Annons

Från rostbiff till curry – bästa rätterna i London

Foto: E Pellici/Tayyabs/Sutton and Sons

Engelsmännen får ofta kritik för sin mat. Men brittiska klassiker kan tävla med både franska och italienska rätter. I London finns nu många restauranger som firar och moderniserar det brittiska köket. SvD:s Charlotta Buxton guidar till sina favoriter.

Under strecket
Publicerad

Sunday Roast på The Marksman

Foto: The MarksmanBild 1 av 5

Klassiska fish and chips på Sutton and Sons.

Foto: Sutton and SonsBild 2 av 5

En rejäl engelsk frukost på E Pellici.

Foto: E Pellici Bild 3 av 5

Det finns tiotusentals indiska restauranger i Storbritannien.

Foto: TayyabsBild 4 av 5

Afternoon tea uppfanns på artonhundratalet.

Foto: ClaridgesBild 5 av 5

Sunday Roast på The Marksman

Foto: The MarksmanBild 1 av 1

Den franska presidenten Jacques Chirac sa en gång att “det inte går att lita på ett folk” vars mat är så dålig som britternas. Ett par år senare fick britterna sin revansch. Då fick kändiskocken Gordon Ramsay två Michelinstjärnor för en av sina restauranger i Frankrike. Det firades som en stor seger.

Brittisk mat handlar om mycket mer än rostbiff och gravy. Men även de traditionella rätterna har fått ett uppsving. Britterna är stolta över sitt kök. Det syns i de många restauranger som firar och moderniserar det brittiska köket.

Sunday Roast på The Marksman
Sunday Roast på The Marksman Foto: The Marksman

Sunday roast

En av höjdpunkterna i det brittiska köket är söndagslunchen, en så kallad Sunday Roast. Då samlas familj och vänner i pubar eller kring matbordet för att äta en rejäl måltid. På tallriken finns ofta rostbiff, rostad potatis, palsternacka, ärtor och den den fluffiga ugnspannkakan Yorkshirepudding indränkt i en salt sky.

Annons
Annons

Klassiska fish and chips på Sutton and Sons.

Foto: Sutton and SonsBild 1 av 1

Söndagslunchen är så populär att den kom på andra plats i en undersökning av BBC över vad britterna älskar mest med sitt land. Populariteten sägs bero på den viktorianska kändiskocken William Kitchener som uppfann både chips och ketchup. Under slutet av artonhundratalet uppmanade Kitchener britterna att äta åtminstone tre kilo kött och två kilo bröd per vecka. En Sunday Roast blev ett måste.

I dag är det inte längre bara rostbiff som gäller. På pubar som serverar en Sunday Roast finns det ofta också lamm, kyckling, vegetariska alternativ och fläskkarré på menyn. Det finns många restauranger att välja mellan i London. En av de bästa är puben The Marksman på Hackney Road som erbjuder söndagslunch med en lyxig twist.

The Marksman
254 Hackney Rd, London E2 7SJ

Klassiska fish and chips på Sutton and Sons.
Klassiska fish and chips på Sutton and Sons. Foto: Sutton and Sons

Fish and chips

Fisket har länge varit viktig för Storbritannien. Därför går det att hitta riktigt bra skaldjur och fisk runt hela landet – allt från ostron på Borough Market nära London Bridge till The Cow i Notting Hill med sina populära skaldjurstallrikar.

Men det finns en rätt som klår alla andra fiskrätter – britternas älskade fish and chips. Måltiden sägs ha uppfunnits under mitten av artonhundratalet. Före andra världskriget fanns det över 35 000 fish and chips-restauranger i Storbritannien. Sedan dess har de billigaste snabbmatsställena blivit mindre populära. Däremot har det börjat dyka upp allt fler restauranger som blåst nytt liv i den traditionella arbetarklassrätten.

Annons
Annons

En rejäl engelsk frukost på E Pellici.

Foto: E Pellici Bild 1 av 1

Sutton and Sons i Stoke Newington i norra London är en av de restaurangerna. Här går det inte bara att beställa krispig friterad torsk med pommes frites. På menyn finns också hummer, musslor och ostron. Men det lönar sig att satsa på den klassiska rätten. Helst med extra salt och vinäger.

Sutton and Sons

90 Stoke Newington High St, Clapton, London N16 7NY

En rejäl engelsk frukost på E Pellici.
En rejäl engelsk frukost på E Pellici. Foto: E Pellici

English breakfast

Den klassiska engelska frukosten har gjort en rejäl comeback. Den började som ett sätt för överklassen att visa att de har råd med både ägg och bacon till frukost. Den blev sedan en arbetarklassmåltid som behövdes före en dag av fysiskt arbete. Nu är den en helgritual för Londons unga vuxna.

Varje stadsdel i London har ett par fina brunchställen där baconen och korvarna kommer från glada ekologiska grisar i Wales, där äggen är pocherade och bönorna kokade i restaurangens egen tomatsås.

Den som vill satsa på lyx kan boka bord på Hawksmoor, äta benmärg med toast och dricka bloody marys. Den som har lust att köa kan satsa på hipsterstället The Breakfast Club.

Men det finns ett frukostställe som bjuder på mer än bara mat. E Pellici på Bethnal Green Road är ett legendariskt frukostställe. Ättlingarna till Priamo Pellici, som tog över restaurangen år 1900, står fortfarande bakom kassan och i köket. Men förvänta dig inte att baconet levde ett glatt liv. Det du får är en god, rejäl frukost, utan något extra.

Annons
Annons

Det finns tiotusentals indiska restauranger i Storbritannien.

Foto: TayyabsBild 1 av 2

Afternoon tea uppfanns på artonhundratalet.

Foto: ClaridgesBild 2 av 2

E Pellici
332 Bethnal Green Rd, London E2 0AG

Det finns tiotusentals indiska restauranger i Storbritannien.
Det finns tiotusentals indiska restauranger i Storbritannien. Foto: Tayyabs

Curry

Brittisk mat är inte bara bacon, rostbiff och fish and chips. En indisk curry har hört till det brittiska köket i över 100 år. Den första indiska restaurangen öppnade 1810. I dag finns det närmare 12 000 indiska restauranger i Storbritannien och vart du än åker går det att äta curry.

En del av restaurangerna har specialiserat sig på att erbjuda flottig och kryddstark mat till grupper som antingen är på väg ut på eller på väg hem från en krogrunda. Andra är anspråkslösa och familjevänliga. Den relativt nya kedjan Dishoom vänder sig till gastronomer i de större städerna.

Men om jag får välja (och om jag lyckas få bord) finns det en curryrestaurang jag helst går till – Tayyabs i Whitechapel. Restaurangen ligger på en bakgata i östra London. Det är alltid fullt. Högljutt. Intensivt. Det lönar sig att boka bord. Ryktet om stadens bästa curry har viskats bland Londonbor i närmare tio år. Det finns ingen alkohol på menyn och många tar med sig påsar som klirrar av ölflaskor. Väl inne måste man ropa för att göra sig hörd. Men allt är värt det för ett par rykande lammkotletter och en skål krämig dhal.

Tayyabs
83-89 Fieldgate St, Whitechapel, London E1 1JU

Afternoon tea uppfanns på artonhundratalet.
Afternoon tea uppfanns på artonhundratalet. Foto: Claridges
Annons
Annons

Afternoon Tea

Det finns inget som gör en anglofil lika svag i knäna som en kanna rostbrunt te, fluffiga scones och tjock clotted cream. Det går inte att säga att man upplevt det brittiska köket utan att ha druckit afternoon tea.

De allra bästa tehusen hittas i små byar på den engelska landsbygden. Inga överplanerade storstadskaféer kan efterapa stämningen i ett klassiskt Tea Room med spetsdukar, tunna porslinskoppar och rejäla trekantssmörgåsar. Några av mina favoriter är The Cobbles Tea Room i Rye på sydkusten, opretentiösa Holne Tea Room i utkanten av Dartmoor och klassiska Harriets i Cambridge.

Afternoon tea uppfanns på artonhundratalet av Hertiginnan av Bedford som blev småhungrig på eftermiddagen. En traditionell tebjudning består av trekantssmörgåsar, ofta fyllda med ägg och krasse, scones, clotted cream, sylt och bakelser. Efteråt är man både rejält mätt och lider av en sockerchock.

Den som vill lyxa till det i London kan besöka hotellet Claridges. Besökare har druckit afternoon tea i foajén i närmare 150 år. Trekantssmörgåsarna är fyllda med kaviar eller rökt lax. Och om teet inte räcker går det också att beställa champagne.

Claridge’s
Brook Street, Mayfair, London W1K 4HR

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons