Annons

”Från rysk sida finns inget hot mot Sverige”

Medan säkerhetskonferensen Folk och försvar pågår i Sverige höll Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sin årliga presskonferens på måndagen. Efteråt avfärdade hans talesperson allt snack om ett ”ryskt hot”.

Under strecket
Publicerad

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Foto: Ivan Sekretarev/APBild 1 av 2

Flera av frågorna under presskonferensen handlade om kriget i Syrien, där Ryssland stöttar presidenten Bashar al-Assads regim.

Foto: Lars PehrsonBild 2 av 2

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Foto: Ivan Sekretarev/APBild 1 av 1
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Foto: Ivan Sekretarev/AP

MOSKVA. På utrikesminister Sergej Lavrovs årliga presskonferens får journalisterna kämpa om att fånga hans uppmärksamhet genom att vifta med laminerade nummerskyltar.

En betydande del av måndagens inledningsanförande ägnades åt missnöjet med USA:s utrikespolitik. Enligt Sergej Lavrov var 2017 inget lätt år för rysk diplomati.

Inom kort förväntas USA utöka de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland som ett svar på den påstådda inblandningen i USA-valet 2016. Ryssland har länge avvisat alla anklagelser och Lavrov betonade i sitt tal att ensidiga sanktioner inte löser några internationella problem.

Från rysk sida kan man inte tala om några hot mot Sverige.

Lavrov anklagade USA och Washington för att ”degradera världsordningen” och inte ”vilja lyssna på Ryssland”, som beskrivs som ett ”centrum för världspolitiken”.

Annons
Annons

Flera av frågorna under presskonferensen handlade om kriget i Syrien, där Ryssland stöttar presidenten Bashar al-Assads regim.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

USA:s president Donald Trump nämndes inte vid namn. Lavrov konstaterade att amerikanerna skapar en farlig situation med sin politik gentemot Nordkorea och beklagade att Ryssland inte är inbjudna till att diskutera den spända situationen på Koreahalvön, på ett möte som hålls i Vancouver på tisdag.

När CNN frågade om Ryssland i dag beklagar att Trump och inte Hillary Clinton valdes till USA:s president svarade Lavrov att det inte var en fråga för diplomater.

Rysslands nationella intressen står alltid i centrum när utrikesministern talar. Hans svar på många frågor handlar om att väst återkommande försöker provocera fram politiska lösningar – som att försöka lösa konflikten i östra Ukraina med våld ”i stället för att följa Minskavtalet”, som fortfarande inte har implementerats.

Enligt Lavrov respekterar Ryssland Ukrainas territoriella integritet inom de gränser som skapades sedan Krim återförenades med Ryssland i samband med annektering av halvön år 2014.

Den bryter mot den strategiska stabiliteten i Europa.

Flera frågor handlade om Syrien, men de fick inte direkt några relevanta svar. Ryssland inledde en militär intervention i Syrien 2015 för att stötta den syriske presidenten Bashar al-Assads regim. Och enligt tidigare rapporter vill Ryssland bana väg för en planerad fredskongress tillsammans med den syriska regeringen, Iran och Turkiet i den ryska turistorten Sotji på fredag.

Flera av frågorna under presskonferensen handlade om kriget i Syrien, där Ryssland stöttar presidenten Bashar al-Assads regim.
Flera av frågorna under presskonferensen handlade om kriget i Syrien, där Ryssland stöttar presidenten Bashar al-Assads regim. Foto: Lars Pehrson

Den svenska försvarsberedningen har i en delrapport konstaterat att valåret 2018 innebär ett ökad militärt hot mot Sverige.

– Från rysk sida kan man inte tala om några hot mot Sverige. Tyvärr skrämmer Sveriges västerländska partners er med det "ryska hotet” hela tiden, förklarade ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zacharova efter presskonferensen till SvD.

När SvD frågar om eventuell upprustningen och om det kan finnas något i försvarsbudgeten som kan komma att påverka Sverige på sikt, svarade Maria Zacharova att ”utvidgningen av Nato är det enda som finns att frukta”, och tycks syfta mer på vad Ryssland fruktar än att svara på frågan.

– Den bryter mot den strategiska stabiliteten i Europa.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons