Annons

Från V till SD – enighet om regeringens krispaket

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson (L), finansminister Magdalena Andersson (S), och Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson (C) under en pressträff i Rosenbad.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson (L), finansminister Magdalena Andersson (S), och Emil Källström ekonomisk-politisk talesperson (C) under en pressträff i Rosenbad. Foto: Jessica Gow/TT

Från höger till vänster sluter det politiska Sverige upp bakom regeringens rekordstora krispaket på uppemot 300 miljarder för att möte de ekonomiska konsekvenserna av coronautbrottet.

– Väl avvägt och rimligt, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Under strecket
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade på måndagsmorgonen ett krispaket tillsammans med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna för att möta den ekonomiska kris som följer i virusutbrottets spår.

Den politiska oppositionen sluter nu upp helt och hållet upp bakom åtgärderna, som är de mest omfattande sedan finanskrisen 2008.

– Det är ett väldigt vikigt steg för att rädda både svenska jobb och svenska företag. Det är nattsvart i flera branscher just nu och det här kommer att göra skillnad, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, Elisabeth Svantesson till SvD.

Krispaketet innehåller bland annat korttidspermitteringar för att rädda svenska jobb, att staten tillfälligt tar över sjuklöneansvaret och att företagen får likviditetsförstärkningar via skattekontot. Fullt utnyttjat kan paketet omfatta hela 300 miljarder kronor.

– Det här är en bra början för att rädda jobb och förhindra företagskonkurser. Man måste göra vad man kan nu för att rädda folk från uppsägningar, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson Ulla Andersson.

Annons
Annons

Även Sverigedemokraterna applåderar januaripartiernas överenskommelse.

”Regeringen med stödpartier presenterar nytt krispaket för företag och jobb. Känns väl avvägt och rimligt. Delar uppfattningen att det just nu är bättre att agera snabbt än perfekt”, skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson på Twitter.

Likaså är arbetsmarknadens parter positiva till åtgärderna.

– Det är en väldigt bra signal till vårt superoroliga näringsliv. Det är ett väldigt bra paket. Jag tror att det är det mest kraftfulla paket jag någonsin har upplevt, säger LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson till SvD.

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke håller med Thorwaldsson om att regeringen har varit lyhörda – och att de agerat snabbt.

– Jag tycker att vi ska uppskatta det jobb som görs. Det är ändå hygglig takt i införandet, säger han.

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vi Stockholms universitet, menar att vi nu ser exempel på den konsensuskultur som präglat svensk politik efter andra världskriget, speciellt i tider av kris.

– Det råder en sorts undantagstillstånd när det gäller partipolitiken just nu. Inte bara i sak, där man lägger ner stridsyxorna för att lösa problemen, utan man känner även ett nationellt gemensamt ansvar. Skulle man hålla på med partipolitiskt gräl riskerar det att skapa oro, vilket kan uppfattas som oansvarigt, säger han.

Möller liknar dagens borgfred vid hur partierna slöt upp kring en bred uppgörelse mot valutakrisen på 1990-talet.

Från flera håll räknar man med att kommer att krävas fler åtgärder framöver i takt med att den ekonomiska krisen förvärras.

– Det här paketet kommer att göra skillnad i nuläget, men sedan tror jag att det kommer att behöva riktas stöd till de branscher som är mest utsatta, säger Elisabeth Svantesson (M)

Vänsterpartiet efterlyser även regelförändringar i a-kassan för att hantera de uppsägningar som väntas, och vill liksom SD se höjt taket i arbetslöshetsförsäkringen.

– Vi har sagt till regeringen att man även behöver se över regelverket för taket i a-kassan eftersom många av de som förlorar sina jobb först är människor med osäkra anställningar, och de har ofta svårt att kvalificera sig för a-kassan, säger Ulla Andersson.

Efter reklamen visas:
Krispaket på 300 miljarder till näringslivet
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons