Annons

Vang-Jensen ny vd: ”Hans egenskaper passar Nordea”

Frank Vang-Jensen, tidigare vd på Handelsbanken, tar nu över Nordea.
Frank Vang-Jensen, tidigare vd på Handelsbanken, tar nu över Nordea. Foto: Daniella Backlund

Sparkad som vd för Handelsbanken för exakt tre år sedan. Nu blir Frank Vang-Jensen vd för Nordea – Nordens största bank.

”Egenskaper som gjorde att han fick lämna Handelsbanken kommer till sin rätt nu”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Under strecket
Publicerad

Styrelsen för Nordea har utsett Frank Vang-Jensen till ny vd och koncernchef. Han tillträder omedelbart. Frank Vang-Jensen rekryterades 2017 till Nordea och i november 2018 fick han toppjobbet som chef för bankens privatkundsaffär.

Han var tidigare vd för Handelsbanken, men fick sparken i augusti 2016 efter enbart 17 månader på posten. Enligt bankens ordförande Pär Boman levde han då inte upp till de krav som ställs på en vd i Handelsbanken.

– Han ansågs lägga sig i för mycket och fick lämna på ett nästan förödmjukande sätt. Hans stil gick nog inte hem hos kontorscheferna. Men det gillar man på Nordea. Han driver på förändring och är rätt person på rätt plats, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Nordea presenterade sin nya vd på en presskonferens i Helsingfors:

– Frank Vang-Jensen har en unik bakgrund. För oss är det värdefullt att han varit vd för en annan bank. Det gör honom till en bättre ledare, säger styrelsens ordförande Torbjörn Magnusson.

Visst kan man tala om revansch för honom.

Den 51-årige dansken inledde med att säga att är var glad för att ta över en av Europas största banker. Men tillade i nästa andetag:

Annons
Annons

– Nordea har inte givit aktieägarna tillräcklig utdelning. Vi har även kommit för lång i från kunderna. Det ska vi ändra på i den businessplan som vi snart ska presentera, sade han.

Frank Vang-Jensen gjorde ett energiskt intryck och nämnde tre nyckelord för banken:

– Snabbare, enklare och effektiv. Det ska vara lätt att bli kund i Nordea, tillade han och fortsatte att betona vikten av transparens, pålitlighet och att arbetet för att motverka penningtvätt kommer att vara centralt.

Casper von Koskull meddelade i somras att han ämnade lämna banken när han fyller 60 år 2020 och gå i förtidspension. Tidigare i år lämnade också Björn Wahlroos, som var styrelseordförande under hela Casper von Koskulls vd-tid, banken.

– Koskull har dragit ett tungt lass, men inte riktigt fått cred för det. Han var färdig med sitt uppdrag, säger Joakim Bornold.

Blir Frank Vang-Jensen placerad i Helsingfors?

– Bra fråga. Det är inte säkert. Bankchefer tenderar att flyga mellan Köpenhamn, Stockholm och Helsingfors. Han är ju dansk och Nordea har ett stort kontor i Köpenhamn, säger Joakim Bornold.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza, är inte överraskad av tillsättningen:

– Han har ju ett par år bakom sig som högt uppsatt chef på Nordea och de har säkert bra koll på hans ledarstil. Men visst kan man tala om revansch för honom, säger hon.

Johanna Kull pekar på olika kulturer och styrning mellan bankerna:

– Handelsbanken är mer decentraliserad. Frank Vang-Jensen är mer lämpad för Nordea. Det är också bra för Nordea att få en vd på plats och slippa det vakuum som hade kunnat uppstå om von Koskull hade stannat till slutet av 2020. Han hade riskerat att bli en ”lame duck”, säger hon.

Nordea, som flyttade huvudkontoret från Sverige till Finland 2018, har allt annat än rosat aktiemarknaden. Aktien pekar minus 37 procent på ett år och minus 33 procent på fem år. Som jämförelse visar indexet OMXS30 minus 4 procent på ett års tid och plus 14 procent på fem års tid.

Vd-utnämningen av Frank Vang-Jensen är den andra inom banksfären på kort tid. Den 28 augusti utsågs tidigare Folksam-toppen Jens Henriksson till vd för Swedbank.

Utnämningen av Frank Vang-Jensen måste godkännas av berörda myndigheter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons