Annons

Birgitta Forsberg:Revansch med råge – avskedet kallades ”avrättning”

Frank Vang-Jensen sparkades från Handelsbanken 2016.
Frank Vang-Jensen sparkades från Handelsbanken 2016. Foto: Anders Wiklund/TT

Som en Fågel Fenix reste han sig, Frank Vang-Jensen. Efter det förödmjukande avskedet från vd-posten på Handelsbanken tar han nu över en betydligt större bank, en av Europas största.

Under strecket
Publicerad

Få vd:ar har blivit så offentligt sågade som Frank Vang-Jensen när Handelsbankens ordförande Pär Boman sparkade honom sommaren 2016. Han hade inte räckt till, hans ledarstil fungerade inte – ja, han var helt enkelt en felrekrytering. En källa beskrev Bomans ord som ”en avrättning”.’

Efter endast 17 månader på vd-posten fick Frank Vang-Jensen lämna den bank han jobbat för i 18 år med omedelbar verkan.

Den verkliga anledningen var att han jobbat hårt med digitaliseringen och ville skära i kostnaderna genom ett hugg mot Handelsbankens hjärta – kontoren. Banken hade då fler än dubbelt så många kontor som Nordea och SEB och betydligt fler än Swedbank.

En enorm revansch.

Frank Vang-Jensen ville stänga 50–60 av Handelsbankens då 463 svenska kontor och avsatte 700 miljoner kronor till förtida pensioneringar. Och personalstiftelsen Oktogonen skulle inte få några pengar för 2016. Kulturkrocken blev total. Frank Vang-Jensen åkte ut.

Dansken flyttade tillbaka till Köpenhamn, fick jobb på Nordea och gjorde karriär på bankens som är nästan dubbelt så stor som Handelsbanken. Ja, en av Europas största banker till och med. En enorm revansch.

Annons
Annons

Ett annat sätt att se på saken är att det verkar vara svårt att hitta en bank-vd i Sverige. Swedbanks rekryterare sonderade med flera personer som skakade på huvudet innan styrelsen, med nye ordförande Göran Persson i spetsen, tog en man från de egna leden, Folksamchefen och socialdemokraten Jens Henriksson.

Och nu återanvänder Nordeas nye ordförande Torbjörn Magnusson Handelsbankens tidigare koncernchef.

Skillnaden är den att Frank Vang-Jensen är en gedigen bankman – det sa även Handelsbankens Pär Boman när han berättade att dansken fått sparken.

Frank Vang-Jensen startade sin bankkarriär som lärling i Privatbanken i hemstaden Viborg på Jylland när han var 19 år. År 1998 började han på Handelsbanken. Han var kontorschef, chef för Handelsbanken i Danmark och Sverigechef innan han blev koncernchef.

Frank Vang-Jensen och ordförande Torbjörn Magnusson pressen på sig att lyckas.

Den nordiska banken Nordea lär dra nytta av att Frank Vang-Jensen är dansk och har jobbat både i Danmark och Sverige. Inom Nordea har det varit en del kulturkrockar mellan framför allt danskar och svenskar.

Svenskarna muttrar om att danskarna tar hela handen om man ger dem lillfingret och kapar åt sig en massa områden. Medan danskarna svär över svenskarnas storebrorsmentalitet och ständiga konsensus-sökande. Att banken numera är finsk gör att Frank Vang-Jensen får bredda sig ytterligare.

Men hos Nordea får Frank Vang-Jensen även en hel del annat att ta tag i. Avgående vd Casper von Koskull fick ta över vd-posten efter att Finansinspektionen bötfällt Nordea för bristande arbete mot penningtvätt. Casper von Koskull investerade 7 miljarder kronor 2016-2018 i arbetet mot penningtvätt och nu är det snarare finanspolisen som ligger efter.

Men banken har dålig lönsamhet, dålig aktiekursutveckling och rankas som rätt dålig av kunderna. Nordea har hela tiden varit den bank som har gått sämst, jämfört med de svenska bankerna Swedbank, SEB och Handelsbanken.

Nu har Frank Vang-Jensen och ordförande Torbjörn Magnusson pressen på sig att lyckas. De båda tuffingarna måste bevisa att det går att få hög lönsamhet i en bank som är utspridd i flera nordiska länder. Annars kan de pressas att stycka banken. Företagsaktivisten Christer Gardell flaggade upp som ägare i Nordea före jul i fjol och han brukar gilla styckningar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons