Annons

Frankrike har redan hämtat barn i syriska flyktingläger

Frankrike, Belgien och Tyskland har redan hämtat hem föräldralösa barn till IS-medlemmar från både Syrien och Irak, av humanitära skäl. Belgiska diplomater har beordrats av domstol att förse barnen med id-handlingar och andra nödvändiga resedokument på plats i flyktinglägren.

Under strecket
Publicerad

Regeringen har uppgett att de svenska barnen i syriska flyktingläger behöver ta sig till en svensk ambassad eller konsulat för att få hjälp.

Foto: Gabriel Chaim/APBild 1 av 1

Regeringen har uppgett att de svenska barnen i syriska flyktingläger behöver ta sig till en svensk ambassad eller konsulat för att få hjälp.

Foto: Gabriel Chaim/APBild 1 av 1
Regeringen har uppgett att de svenska barnen i syriska flyktingläger behöver ta sig till en svensk ambassad eller konsulat för att få hjälp.
Regeringen har uppgett att de svenska barnen i syriska flyktingläger behöver ta sig till en svensk ambassad eller konsulat för att få hjälp. Foto: Gabriel Chaim/AP

BRYSSEL Frankrikes president Emmanuel Macron har sagt att alla barn till franska föräldrar som anslutit sig till terrororganisationen IS som i dag sitter fast i flyktingläger i Mellanöstern ska hämtas hem till Frankrike.

För några veckor sedan sände den franska armén ett militärplan till ett av de kurdiskkontrollerade flyktinglägret i nordöstra Syrien, i det område som gränsar till både Turkiet och Irak och som av kurderna kallas för Rojava, och hämtade fem barn. Det yngsta var bara ett spädbarn och det äldsta fem år, och alla var gravt undernärda och sjuka.

Franska UD tackade officiellt den kurdisk-arabiska alliansen Syriens demokratiska styrkor, som i praktiken styr området, för att den gjort hämtningen möjlig. Och när SvD för en tid sedan talade med en av den franska inrikesministerns närmaste rådgivare i Paris om IS-barnen, mot löfte om anonymitet, använde han just namnet Rojava för att beskriva området.

Annons
Annons

Det är ett politiskt känsligt namnval, eftersom det syriska Kurdistan inte formellt erkänns av världssamfundet, och framför allt inte av Frankrikes egna Nato-kollega och allierade Turkiet. Att franska myndigheter förhandlar direkt med kurderna kan ses som en provokation i Ankara. Men Frankrikes regering hävdar att man inte har något val om man ska få ut barnen från Syrien.

Fransmännen har också tidigare hämtat hem svårt medtagna, föräldralösa franska barn från läger i Irak.

Svenska regeringen har däremot med hänvisning till säkerheten och folkrätten understrukit att man bara kan ta sig an det praktiska arbetet med att identifiera och ge barnen ID-handlingar och andra nödvändigas dokument för resan till Sverige om barnen själva tar sig till en svensk beskickning eller ambassad i regionen – inte i lägren.

– Det är ingen som bara kan åka ned dit och in i lägret och hämta hem sina medborgare, sade utrikesminister Margot Wallström (S) till TT nyligen.

Men det har alltså Frankrike redan gjort. Fransmännen har också tidigare hämtat hem svårt medtagna, föräldralösa franska barn från läger i Irak.

Även Belgien förhandlar just nu direkt med ledningen i det kurdiskstyrda området, för att förbereda för hämtning av belgiska barn. Belgiska myndigheter har redan hämtat hem mellan 15 och 20 andra barn till IS-medlemmar, några av dem med terrordömda föräldrar kvar i livet, från Turkiet.

I såväl Frankrike som Belgien finns en stor inhemsk opinion, precis som i Sverige, som vill att både barnen och deras terroristföräldrar ska hållas utanför landet för gott, och lämnas åt sina öden.

Även Tyskland har börjat hämta hem tyska IS-barn, från Irak.

Men varken belgiska eller franska myndigheter går med på det resonemanget när det gäller just barnen. För barnen gäller inte heller, enligt det belgiska och franska synsättet, den konsulära praxis som Sveriges regering hänvisar till, alltså att barnen måste ta sig till en ambassad eller ett konsulat utanför lägren för att få rätt papper och möjlighet att flygas till Europa.

Strax före nyår beordrade en domare i Bryssel belgiska myndigheter att omgående se till att belgiska barn till IS-medlemmar hämtas hem, med hänvisning till internationell humanitär lag och till att barnen är belgare.

Domstolen krävde också att belgiska diplomater satte sig i kontakt med lokala myndigheter i Syrien – med kurderna – för att förse barnen i lägren med identitetshandlingar och andra nödvändiga dokument på plats.

Även Tyskland har börjat hämta hem tyska IS-barn, från Irak.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons