Annons

”Den 13 november mötte jag djävulen”

Frankrike minns och oroas, men viker sig inte efter terrordåden i Paris. Nu hedras offren, ett år efter den blodiga attacken.

Under strecket
TT
Publicerad
Foto: Daniel Ochoa de Olza/APBild 1 av 1
Foto: Daniel Ochoa de Olza/APBild 1 av 1
Foto: Daniel Ochoa de Olza/AP

En stilla novemberlördag i Saint-Germain tycks livet gå sin stilla gång. Julskyltningen har plockats fram på sina håll, turisterna pekar och fotograferar och kaféerna fylls av parisare som läser om Leonard Cohens död (15 sidor i tidningen Libération) och fotbollslandskampen mot Sverige.

Men någonting är också annorlunda.

Opinionsmätningar berättar att 96 procent av fransmännen tycker sig se ett stort terrorhot mot landet. 50 procent tänker på fjolårets dåd minst en gång i veckan och av dem känner 56 procent framför allt ilska.

För de direkt drabbade är attackerna ständigt levande.

– Den 13 november mötte jag djävulen, säger Noumouké Sidibé, säkerhetschef på den anfallna Bataclan-teatern, till Libération.

– I dag går jag till en militärpsykolog, en sådan som behandlar soldater som kommit hem från fältet. Det är den enda som kan förstå vad det är jag berättar. Alla andra som jag har gått hos har bett mig prata om min barndom och det är bara bla bla bla, berättar Sidibé.

Annons
Annons

Franska tidningar och tidskrifter är fyllda av minnestexter, vittnesmål och skildringar av hur många ännu lider tungt, medan andra försöker gå vidare.

– Redan efter några veckor stod det klart för oss. Vi var tvungna att fortsätta efter en sådan skräck och inte lämna efter oss ett mausoleum eller en grav. En natt av tragedi får inte överskugga årtionden av fester och musik, säger Jules Frutos, som driver Bataclan tillsammans med affärskollegan Olivier Poubelle, till nyhetsbyrån AFP.

Ett steg vidare är lördagskvällens minneskonsert med Sting på Bataclan, dit en stor mängd av de som direkt berördes av fjolårets dåd har bjudits in.

På söndagen – själva årsdagen av terrorn – hedras sedan de dödade då president François Hollande och borgmästare Anne Hidalgo avtäcker minnesplaketter på brottsplatserna.

Terrorn har förändrat Frankrike. 54 procent av de tillfrågade i en undersökning av institutet Viavoice ser i dag annorlunda på det franska samhället och 26 procent har bytt politiskt parti.

Samtidigt säger sig ändå 70 procent stå fast vid att Frankrike inte ska ändra på sina traditionella friheter och rättigheter till följd av terrorhotet.

Fluctuat nec mergitur, lyder Paris motto ända sedan medeltiden.

Hon vacklar, men sjunker ej.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons