Annons

Frankrike ska ta hem IS-krigare: ”Dilemma”

Nu förbereder sig Frankrike för att ta hem flera hundra jihadister från Syrien, bekräftar franska regeringskällor för SvD.

Frågan som den franska regeringen har ställt sig är: ska man hämta hem tillfångatagna IS-krigare och deras familjer eller lämna dem i kaosets Syrien och riskera att de återvänder på egen hand och begår terrordåd? Många våldsattentat i Frankrike har begåtts av återvändare.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor och barn evakueras från en IS-kontrollerad by i östra Syrien. Frågan om hur man ska hantera IS-krigare och deras anhöriga som har europeiska medborgarskap debatteras just nu för fullt i Europa.

Foto: Felipe Dana/AP Bild 1 av 1

Kvinnor och barn evakueras från en IS-kontrollerad by i östra Syrien. Frågan om hur man ska hantera IS-krigare och deras anhöriga som har europeiska medborgarskap debatteras just nu för fullt i Europa.

Foto: Felipe Dana/AP Bild 1 av 1
Kvinnor och barn evakueras från en IS-kontrollerad by i östra Syrien. Frågan om hur man ska hantera IS-krigare och deras anhöriga som har europeiska medborgarskap debatteras just nu för fullt i Europa.
Kvinnor och barn evakueras från en IS-kontrollerad by i östra Syrien. Frågan om hur man ska hantera IS-krigare och deras anhöriga som har europeiska medborgarskap debatteras just nu för fullt i Europa. Foto: Felipe Dana/AP

PARIS Omkring 800 européer – män, kvinnor och barn – sitter i dag i de fångläger som upprättats i det kurdiskkontrollerade området Rojava i nordöstra Syrien, nära den turkiska gränsen.

Det är i kurdiskkontrollerade områden som de sista striderna i dag utkämpas mot resterna av terrorsekten IS, och de kurdisk-arabiska Syriens demokratiska styrkor stöds av en internationell koalition med USA i täten.

Men president Donald Trump meddelade nyligen att amerikanerna ska dra sig tillbaka från Syrien, och uppmanade också sina europeiska allierade att hämta de omkring 800 européer som tillfångatagits.

Det blir en politisk kamp för att genomföra återförandet.

Fransmännen är oroliga för att situationen på marken kan bli okontrollerbar när USA retirerar. Om styret i Damaskus till exempel inleder en offensiv mot området, kan de tiotusentals civila som finns i fång- och flyktinglägren i området börja röra sig mot den turkiska gränsen för att därifrån ta sig in i Grekland och längre in i Europa, tror franska myndigheter.

Annons
Annons

Då finns det en risk att fortfarande ”aktiva” IS-krigare infiltrerar flyktingströmmarna mot Turkiet och Grekland, och sedan utför nya våldsdåd i Europa. Av de 800 tillfångatagna européerna är omkring 150 franska medborgare.

– Vårt dilemma är: ska vi lämna dessa terrorister åt sina öden där i Syrien, med risken att de senare kommer till Frankrike för att utföra terroristdåd, eller ska vi återföra dem hit och låta den juridiska processen ha sin gång? förklarar en av den franska inrikesministerns närmaste rådgivare för SvD, mot löfte om att inte namnges i tidningen.

Rådgivaren påminner om att flera av förövarna bakom de blodiga terrorattentaten i Paris år 2015 tidigare hade stridit för IS i Syren och Irak, och återvänt till Europa genom att ”gömma sig” bland flyktingar.

Därför förbereder den franska regeringen sig för att hämta hem fransmännen i fånglägren för att ställa dem inför rätta i Frankrike.

Alla vuxna, myndiga fransmän och kvinnor i området kommer att åtalas: det är i sig själv ett brott ansluta sig till en terrorgrupp, oavsett om man sedan på plats begår nya brott eller inte.

– Men det blir en politisk kamp för att genomföra återförandet, och en enorm pedagogisk insats för att förklara för gemene man i Frankrike att det är säkrare att åka och hämta dessa människor än att säga ’äsch, det där är ett problem som ligger 1 000 kilometer härifrån så vi gör ingenting”, säger inrikesministerns rådgivare.

– Om du ursäktar att jag slänger mig lite vardagligt klarspråk: hur förklarar man för Madame Mischu i byn att man ska hämta hem dessa brottslingar från Syrien? Hon tycker ju att det är alldeles utmärkt att de hålls så lång borta som möjligt från Frankrike.

Annons
Annons

Rådgivaren bekräftar för SvD att man förbereder sig för att hämta hem de franska IS-krigarna.

Inrikesministeriet i Paris skulle också vilja att europeiska länder samarbetar mer kring återvändarna.

– Det är inte säkert att en belgisk IS-återvändare nödvändigtvis reser hem för att plantera ännu en bomb i Bryssel – han kan lika gärna utlösa den på Trocadero i Paris. Hotet från återvändarna är poröst, det kan slå till vart som helst.

I Belgien förs just nu liknande debatter om vad man ska göra med de belgare som anslutit sig till IS och som nu, många av dem, kan vara på väg tillbaka. Justitieministern Koen Geens i Bryssel föreslog nyligen att EU-länderna slår ihop sig om en gemensam princip, ett förhållningssätt, kring återvändarna från IS.

I Storbritannien beslutade myndigheterna i veckan att frånta en ung kvinna som på eget bevåg sökte sig till Syrien och IS när hon var bara 15 år gammal hennes brittiska medborgarskap.

I Belgien har flera politiker på framför allt högerkanten diskuterat samma möjlighet. Högsta domstolen i Bryssel har i ett tidigare, mycket uppmärksammat fall, beordrat Belgien att hämta hem barn till belgiska IS-krigare från Syrien.

Efter reklamen visas:
Vad vet vi om jihadister i Sverige?
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons