Annons

Frankrike stänger reaktor – så slår hettan mot Europa

Två reaktorer från de franska kärnkraftverket Golfech:s stängs ned eftersom grundvattennivåerna blivit för låga och vattnet för varmt.
Två reaktorer från de franska kärnkraftverket Golfech:s stängs ned eftersom grundvattennivåerna blivit för låga och vattnet för varmt. Foto: TT

Europa upplever årets andra rekordvärmebölja och denna gång tar den sig ända upp till Norden. I Frankrike stängs kärnkraftsreaktorer av på grund av värmen. Hetast i Sverige blir det i Norrland.

Under strecket
Publicerad

Rhenfloden i Tyskland har återigen så låg vattenivå att fraktfartygen inte kan lasta fullt.

Foto: Thomas Frey/TTBild 1 av 2

Brandmän kämpar med att släcka en skogsbrand orsakad av torkan i centrala Portugal.

Foto: Sergio Azenha/TT/NTB ScanpixBild 2 av 2

Högtrycket som orsakar historiskt varma temperaturer i Frankrike och Spanien har letat sig upp till norra Europa. Det är het luft från Afrika som värms upp när den färdas över molnfria himlar på kontinenten innan den når hit.

– Väldigt varm luft strömmar in söderifrån från Afrika. Den värms upp ytterligare i Spanien och Frankrike. Det är klart väder hela vägen från Afrika till oss, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Det blir varmt i hela landet men mer än normalt i Norrland. På lördag ska det bli 31 grader i Umeå och i Åre väntas termometrarna nå 27 grader i morgon.

– I dag får vi 25–30 grader på ganska många håll i landet. Varmast blir det i Västerbotten, där det är mest klart väder. I Norrland är chansen för rekord störst, säger Ian Engblom.

I länen Stockholm, Uppsala, Västmanland, Gävleborg, Östergötland, Kalmar, Kronoberg, Jönköping och delar av Västra Götaland har SMHI gått ut med ett så kallat meddelande om höga temperaturer, skriver Aftonbladet.

För att det ska bli en klass 1-varning från SMHI krävs temperaturer på över 30 grader minst tre dygn i sträck.

Annons
Annons

Rhenfloden i Tyskland har återigen så låg vattenivå att fraktfartygen inte kan lasta fullt.

Foto: Thomas Frey/TTBild 1 av 1

Öland och Gotland får aningen kallare väder eftersom det är molnigare där, och havet kyler ner. Onsdagen är svalare i Stockholm men på torsdag väntas det bli 30 grader i huvudstaden.

Rhenfloden i Tyskland har återigen så låg vattenivå att fraktfartygen inte kan lasta fullt.
Rhenfloden i Tyskland har återigen så låg vattenivå att fraktfartygen inte kan lasta fullt. Foto: Thomas Frey/TT

Men på kontinenten blir det ännu varmare. Nästan alla länder från Spanien till Tyskland väntar sig skyhöga temperaturer.

– Varmast blir det på torsdagen, med 35–40 grader på många håll. Det är samma varmluftsmassa där som här, säger Ian Engblom.

I Frankrike ska det bli över 40 grader i de södra delarna av landet och över 20 regioner har utfärdat värmevarningar. I tisdags slog den sydfranska staden Bordeaux sitt värmerekord med en temperatur på 41,2 grader. Men det nationella rekordet från i juni, 45,9 grader, lär inte överträffas.

Värmen sprider sig också österut.

Liknande temperaturer väntas i Spanien, Portugal och Italien. I Belgien har man utfärdat en sällsynt röd varning på grund av värmen. Torsdagen kan också bli den varmaste någonsin i Storbritannien. Landets officiella meteorologiska institut väntar sig 39 grader i sydöstra England.

Natten mot onsdagen åskade det även kraftigt i nästan hela Storbritannien och på bilder syns dramatiska blixtar framför landmärken som Westminsterpalatset och höghuset The Shard i London.

– Värmen sprider sig också österut. I dag har den tagit sig in i Tyskland och i morgon blir det varmt även i Centraleuropa och på Balkan, säger Ian Engblom.

Annons
Annons

Brandmän kämpar med att släcka en skogsbrand orsakad av torkan i centrala Portugal.

Foto: Sergio Azenha/TT/NTB ScanpixBild 1 av 1

Sällsynta åtgärder vidtas nu för att hantera situationen. Franska myndigheter har gått ut med direktiv om att inte gå ut under dygnets hetaste timmar. Samtidigt stänger Golfech-kärnkraftverket i södra Frankrike av två reaktorer eftersom grundvattennivåerna blivit för låga och vattnet för varmt.

Brandmän kämpar med att släcka en skogsbrand orsakad av torkan i centrala Portugal.
Brandmän kämpar med att släcka en skogsbrand orsakad av torkan i centrala Portugal. Foto: Sergio Azenha/TT/NTB Scanpix

Värmen har nämligen lett till svår torka på sina håll. I mellersta Portugal har över tusen brandmän kämpat med kraftiga skogsbränder som orsakat 39 dödsfall. 90 procent av branden var under kontroll på tisdagen, skriver portugisiska myndigheter på Twitter.

I Tyskland har så låga vattennivåer uppmätts på den ekonomiskt viktiga Rhenfloden att fartyg inte kan färdas fullt lastade, rapporterar Reuters. För andra året i rad kan man tvingas stänga ner trafiken på floden eftersom den är för torr.

I Alperna betar kossor på vad som brukar vara skidbackar om vintern – eftersom det blivit för torrt längre ner. Parisregionen har inte varit så här torr på 150 år, skriver Bloomberg.

Hur länge värmen håller i sig är oklart. Vissa vädermodeller pekar på att den stannar nästa vecka, andra ger inte samma säkra prognos, berättar Ian Engblom.

– Efter lördag är det lite osäkert hur högtrycket beter sig.

Anledningen till att det har varit svalare i Norden än i Europa tidigare i sommar är att vindarna legat annorlunda.

– Då har de tagit andra vägar än upp till oss, säger Ian Engblom.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons