Annons

Frankrikes tacksamhet till USA

Vykortet | Paris

Under strecket
Publicerad

Några kvarter ovanför Paris Museum of Modern Art på Avenue du Président Wilson ligger Place des États-Unis, USA-platsen, och Thomas Jeffersons torg. Egentligen är det inget torg utan en park.

I ena änden av parken står ett monument tillägnat de nordamerikanska soldater som dött för Frankrike och i andra ändan en staty som föreställer ett handslag mellan general, och sedermera USA:s förste president, George Washington och Gilbert du Motier, markisen av Lafayette.

De nordamerikanska soldaterna som befriade fransmännen från tyskt herravälde under både det första och andra världskriget samt Washington och Lafayette, hjältarna från det amerikanske befrielsekriget.

Detta är ofta förekommande i Paris stadsbild – kärleken och tacksamheten gentemot USA. Några av stadens mest centrala gator och avenyer är döpta efter amerikaner som presidenterna Franklin D Roosevelt, John F Kennedy, Dwight D Eisenhower, redan nämnde Woodrow Wilson och Benjamin Franklin, som bland mycket annat var USA:s förste ambassadör till Frankrike i slutet av 1700-talet.

Annons
Annons

Känslan är ömsesidig. President Donald Trump deltog entusiastiskt i Frankrikes nationaldagsfirande 2017. President Barack Obama kallade Frankrike för USA:s äldsta, vid tillfällen till och med främsta, allierade. När president John F Kennedy var hårt ansatt hemma i USA under våren 1961 genomförde han och first lady Jacqueline Kennedy ett bejublat statsbesök till Frankrike och president Charles de Gaulle.

Minnena är inte nya, men de är starka. Frihetsgudinnan i New York, denna symbol för frihet och demokrati, lämnades stolt över till USA som en gåva från det franska folket år 1886, för att fira hundraårsdagen av USA:s självständighet. I Frankrike glömmer man inte att utan USA:s militära interventioner vore Frankrike i dag kanske inte ett fritt land. Kanske vore man till och med fortfarande under tysk ockupation.

USA är inte alltid uppskattat, eller omtyckt, som frihetens sista utpost i världen, men i Frankrike vet man vad amerikansk isolationism hade inneburit.

GUSTAF REINFELDT är student i statsvetenskap. gustaf.reinfeldt@fmsf.se

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons