Annons

Fransk balansgång gentemot Huawei

Huawei är ett kinesiskt telekomföretag. Arkivbild.
Huawei är ett kinesiskt telekomföretag. Arkivbild. Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Chefen för Frankrikes cybersäkerhetsmyndighet (ANSSI) säger att landet i sin utbyggnad av 5G-nätet inte helt kommer att förbjuda utrustning från Huawei, men samtidigt uppmanas franska operatörer att inte övergå till det kinesiska företaget.

Under strecket
TT
Publicerad

– Det jag kan säga är att det inte kommer att vara ett totalt förbud. Men för operatörer som för närvarande inte använder Huawei uppmanar vi dem att inte övergå till det, säger ANSSI-chefen Guillaume Poupard till tidningen Les Echos.

USA har uppmanat sina allierade att utesluta Huawei, som Washington har klassat som en säkerhetsrisk och infört sanktioner mot.

Debatten om huruvida Huawei ska tillåtas som telekombyggare i Frankrike, liksom i Sverige och många andra länder, hänger ihop med påstådda säkerhetsrisker och att Kinas regim via företagets teknik skulle kunna stjäla värdefull information – något som Huawei ivrigt förnekat.

Enligt källor vill Frankrike hålla borta Huawei från de mest säkerhetskänsliga delarna i landets mobilnät. Beslutet är avgörande för två av landets telekomoperatörer – Bouygues Telecom och SFR, eftersom ungefär hälften av deras nuvarande infrastruktur har tillverkats av Huawei.

– För de som redan använder Huawei ger vi tillstånd för perioder som sträcker sig mellan tre och åtta år, säger Poupard.

Den statskontrollerade operatören Orange har i stället valt finska Nokia och svenska Ericsson till sitt 5G-nät.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons