Annons

Ber om ursäkt för chockerande frågan

Ada Hegerberg och Martin Solveig under prisutdelningen.
Ada Hegerberg och Martin Solveig under prisutdelningen. Foto: BENOIT TESSIER/Reuters/TT

Den franske dj:n Martin Solveigs "twerk"-fråga till Ballon d'Or-vinnaren Ada Hegerberg har fått stark kritik från flera olika håll.

"Ännu ett exempel på den bisarra sexism som fortfarande existerar inom sporten", skriver tennisstjärnan Andy Murray på Instagram.

TT
Uppdaterad
Publicerad
Efter reklamen visas:
Pinsamma frågan till fotbollsstjärnan upprör

Norska anfallaren Ada Hegerberg blev historisk då hon som första kvinnliga fotbollsspelare fick motta Ballon d'Or. Men prisutdelningen i går kväll fick en oväntad vändning då en av galans värdar, den franske dj:n Martin Solveig, frågade om hon kunde "twerka".

Ada Hegerberg, som med sitt Lyon vann både Champions League och franska ligan tidigare i år, såg generad ut och svarade "nej".

Solveig fick omgående massiv kritik på sociala medier. Inte minst från den brittiske tennisstjärnan Andy Murray.

Annons

"Ännu ett exempel på den bisarra sexism som fortfarande existerar inom sporten, skriver Murray på Instagram.

I ett ytterligare inlägg fortsätter han:

"Vilka frågor fick Mbappé (Kylian, årets unga spelare) och Modric (Luka, herrvinnare)? Jag gissar på att det handlade om fotboll. Och till alla som tänker att folk överreagerar och att det bara var ett skämt... Det var det inte. Jag har varit involverad i sport i hela mitt liv och nivån av sexism är overklig".

Martin Solveig ber om ursäkt med en video som publicerats på Twitter.

– Jag är förvånad och överraskad av vad jag läser på internet, jag ville naturligtvis inte förolämpa någon, säger han, och förklarar att det hela var ett skämt – om än ett dåligt.

Han säger att han inte är tillräckligt bra på engelska och därför inte förstod att hans fråga kunde uppfattas som en förolämpning.

– Jag vill be om ursäkt till alla som jag kan ha förolämpat, säger han.

Ada Hegerberg själv säger till BBC att hon där och då inte tänkte på Solveigs fråga som sexuella trakasserier.

– Han (Solveig) kom till mig efteråt och var väldigt ledsen för att det blev som det blev, säger Hegerberg.

Arsenalspelaren Louise Quinn reagerar också.

– Det visar bara att folk bara kommer med sådana här frågor eller kommentarer utan att tänka sig för och det måste förändras, säger Quinn till Reuters.

– Damfotbollen gör enorma framsteg och frågor och kommentarer som denna stjäl fokus från det. I stället för att uppmärksamma en världsspelare för hennes talang handlar det om Solveigs fråga.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons