Annons

Fransk författare: ”Krisen bra för Nobelpriset”

På internationell nivå – hur har krisen i Svenska Akademien påverkat statusen för Nobelpriset i litteratur? SvD ställde frågan till ett antal författare och redaktörer.

Under strecket

Väntan på tillkännagivandet av 2016 års Nobelpris i litteratur.

Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 1 av 3
Bild 2 av 3
Foto: Rudi Blaha/APBild 3 av 3

1 / 5

Väntan på tillkännagivandet av 2016 års Nobelpris i litteratur.
Väntan på tillkännagivandet av 2016 års Nobelpris i litteratur. Foto: Jonas Ekströmer/TT

”Nobelpriset kommer inte att ta skada på sikt”

Foto: Rudi Blaha/AP

Elfriede Jelinek, österrikisk dramatiker och författare som belönades med Nobelpriset 2004:

”Nej, jag tror inte att priset kommer att ta skada av detta, kanske det första året, men inte framöver. Det är ju bra människor som tillkommit – även om jag ärligt talat måste säga att det gör mig ont om dem som lämnat Akademien.

Det oroväckande, nästan mefistofeliska i det hela är, att en enda människa med en uppenbart destruktiv potential kunde ställa till med allt detta.

Men jag sitter ju här långt borta, och har säkert inte uppfattat allt rätt.”

Annons
Annons
Foto: Anders Deros/TTBild 1 av 1

2 / 5

Foto: Anders Deros/TT

”Många tar övergrepp och exploatering för givna”

Sofi Oksanen, finsk författare:

”Det är underbart att Tua Forsström träder in i Akademien. En bra poet, ett bra val. Det är fint att se finlandssvensk kultur får ett sådant erkännande, men som post-kolonial författare ser jag också något annat stort här: för det är inte självklart att före detta herrar välkomnar medborgare från en tidigare underordnad stat i en nationell institution på den här nivån.

Vad gäller Akademien måste alla skyldiga straffas. Och som feminist tycker jag också att det är viktigt med förebyggande åtgärder. Förövare måste ställas till ansvar för sina handlingar. Med tanke på att Svenska Akademien är världsberömd måste den vara ett gott föredöme.

Under resor har jag frågat om hur man ser på Svenska Akademiens krig. Mitt intryck är att krisen uppfattas som större här uppe i norr än i länder där jämställdheten inte är på samma höga nivå. Människor i dessa länder är mindre överraskade, de tar övergrepp och exploatering för givna – vilket så klart är ledsamt. Min poäng är att jag inte tror att de uppfattar Nobelpriset som mindre värt än tidigare.

Jag tror inte att någon i utlandet kommer att bojkotta en Nobelprisbelönad författare på grund av skandalen. Och om någon gör det, så lär det vara en läsare från de nordiska länderna.”

Annons
Annons
Foto: Leo Sellén/TTBild 1 av 1

3 / 5

Foto: Leo Sellén/TT

”Krisen bra för Nobelpriset – och för kvinnor”

Abdellah Taïa, fransk-marockansk författare:

”Vi lever i en värld som verkligen föraktar kvinnor. Till och med i västerländska länder måste kvinnor alltjämt stå ut med våld, orättvisor och diskriminering. Till och med bland världens intellektuella och ekonomiska eliter har kvinnor fortfarande inte helt och fullt rätt till en stark och fri röst. Man får oss att tro att situationen utvecklas för kvinnor, att vi utvecklas tillsammans med dem. Sedan, en dag, vaknar man upp, och inser att det bara var ytterligare ett hyckleri, en medial plan för att förblinda oss ytterligare, en annan mask, ett annat fängelse. Bara en fasad av rättvisa och frigörelse.

Krisen som Svenska Akademien har gått igenom visar tydligt att vi måste ifrågasätta allt. Radikalt och uppriktigt. Inte för fasadens skull. Inte för att göra kvinnor glada. Utan snarare för att ärligt försöka se vad som är fel hos oss, vad som länge har varit ruttet i våra brutala samhällen.

Den här krisen kan vara bra. För litteraturen, så klart. För Nobelpriset i litteratur, så klart. Men framför allt, framför allt, för kvinnors rättigheter. Alla kvinnors rättigheter. De förtjänar inte att man fortsätter att utnyttja dem utan att riskera straff.

Annons
Annons
Foto: Cata PortinBild 1 av 1

4 / 5

Foto: Cata Portin

”Nobelpriset kommer att återta sin status”

Pia Ingström, litteraturredaktör på finländska Hufvudstadsbladet:

”På kort sikt har det här naturligtvis varit skadligt för prisets status, men jag misstänker att krisen ur internationellt perspektiv inte ter sig fullt så gigantisk som ur svensk och nordiskt. I Finland har vi rimligt bra koll på alla skandalens chockerande delkomponenter.

Men om Akademien framöver lyckas sköta det hela konsekvent och med något slags stil, tror jag att Nobelpriset i litteratur kommer att återta den status som det nu över huvud taget längre är möjligt för ett litteraturpris att ha.

Pristagare under de närmaste åren kommer förstås att granskas också med skandalen som matris (är valet alltför lamt? alltför kontroversiellt? urskuldande? revanschistiskt?).”

Annons
Annons
Foto: Staffan LöwstedtBild 1 av 1

5 / 5

”Pristagare får gå i borgen för Akademien”

Foto: Staffan Löwstedt

Thomas Steinfeld, författare och professor i kulturvetenskap vid universitetet i Luzern samt SvD-skribent:

”För många år framöver gäller att varje författare som mottar Nobelpriset i litteratur blir tvungen att, med sitt goda rykte, gå i borgen för en akademi, som på många sätt blottade en stor brist på omdöme och civila umgängesformer.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons