Annons

Therese Larsson Hultin:Franska kampen: Le Pen – Macron 1-1

Emmanuel Macron valkampanjar.
Emmanuel Macron valkampanjar. Foto: Ludovic Marin/AP

Det blev Marine Le Pen som tog hem matchen mot Emmanuel Macron i det franska EU-valet, vilket gör att det står 1–1 i valsegrar mellan de båda. Le Pen verkar ha lyckats med att göra valet till en omröstning om Macron.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Marine le Pen.

Foto: Michel Spingler/APBild 1 av 2

Nathalie Loiseau (i mitten) är toppkandidat för Macrons parti LREM.

Foto: Kamil Zihnioglu/APBild 2 av 2
Efter reklamen visas:
"Allt tyder på att Le Pen har vunnit"

TOULOUSE Skulle han, eller skulle han inte? Svaret på frågan huruvida presidenten skulle klara sig ser alltså ut att bli att Macrons parti ”La République en Marche” (Framåt för republiken) blir näst störst efter Marine Le Pens ”Nationell samling” - RN.

När större delen av rösterna hade räknats kl 22.50 fick Macrons LREM 22,5 procent, medan RN blev största parti med 23,5 procent. Resultatet är en knäpp på näsan för presidenten som kämpat både mot usla popularitetssiffror och organisationen de Gula västarna som protesterat mot presidenten 28 lördagar i rad.

– Folk har tröttnat på att allt blir dyrare och på att politiker ger löften som det sedan inte blir något av. Gula västarna har rätt i sak, även om jag avskyr allt våld, säger Jean som har en tobaksaffär tillsammans med sin fru Martine i centrala Toulouse. Paret har varit gifta i 43 år och vill inte säga vad de heter i efternamn ”eftersom de inte vill att deras kunder ska få reda på var de står politiskt”.

De båda tror att det till viss del kan vara de gula västarna som fått fransmännen att gå man ur huse. Själva röstade de redan på morgonen när vallokalerna öppnade, men tidvis har köerna utanför vallokalerna ringlat sig långa här i Toulouse – en industristad som varit något av ett fäste för protestorganisationen med de signalgula trafikvästarna.

Annons
Annons

Marine le Pen.

Foto: Michel Spingler/APBild 1 av 1

Men det är inte bara i södra Frankrike intresset varit stort. Över hela landet har fransmännen engagerat sig och valdeltagandet ser ut att bli det högsta på 35 år. EU-valet har kallats ”valet fransmännen avskyr”, men den här gången har runt 52 procent av fransmännen har röstat – en ökning med tio procentenheter mot valet 2014 då bara 42,4 procent tog sig till valurnorna

– Emmanuel Macron har många talanger och har gjort en del bra, men låt mig säga så här: det hör inte nödvändigtvis till hans talanger att vara president och leda ett av EU:s viktigaste länder, säger tobakshandlaren Jean som röstade på Macron i presidentvalet 2017 ”för att hindra att Le Pen kom till makten”, men som i år valde det konservativa ”Republikanerna” som är den förre presidenten Nicolas Sarkozys parti.

Marine le Pen.
Marine le Pen. Foto: Michel Spingler/AP

Men vänder man på steken kan Macron även ses som en vinnare – och räkna med att det är den bilden man kommer att försöka lansera från Elyséepalatset.

Marine Le Pen, vars parti då hette ”Nationella fronten” blev störst redan i EU-valet 2014, medan den dåvarande presidenten François Hollandes socialistparti kom på tredje plats med knappt 14 procent av rösterna.

Att Emmanuel Macron lyckas bli näst störst och nästan nå upp i de 24 procent han fick i presidentvalets första omgång, är alltså något av en bedrift. Vilket den franske premiärministern Édouard Philippe också tryckte på i sitt tal efter att valresultatet blivit känt:

Annons
Annons

Nathalie Loiseau (i mitten) är toppkandidat för Macrons parti LREM.

Foto: Kamil Zihnioglu/APBild 1 av 1

– Det vi ser är mer eller mindre samma siffror som när de båda möttes i den första valomgången i presidentvalet, sade Philippe som var noga med att säga att de inte vunnit och att han var ”ödmjuk”.

Nathalie Loiseau (i mitten) är toppkandidat för Macrons parti LREM.
Nathalie Loiseau (i mitten) är toppkandidat för Macrons parti LREM. Foto: Kamil Zihnioglu/AP

Den stora skrällen är annars – precis som i många andra länder – att det gröna partiet EELV går kraftigt framåt och blir tredje störst med runt 13 procent. Det är ungefär dubbelt så mycket som partiet fått i opinionsmätningar och en tydlig bekräftelse på att klimatet varit valets viktigaste sakfråga. Samtliga partier, från yttersta högern till längst ut på vänsterkanten, har haft miljö- eller klimatexperter bland sina kandidater.

Det räckte ändå inte för de två tidigare statsbärande partierna, ”Republikanerna” till höger och socialdemokratiska ”PS”. Med sina dryga 8 respektive 6 procent har de inte mycket att skryta med.

Är det något de franska väljarna visat så är det att det nya politiska landskapet är här för att stanna. Den stora frågan blir därför vem som vinner presidentvalet 2022 – blir det Macron eller Le Pen som lyckas göra 2–1?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons