Annons

Franska politiker tänker bojkotta Greta Thunberg

Greta Thunberg mottog det nyinstiftade Frihetspriset i Frankrike i helgen. Här tillsammans med den amerikanske veteranen Charles Norman Shay.
Greta Thunberg mottog det nyinstiftade Frihetspriset i Frankrike i helgen. Här tillsammans med den amerikanske veteranen Charles Norman Shay. Foto: Jean-Francois Monier/TT

Greta Thunberg är inte välkommen i nationalförsamlingen i Paris – i alla fall inte om några politiker ur främst den franska högern får bestämma. De kallar henne för ”profetissa i kortbyxor” och ”Nobelpristagare i rädsla”.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

BRYSSEL Greta Thunberg kommer på tisdagen till Paris för att medverka i en klimatdebatt i det franska parlamentet – nationalförsamlingen – på inbjudan av en koalition av politiker från flera olika partier, som tillsammans vill driva hårdare klimatregler.
Så sent som i söndags mottog Thunberg, i den nordfranska staden Caen, ett nyinstiftat pris – Frihetspriset – för sitt klimatengagemang. Vinnaren hade röstats fram av ungdomar mellan 15 och 25 år från hela världen, och intill Thunberg på hederspodiet stod också medaljhängda veteraner från andra världskriget.
Men den svenska klimataktivisten är långt ifrån lika hyllad i nationalförsamlingen i Paris, där nu flera politiker protesterar mot hennes medverkan i en frågeseans i huset.

“För att bekämpa klimatförändringarna på ett intelligent sätt behöver vi inte apokalyptiska gurus, utan vetenskapliga landvinningar och politiskt mod”, skrev ledamoten Guillaume Larrivé för partiet Republikanerna, det klassiska högerpartiet i Frankrike på Twitter.

Annons
Annons

Larrivé uppmanade sina kollegor i nationalförsamlingen att bojkotta Thunbergs besök. Han fick stöd från flera partikamrater:

”Jag respekterar allas rätt att tänka fritt.. men räkna inte med att jag tänker applådera en profetissa i kortbyxor. Nobelpriset i rädsla. Planeten, ja. Greenbusiness, nej”, skrev kollegan Julien Aubert – en hänvisning till en utbredd uppfattning om att stora, ekonomiska intressen ligger bakom Thunbergs aktivism, och till det faktum att hon i år är en storfavorit till Nobels fredspris.

Ledamoten Jean-Louis Thieriot, även han från Republikanerna, skrev att Nationalförsamlingen gjorde sig till åtlöje i och med Thunbergs besök:

”Klimatet behöver vetenskapsmän, inte manipulerade tonåringar. Vi är många som kommer att välja att göra vårt arbete seriöst, istället för att delta i en show”, skrev Thieriot.
Han fördömde ”infantiliseringen”, ”moraliserandet” och ”rädslans terror” i klimatdebatten.

Låt oss lyssna på både ungdomen och vetenskapen.

Men inte bara högern har invändningar mot att Thunbergs ska debattera klimatfrågor med de folkvalda.

Ledamoten Bénédicte Peyrol, från president Emmanuel Macrons liberala rörelse ”Framåt för republiken!” påpekade på Twitter att man lika stort borde hedra vetenskapsmän och personer som arbetat för att rädda planeten i många år redan.

”Att använda manikeismen (dualismen) det Goda mot det Onda är alltför simpelt när man agerar i en komplex värld”, skrev Peyrol.

Andra politiker har i detta Twitter-gräl gått starkt i försvar för svenskans deltagande i den franska debatten. Ledamoten Matthieu Orphelin, som lämnade de styrande liberalerna i protest mot just mot partiets klimatpolitik, underströk att inte bara Greta Thunberg ska tala under sittningen i nationalförsamlingen, utan också flera vetenskapsmän.

”Låt oss lyssna på både ungdomen och vetenskapen”, skrev Orphelin, och fördömde det ”onödiga grälet” kring Thunbergs besök.
Thunberg ska inte hålla ett tal till hela församlingen i plenisalen, utan tillsammans med tre andra, franska ungdomar, debattera klimatfrågor med olika politiker i en mindre sal. Ungefär 150 av husets totalt 577 ledamöter förväntas dyka upp, enligt arrangörerna.

Thunberg ska sedan få sitta med som åhörare när ledamöterna i kammaren ställer frågor till regeringen, som de gör en gång i veckan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons