Annons

Fredagen den 13:e – svettigt för JM och Oscar

Det ser ut att bli en tung rapportsäsong för fastighetsbranschens bostadsutvecklare. Det är låga förväntningar på Oscar Properties delårsrapport som släpps på fredagen.

– Bostadsutvecklarna har det minst sagt svettigt, säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

Uppdaterad
Publicerad
Joakim Bornold, Nordnet.
Joakim Bornold, Nordnet. Foto: Daniella Backlund

Det har varit ett minst sagt tungt år för svensk nyproduktion där försäljningssiffrorna dalat och byggtakten nästan helt stannat av. Sektorn drabbades av sin första konkurs när bostadsutvecklaren Axxonen gick i konkurs i juni.

Det har varit ett brutalt uppvaknande för de här bostadsutvecklarna.

– Det har varit ett brutalt uppvaknande för de här bostadsutvecklarna, det här kommer fortsätta ett tag till, säger Bornold.

Annons

Norska byggkoncernen Veidekke redovisade en nedgång på 74 procent i antal sålda bostäder i Sverige under andra kvartalet mot föregående år. I Norge var försäljningen i stort sett densamma som föregående år.

"Försäljningen av våra bostäder ökar något i både Norge och Sverige jämfört med det första kvartalet. Vi upplever att nybostadsmarknaden i Sverige fortsatt är avvaktande", kommenterade Veidekkes vd Arne Giske.

Först ut att rapportera av de större svenska bostadsutvecklarna är JM som rapporterar på fredag. Nordea sätter låga förväntningar på JM:s rapport i ett marknadsbrev och räknar med att JM:s prognos för resten av 2018 blir försiktig.

På fredag presenterar även det krisande Oscar Properties sin rapport. Bolaget som utvecklar lägenheter i premiumsegmentet av marknaden har haft det tungt på sistone menar Bornold.

– Det är väldigt låga förväntningar på Oscar Properties rapport då den delen av branschen tvärvänt senaste året, säger han.

Det är just för bostadsutvecklarna, som nyproducerar bostadsrätter, som trenden varit svag det senaste året. Till dem som påverkas av turbulensen kring bostadsrätter märks till exempel Bonava och Besqab som rapporterar den 17:e respektive 20:e juli.

Det är skilda världar i branschen för bostadsutvecklare och fastighetsbolagen.

– Men många andra fastighetsbolag märker inte av detta på samma sätt. På kommersiella fastigheter är hyresnivåerna fortsatt riktigt höga. De bolagen kan förvänta sig riktigt bra rapporter, säger Bornold.

Högkonjunkturens positiva effekter märks till exempel inom fastighetssegmentet kontor. Det är alltså inte hela fastighetsbranschen som går tungt.

– Det är skilda världar i branschen för bostadsutvecklare och fastighetsbolagen. Tidigare har dessa segment gått hand i hand under högkonjunkturen men inte längre, säger Bornold.

Förväntningarna på bolag med kommersiella fastigheter är alltså fortsatt stora enligt Bornold.

– Det är ganska högt ställda förväntningar på fastighetsbolagen med all rätta. Allt talar för en fortsatt stark trend för de här bolagen även det här kvartalet, säger han.

Bornold konstaterar dock att högkonjunkturen inte är evig, och att därför inte heller de kommersiella fastighetsbolagen som i dag har bra och stadiga intäkter på sitt bestånd är helt säkra investeringar.

– När det svänger så svänger det väldigt fort, det kommer inte vara så här bra dagar för fastighetsbolagen för all framtid, säger han.

Annons
Annons
Annons

Joakim Bornold, Nordnet.

Foto: Daniella Backlund Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons