X
Annons
X
Recension

Bohemian rhapsody Freddie Mercury stängs in i garderoben igen

Det brittiska rockbandet Queen gjorde arenarock som fick några minuter att kännas större än livet under 1970- och 80-talet. I biografifilmen om bandet och deras grandiosa sångare Freddie Mercury berättas historien om … ja, vad då?

Rami Malek som Freddie Mercury i ”Bohemian rhapsody”. Foto: 20th Century Fox
Läs mer om Nya filmer

Bohemian rhapsody

Regi
Bryan Singer
Genre
Drama
Manus
Anthony McCarten, Peter Morgan
Medverkande
Rami Malek, Lucy Boynton, Gwilym Lee, Ben Hardy, Joseph Mazello

2 tim 17 min. Från 7 år.

Betyg: 3 av 6

Bristen på dramaturgi är ”Bohemian rhapsodys” främsta problem. Här finns en berättelse med potential att bli lika storslagen och gripande som Queens musik: den om vad som verkligen hände bakom Freddie Mercurys noga fixade artistfasad. Bandets explosivt karismatiske sångare kämpade med ensamhet, kärlek, identitet och sjukdom innan han dog i aids-relaterad lunginflammation 1991, 45 år gammal. Då hade han förnekat sin smitta i fyra år, och inte förrän bara några timmar innan han gick bort lät han världen veta vad som drabbat honom.

Men om detta handlar ”Bohemian rhapsody” inte.

I stället är det en tillrättalagd historia om hur bandet bildas, får skivkontrakt och spelningar, en liten svacka och sedan en comeback. Händelserna skildras inte särskilt dramatiskt. Men under filminspelningen har det haglat kontroverser. Först skulle skådespelaren Sasha Baron Cohen spela Freddie Mercury, en nyhet som fick mig att gå i spinn – de är ju så porträttlika. Efter meningsskiljaktigheter med bandmedlemmarna Brian May och Roger Taylor, som varit kreativa konsulter under arbetet med filmen, hoppade han av. Rollen gick i stället till Rami Malek, som förvisso spelar med glimrande intensitet och charm. Även regisserande Bryan Singer byttes ut en bra bit in i arbetet mot Dexter Fletcher. Något som skvallrar om att filmen kanske hade en annan riktning i ett tidigare skede.

Annons
X

”Bohemian rhapsodys” ytliga manus är väl dolt i Queens himmelskt dramatiska musik, som spelar den verkliga huvudrollen. Där manuset sviktar i sin flathet, dundrar Queens arenarock/opera in och täcker spåren. Som musikintresserad får man njuta av inspelningsscener, rockklubbspelningar och låtskrivarsessioner. Tekniskt trovärdiga, med rätt utrustning och rätt antal förstärkare. Möjligen går låtbygget lite väl enkelt och käckt till.

Efter reklamen visas:
Bohemian rhapsody

Höjdpunkten – Live Aid-spelningen på Wembley som skildras i sin helhet – klår de flesta konsertfilmer jag sett.

Dessvärre framställs den i ett felaktigt ljus. I en av filmens vaga försoningsscener berättar Freddie Mercury för bandet att han fått aids. De reagerar med en stor gruppkram. När bandet kort därefter går upp på Wembley för att göra sin legendariska spelning anspelar laddningen på dödsdomen. Känslan är att det är det sista de gör, han gör.

I verkligheten fick Mercury sin diagnos först två år senare – 1987. Och efter Live Aid gjorde Queen fyra album och sin största arenaturné för sammanlagt en miljon människor.

I amerikansk media har det diskuterats om filmen är ”heterosexual-washed”, alltså rentvättad från det i Mercurys liv som avviker från heteronormen. Lite så känns det, märkligt nog eftersom det är decennier ifrån den homofobiska tid som Mercury levde i.

Joseph Mazzello som John Deacon, Ben Hardy som Roger Taylor, Rami Malek som Freddie Mercury och Gwilym Lee som Brian May. Foto: Alex Bailey/20th Century Fox

Han var själv inte så värst öppen med sin sexuella läggning, och ville till varje pris inte bli ett affischnamn för aids. 

Är det av respekt för det som filmen aldrig berättar mer om hans liv än det vi redan vet, om det som faktiskt är relevant?

I så fall ter sig ”Bohemian rhapsody” mer som en dramatiserad dokumentär, beställd av dem som fortfarande kan tjäna pengar på att bandets musik blir återupptäckt: skivbolaget och de kvarvarande bandmedlemmarna.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Joseph Mazzello som John Deacon, Ben Hardy som Roger Taylor, Rami Malek som Freddie Mercury och Gwilym Lee som Brian May.

Foto: Alex Bailey/20th Century Fox Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X