Annons

Federley ger sig in i leken – vill leda liberalerna i EU

Fredrick Federley (C) siktar på att bli gruppledare för liberala gruppen efter EU-valet.
Fredrick Federley (C) siktar på att bli gruppledare för liberala gruppen efter EU-valet. Foto: Pontus Lundahl/TT

Centerpartisten Fredrick Federley vill leda den liberala partigruppen Alde i EU-parlamentet. Partiet blev en stor vinnare i valet, och frågan om gruppledare avgörs inom ett par veckor.

Under strecket
Publicerad

Liberala partigruppen Alde gick starkt framåt i valet, och ser enligt det preliminära valresultatet ut att få drygt 40 nya mandat.

Frågan om gruppledare för partigrupperna i Europaparlamentet avgörs de kommande veckorna, och redan i eftermiddag ska Alde ha sitt första möte. Nu meddelar Fredrick Federley (C) att han ger sig in i leken, rapporterar Ekot.

– Jag tycker om att hitta lösningar på problem, bygga majoriteter, att hitta kompromisser som gör att jag kommer framåt. Jag skulle också vara en gruppledare som pratar å gruppens vägnar och inte mina egna, det är en stor kritik som varit mot nuvarande gruppordförande, säger Fredrick Federley till Ekot.

Just nu ser Alde ut att bli den tredje största partigruppen med 109 ledamöter, mycket tack vare att Macrons En marche anslöt sig. Det innebär att Federley inte är ensam om att sikta på rollen som gruppledare, och konkurrensen kan bli hård.

Bland annat nederländska Sophie in’t Veld och En marches Nathalie Loiseau har samma ambitioner, enligt Ekot.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons