Annons

Fredrik Sandberg: Radikal bostadspolitik i Sydney

Under strecket
Publicerad

Vykortet | Sydney, Australien

De unga i Sydney lider svårt av bostadsbrist. Fastighetspriserna tycks stiga närmast exponentiellt och har allt mindre samband med löneökningar och inflation.

Gatan jag bor på heter Kent Street, men har i folkmun fått öknamnet Rent Street, när stora delar av beståndet nu hyrs ut av privata investerare via till exempel Airbnb – med veckohyror upp mot $4 500 (cirka 27 000 SEK).

Sydneys problem beror till stor del på kinesiskt kapital. Avkastningen på fastighetsinvesteringar i Australien är betydligt mer lönsam än i Kina. Till exempel är priserna i Peking 22 procent dyrare än i Sydney, och kinesiska bostadslån har en maximal löptid på 25 år. Spekulanter på en andra bostad avkrävs 60 procent av köpeskillingen i kontantinsats.

Till detta ska läggas de kinesiska städernas allt sämre luftkvalitet och den politiska situationen i Kina som bidrar till att många drömmer om att lämna landet. Den största befolkningsgruppen bland utlandsfödda i Sydney utgörs i dag av britter, men kineserna befinner sig hack i häl.

Den liberala regeringen i Australien har gått till motattack med bland annat löften om skattelättnader för unga som sparar till insatsen till sitt första boende och olika begränsningar för utländskt kapital.
Samtidigt genomför man just ju en gigantisk utförsäljning av allmännyttan i vissa attraktiva innerstadsområden för att få fram kapital till nya bostäder i billigare ytterstadsområden.

Protesterna mot dessa utförsäljningar har såklart varit omfattande i den gamla arbetarstadsdelen Millers Point där Kent Street ligger. För var dag som går blir den ursprungliga lokalbefolkningen alltmer sällsynt när tvångsgentrifieringen sveper fram och kapitalstarka ägare tar över. Gemenskaper slås sönder och mindre bemedlade trängs ut från attraktiva områden så att segregationen i staden ökar.

Å andra sidan: långt fler får plötsligt någonstans att bo än bara den lilla klick som en gång haft lyckan att komma över ett innerstadskontrakt.

Fredrik Sandberg är IT-konsult, bosatt i Sydney.

fredrik@subotnik.com

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons