Annons

Fredspristagare: Historiskt skifte i svensk politik

Beatrice Fihn, här på World Economin Forum i Davos.
Beatrice Fihn, här på World Economin Forum i Davos. Foto: Laurent Gillieron/TT

Sverige skriver inte på FN:s konvention om kärnvapenförbud. Beatrice Fihn, mottagare av Nobels fredspris 2017, är mycket kritisk.

– Att man nu tar kärnvapenstaternas sida är ett historiskt skifte i svensk säkerhetspolitik, säger hon.

Under strecket
Publicerad

”Regeringen kommer i nuläget inte att underteckna konventionen. Vi stänger inte dörren men det är så här verkligheten ser ut”, meddelade utrikesminister Margot Wallström (S) på en pressträff på fredagen.

ICANs (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) ordförande Beatrice Fihn, som 2017 fick Nobels fredspris, följde pressträffen.

– Jag är oerhört besviken och bekymrad. Att man nu tar kärnvapenstaternas sida är ett historiskt skifte i svensk säkerhetspolitik, där Sverige tidigare drivit på för nedrustning, säger hon.

Utrikesministern pekade på att konventionen har problematiska delar, bland annat att det inte finns en tydlig definition av vilka vapen det gäller. En kritik som Beatrice Fihn inte ger mycket för.

– Det stämmer inte alls. Avtalet har samma definition som NPT (ett avtal för att förhindra spridning av kärnvapen som alla länder utom Nordkorea, Indien, Israel, Pakistan och Sydsudan undertecknad). Tycker man att definitionen inte är bra nog, varför är man medlem i NPT?

Flera debattörer har hävdat att ett undertecknande av avtalet skulle försvåra Sveriges militära samarbete med andra länder. Men det stämmer inte heller, enligt Beatrice Fihn.

– Det enda det skulle försvåra är om Sveriges samarbetar militärt med andra länder kring kärnvapen, vilket både försvars– och utrikesministern varit tydliga med inte är fallet, säger hon, och tar upp Nya Zeeland som ett land som undertecknat konventionen men ändå har starka militära samarbeten med länder som inte gjort det.

Varför tror du man väljer att inte skriva under konventionen?

– Man är rädd för kärnvapenstaterna. S- och MP-regeringen faller för pressen från Trump. Vi hör mycket om att länder som USA, Storbritannien och Frankrike utövar påtryckningar mot Sverige, säger Beatrice Fihn.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons