Annons

"Nu pratar vi inte ens om Juholtsiffror längre"

Den senaste SvD/Sifo-mätningen visar att Socialdemokraterna får sitt lägsta stöd sedan Sifo startade mätningarna 1967. Samtidigt går Moderaterna kraftigt framåt – och Alliansen är nu största politiska block.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. SvD har samlat kommentarer från politiker, statsvetare och opinionsbildare.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: TT Bild 1 av 2

Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar.

Foto: Adam Ihse/TT Bild 2 av 2

1 / 14

Foto: TT

"Trenden är inte ny"

Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar.
Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar. Foto: Adam Ihse/TT

I oktober i fjol Socialdemokraterna 24,6 procent av rösterna, en siffra som tangerade den ditintills sämsta mätningen, från Håkan Juholts tid som partiledare.

– Nu pratar vi inte ens om Juholtsiffror längre, det kan vi glömma. Men trenden är inte ny, S har haft strukturella problem länge, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, till SvD.

Sjörén pekar på att partiet generellt sett har svårt att locka väljare yngre än 50 år.

Annons
Annons

Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare.

Foto: Adam Ihse/TT Bild 1 av 1

2 / 14

Ulf Bjereld: "Dåliga nyheter för S i två avseenden"

Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare.
Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare. Foto: Adam Ihse/TT

Socialdemokraterna får katastrofsiffror och gapet mellan blocken växer.

– Det kan fresta de borgerliga att ta regeringsmakten och fälla regeringen. Det här är dåliga nyheter för S i två avseenden. Dels att det är den sämsta siffran någonsin, men också för att avståndet mellan blocken nu börjar spricka upp, säger statsvetaren Ulf Bjereld, förbundsordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet, till Aftonbladet.

Ulf Bjereld förklarar att regeringar brukar ha låga siffror i mellanvalsperioder.

– Det är även möjligt att skandalen som Aftonbladet avslöjade kring Kommunal, som Margot Wallström också blivit inblandad i, kan ha påverkat resultatet, säger han.

Annons
Annons

Acko Ankarberg Johansson, Kristdemokraternas partisekreterare.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1

3 / 14

KD: "Regeringen för en jobbfientlig politik"

Acko Ankarberg Johansson, Kristdemokraternas partisekreterare.
Acko Ankarberg Johansson, Kristdemokraternas partisekreterare. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kristdemokraternas partisekreterare, Acko Ankarberg Johansson, säger till SvD att mycket arbete återstår för att övertyga väljarna.

– Det är glädjande att vi går upp i ytterligare en mätning. Vi vet dock att mycket arbete återstår för att visa väljarna att Kristdemokraterna har svar på samhällets utmaningar. Vi måste få en politik som får fler i arbete, som skapar förutsättningar för nya medborgare att integreras i Sverige. Här har vi och Alliansen lagt flera bra förslag medan regeringen för en jobbfientlig politik. Och det verkar väljarna ha insett.

Annons
Annons

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1

4 / 14

C: "Sverige har tyvärr en svag regering"

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.
Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson. Foto: Jessica Gow/TT

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson säger att stödet för partiet ökar och att C ligger klart över valresultatet 2014.

– Det känns stabilt och vi har under ett helt år etablerat oss runt 7 procent.

Han säger att Alliansen nu ligger drygt 14 procent över de två regeringspartierna, S och MP, vilket ger goda möjligheter för att bilda en alliansregering vid nästa val.

– Det behöver Sverige och jag tror att människor ser det nu. Vi satsar på att utveckla politik och förtroende inför nästa riksdagsval 2018. Det tycker C är det allra viktigaste. Vi har inget parlamentariskt underlag, utan för att komma till makten behöver vi ha ett nytt val först. Sverige har tyvärr en svag regering som har svårt att hantera de problem som landet står inför.

Arthursson säger att regeringen försvårat den rådande situationen genom skattepådrag, vilket påverkar nyanländas och ungas möjlighet att etablera sig på arbetsmarknaden.

**Om två veckor samlas **600 centerpartister i Karlstad.

– Då kommer Annie Lööf fastlägga våra viktigaste frågor och saker som vi vill uträtta 2016. Det kommer bland annat att handla om en bättre integration. Vi har flyktingar som behöver jobb och bostäder, och det har inte regeringen löst. Vi kan se att det inte fungerar tillräckligt bra runt om i Sverige. När man lägger ytterligare bördor på företag genom kraftigt ökade skatter så blir det svårare att anställa fler människor.

Han säger att C kommer att lägga fram förslag för att öppna arbetsmarknaden så att asylsökande kan få jobb från dag ett.

– Vi tycker även att man måste ta bort regler som hindrar framkomsten av nya bostäder. Det finns en vilja hos kommuner att jobba med det här, samtidigt som en rad onödiga regler hindrar det. Vi har konkreta förslag och regeringen får gärna lyssna på dem.

Annons
Annons

Maria Arnholm, Liberalernas partisekreterare.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

5 / 14

L: "Arbetet påbörjas efter dåligt resultat"

Maria Arnholm, Liberalernas partisekreterare.
Maria Arnholm, Liberalernas partisekreterare. Foto: Tomas Oneborg

**Liberalerna har gjort **sitt näst sämsta val någonsin och namnbytet i höstas var en del av partiets förnyelse. Ändå har stödet för partiet minskat med 0,6 procent enligt SvD/Sifo-mätningen.

– Vi har bara påbörjat vårt förnyelsearbete efter ett dåligt valresultat. Vi har lagt flera förslag för ny liberal politik på flera områden. Fram till valdagen ska vi fortsätta vårt förnyelsearbete för att stärka förtroendet bland väljarna, säger partisekreterare Maria Arnholm.

Annons
Annons

Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner.

Foto: Maja Suslin/TT Bild 1 av 1

6 / 14

MP: "Vi har ett nytt år framför oss"

Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner.
Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner. Foto: Maja Suslin/TT

**Den politiska debatten har **till stor del kretsat kring hur länge Miljöpartiet, som tvingats till stora eftergifter i sin politik, orkar sitta kvar i regeringsställning.

Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner säger att partiet lämnar en tuff politisk höst bakom sig, och att siffrorna liknar andra mätningar där MP ligger strax under valresultatet.

– Nu har vi ett nytt år framför oss, där vi kommer fortsätta prioritera viktiga samhällsutmaningar. Miljöpartiet i regering har hittills bland annat gjort den största budgetsatsningen på miljön på 20 år, medverkat till ett globalt klimatavtal och anslagit stora resurser till att anställa fler vuxna i skolan. Det är politik våra sympatisörer gillar och vill se mer av.

Annons
Annons

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

7 / 14

SD: "S dåliga på att regera"

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof.
Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof. Foto: Lars Pehrson

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof är inte förvånad över Sifo-siffrorna:

– Det är inte förvånande att S backar med tanke på hur dåliga de är på att regera. Jag tror också att deras oförmåga att lyssna till vad det svenska folket har för åsikt i invandringsfrågan är en viktig förklaring till deras låga resultat. Trots att flera partier sluter upp bakom vår restriktiva invandringspolitik, är det glädjande att vi ligger kvar på dessa höga nivåer.

Han säger att partiet pendlar mellan att vara Sveriges tredje största och största parti i olika undersökningar, vilket bådar gott inför framtiden.

– Allt är bättre än den regering vi har i dag, där extremistpartiet MP sätter agendan i allt för många frågor. Jag förutsätter dock att man i så fall vänder sig till oss för att diskutera frågan, inte minst med tanke på att vi i flera undersökningar varit större än Moderaterna.

Annons
Annons

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 1

8 / 14

V: "Destruktivitet och maktspel inom svensk politik"

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler.
Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler. Foto: Janerik Henriksson/TT

**Vänsterpartiets partisekreterare **Aron Etzler säger att det har varit väldigt mycket destruktivitet och maktspel inom svensk politik.

– Moderaterna använder flyktingfrågan som en murbräcka för högerpolitik. Man vill lösa upp kollektivavtal och höja marknadshyror. Vi tror inte att det är bra för Sverige.

Etzler poängterar att den ekonomiska politiken behöver vässas.

– Sverige tar emot flyktingar och kommuner måste kunna klara av det. Välfärden bör räcka till och det är den diskussionen vi för. Vi har aldrig sett lika stora klyftor i Sverige som under Fredrik Reinfeldts tid som regeringschef. Om man tror att större skillnad och otrygghet på arbetsmarknaden är bra, så får man rösta på högerpartierna.

Aron Etzler tillägger att Vänsterpartiet gått upp i opinionen under hela hösten och att den uppåtgående trenden väntas fortsätta.

– Vänsterpartiet har mycket större potential än så här. Om man ska vara ödmjuk så borde minst 16–22 procent kunna rösta på oss, det är det vi jobbar på och ser inte det som något omöjligt.

Han säger att våren kommer att handla om tydliga politiska strider gällande arbetsrätt och löner.

– Borgerligheten kommer även att föra en kamp om högre hyror. Det är en viktig sak för oss att sätta stopp för och folk kan räkna med att vi kommer att göra det.

Annons
Annons

Tommy Möller, professor i statsvetenskap.

Foto: Pi Frisk Bild 1 av 1

9 / 14

Tommy Möller: "Stigande nervositet inom rörelsen"

Tommy Möller, professor i statsvetenskap.
Tommy Möller, professor i statsvetenskap. Foto: Pi Frisk

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, pekar på att regeringströtthet kan vara en orsak till Socialdemokraternas kraftiga tapp. Han anser att det är relevant att använda ordet kris om partiets situation.

Hittills har debatten till stor del kretsat kring hur länge Miljöpartiet, som tvingats till stora eftergifter i sin politik, orkar sitta kvar i regeringsställning. Möller lyfter nu frågan om S uthållighet:

– Det finns en tradition av lojalitet inom partiet när man är i regering. Och det finns säkert en förståelse för det speciella parlamentariska läge som råder. Men frågan är hur länge reservoaren av tålamod räcker? Jag skulle gissa att det finns en stigande nervositet inom rörelsen, säger han.

Klart är att de som vill utveckla allianssamarbetet till 2018 får råg i ryggen, enligt Tommy Möller.

Annons
Annons

Johan Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Foto: Göteborgs universitet Bild 1 av 1

10 / 14

Jonas Hinnfors: "Har talat om att stänga gränser"

Johan Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Johan Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Foto: Göteborgs universitet

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att det senaste halvårets debatt kring flyktingpolitiken på kort sikt kan ha haft avgörande betydelse för S och M. Enligt honom har Anna Kinberg Batras parti varit det som bäst lyckats knyta den egna politiken till migrationsfrågorna.

– Socialdemokraterna har inte lyckats koppla sina traditionella frågor, som sysselsättning och välfärd, till den debatt som råder. I stället har man talat om att stänga gränser, vilket inte är typisk S-politik.

Bättre har det gått för Moderaterna, menar Jonas Hinnfors:

– Kinberg Batra har talat om det nya utanförskapet, det första jobbavdraget och liknande. Det här är sätt för M att länka sina frågor till migrationsdebatten.

Annons
Annons

Magnus Hagevi, statsvetare vid Linnéuniversitetet i Växjö.

Foto: Linnéuniversitetet Bild 1 av 1

11 / 14

Magnus Hagevi: ""Politik utan planering"

Magnus Hagevi, statsvetare vid Linnéuniversitetet i Växjö.
Magnus Hagevi, statsvetare vid Linnéuniversitetet i Växjö. Foto: Linnéuniversitetet

**Statsvetaren Magnus Hagevi **vid Linnéuniversitetet i Växjö, ser två orsaker till raset för S och Stefan Löfven. Dels att regeringar brukar tappa stöd i början av en mandatperiod. Den andra förklaringen är flyktingkrisen.

– Man har då fått ta till lösningar som man innan i valkampanjer inte har flaggat för, det kan uppfattas som en politik som regeringen för utan att ha planerat för den. Att väljarna uppfattar att det inte ger förtroende för regeringens möjligheter att styra landet, säger han till Aftonbladet.

Annons
Annons

Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare.

Foto: Maja Suslin/TT Bild 1 av 1

12 / 14

S: "Vi har haft ett utmanande år"

Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare.
Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare. Foto: Maja Suslin/TT

Socialdemokraterna får sitt lägsta stöd bland väljarna sedan Sifo startade mätningarna 1967. Moderaterna blir största parti. Gapet mellan blocken är nu hela 5,5 procentenheter, visar SvD/Sifo:s januarimätning.

– Vi har haft ett utmanande år bakom oss och det här är en opinionssiffra som jag verkligen inte är nöjd med, och som speglar att Sverige står inför flera utmaningar som vi måste hantera, säger Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare till SvD.

För att vända siffrorna kommer S under 2016 att fortsätta hantera migrationsfrågan och prioritera och värna om välfärden. Jämtin säger att S ska se till att kunskapsresultaten i skolan vänder och framförallt – bekämpa arbetslösheten.

Annons
Annons

Tomas Tobé, Moderaternas partisekreterare.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1

13 / 14

M: "På väg åt fel håll med Löfvenregeringen"

Tomas Tobé, Moderaternas partisekreterare.
Tomas Tobé, Moderaternas partisekreterare. Foto: Claudio Bresciani/TT

**– Jag tror att allt fler **upplever att Sverige är på väg åt fel håll med en Löfvenregeringen. De hanterar inte flyktingkrisen bra och de saknar svar på integrationsutmaningen, säger Tomas Tobé partisekreterare för Moderaterna till SvD.

– Vi har utformat vår politik utifrån de samhällsproblem som Sverige står inför — det tror jag att väljare har sett nu.

Sedan Anna Kinberg Batra tillträdde som partiledare för Moderaterna i januari 2015, har det gjorts en omprövning av politiken inom partiet, vilket Tobé tror är en anledning till att partiet nu får ökat stöd.

– Jag tror att många väljare ser att Anna Kinberg Batra har gjort en stor omprövning av Moderaterna och lagt fram förslag som Sverige behöver.

Partisekreteraren tar bland annat upp förslaget om tillfällig flyktingpaus, vilket innebär att Sverige enbart ska ta emot kvotflyktingar, och övriga ska hänvisas tillbaka till annat EU-land. En annan del är att partiet lagt flera förslag på hur man ska lyckas få till fler jobb.

Annons
Annons

14 / 14

Några Twitter-reaktioner

M: Lars Beckman, kommunfullmäktigeledamot i Gävle kommun

Timbro: Lydia Wålsten, kommunikationsansvarig

TNS Sifos vd: Yvonne Pernodd

Annons
Annons
Annons
Annons