Annons

Fria moderater: Lyssna på Tories, Anna Kinberg Batra!

Så här mycket mer måste moderaterna satsa på försvaret.
Så här mycket mer måste moderaterna satsa på försvaret. Foto: Henrik Montgomery/ TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderaternas omtag i försvarspolitiken är bra, men kräver mer pengar för att nå Nato-målet om 2 procent av BNP, skriver ledningen för Fria Moderata Studentförbundet.

Under strecket
Publicerad

Storbritanniens konservativa finansminister George Osborne annonserade i juli att två procent av landets BNP ska gå till försvarsanslag. Det är nya bud då premiärminister David Cameron tidigare, likt regeringen Reinfeldt, valt att skära ner i försvarsmakten. Det sågs som ett enkelt sätt att banta statsbudgeten.

Lätta lösningar är sällan de rätta. De senaste åren av rysk aggression och en allt osäkrare omvärld har åter aktualiserat – den egentligt ständigt aktuella – frågan om ett starkt och tryggt försvar. Storbritannien har insett att man inte kan bortse från ansvaret att skydda sin befolkning från yttre hot. Om Tories kan, kan också Moderaterna.

Moderaterna var länge kända som Sveriges mest trovärdiga försvarsparti. Med det kom ett förtroende som ansvarstagande och framåtseende. Tyvärr har detta nästan helt gått förlorat under de senaste åtta åren. Sifos samhällsbarometer från 2013 visar att Moderaterna har gått från att vara partiet med störst förtroende i försvarspolitiken till ett parti lika dåligt som alla andra (Sifos samhällsbarometer 2000 och 2006).

Annons
Annons

Försvarsfrågan visar att partier inte kan ta folkets förtroende för givet. Att bygga förtroende tar många år och ihärdigt arbete, att förstöra ett förtroende behöver inte ens ta två mandatperioder. Vägen till att åter vinna väljarnas tillit kommer att bli en uppförsbacke för borgerligheten. Att satsa minst två procent av BNP på försvaret kommer att bli det första steget.

Under Anna Kinberg Batras ledning har partiet tagit bladet från mun och driver numera Nato-frågan seriöst och öppet. Sedan Nato-toppmötet i Wales 2013 har organisationen som krav att medlemsländerna ska satsa minst två procent av BNP på försvarsutgifter.

Ska Nato-frågan drivas med trovärdighet bör vi även vara tydliga med att vi måste höja försvarsanslagen från dagens 1,2 procent BNP till 2. Att gå med i en allians med ingångsvärdet att inte följa reglerna är inte en respektingivande hållning.

Vår säkerhet är avhängig det som sker i Baltikum och därmed hur trovärdigt det är att Nato med styrkor från Storbritannien och USA kan ingripa. Sverige bör och ska kunna bidra till stabilitet i vår region.

Det har sagts många gånger men nu är det viktigare än förr; Europa måste ta ansvar för sin egen säkerhet! Länge har vi satt vår tillit till demokratisering i Ryssland i trygghet av amerikanska baser. Nu aviserar USA en neddragning av 40 000 man i armén. Varifrån dessa kommer att tas är ännu oklart, men säkert är att vi måste bidra till de västliga liberala demokratiernas gemensamma försvar i vår region.

Moderaterna måste leverera trovärdiga förslag som stärker det svenska försvaret. Detta är nödvändigt inte enbart för partiets framtid som stark röst för högern och friheten i Sverige utan även för den svenska nationens frihet och oberoende i en värld allt mer präglad av aggression, kris, provokationer och anfallskrig från det totalitära Putins Ryssland.

Politik handlar om prioriteringar. Det går inte att leverera allt åt alla utan att välja bort tillväxt och inskränka ekonomiska friheter. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har gång på gång prioriterat annat än vår säkerhet, projekt som ska finansieras med skattehöjningar istället för omprioriteringar.

Det är hög tid att Moderaterna visar att de, likt brittiska Tories, är bättre på att prioritera än socialdemokraterna och har en starkare försvarspolitik.

ALEXANDRA IVANOV är ordförande i Fria Moderata Studentförbundet och HUGO SELLING är vice ordförande.

Redaktionens lästips! Libertarianer borde tänka om i säkerhetspolitiken, inte stödja Kremls linje, enligt en analys i magasinet World Affairs Journal.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons