Annons

Jan Almgren:Friad – men stämpeln om tveksam affärsmoral sitter kvar

Ola Rollén må vara frikänd i insiderrättegången. Han har inte gjort något brottsligt. Men när det gäller moral, trovärdighet och girighet har dom redan fallit. Där rör det sig inte om något frikännande, tyvärr.

Under strecket
Publicerad

Ola Rollén frias från misstankarna om insiderbrott.

Foto: Tomas Oneborg

Ola Rollén frias från misstankarna om insiderbrott.

Foto: Tomas Oneborg
Ola Rollén frias från misstankarna om insiderbrott.
Ola Rollén frias från misstankarna om insiderbrott. Foto: Tomas Oneborg

Ramaskri är sannolikt en kort och bra sammanfattning av reaktionerna.

Börsen behöver sina hjältar. Guldgossar eller superkvinnor som är snabba i tanken, galna i att jobba hårt och med en fingertoppskänsla för de vassaste affärerna. Ola Rollén var allt det där och lite till. Han förvandlade en kolbit till en diamant. Hexagons börsvärde gick under hans ledning från två till 150 miljarder på drygt tio år.

Nu är den magin borta.

Åklagare Marianne Bender misslyckades med att bevisa att Ola Rollén har gjort något brottsligt enligt insiderlagstiftningen. Men Ola Rollén har också misslyckats med att övertyga omvärlden varför det var lämpligt att privat handla aktier i ett bolag när han samtidigt låg i förhandlingar om att delta i en nyemission med en stor summa pengar i samma bolag. En nyemission i Next Biometrics som resulterade i en kursexplosion när den väl annonserades.

Annons
Annons

Lämpligt är ett nyckelord här. En vd för ett stort börsbolag ska naturligtvis följa alla lagar och bestämmelser. Det är självklart. Men det räcker inte med det. Hon eller han ska också se till till att man inte är i närheten av någon gråzon, några tveksamheter eller beteenden som skulle kunna misstänkliggöras av aktieägare, kunder, anställda eller media. Det handlar om trovärdighet.

Särskilt för en vd som redan badar i pengar och som tidigare har namn om sig att vara lite väl intresserad av sin personliga ekonomiska vinning. Det gäller i högsta grad Ola Rollén.

Det är egentligen märkligt att konsekvenserna för Ola Rollén inte har blivit tydligare. Det är som om Messias-auran kring honom har fått marknaden att förlåta och blunda för sådant som aldrig skulle accepteras i andra bolag.

För styrelsen, Ola Rollén själv och hela bolaget väntar en mödosam väg för återupprätta en sargat varumärke.

Tänk Telia, för att ta ett exempel. Eller tänk Investor eller Industrivärden. Man kan fråga sig hur reaktionerna hade blivit om det avslöjades att Johan Dennelind, vd för Telia, Johan Forssell, vd för Investor, eller Helena Stjernholm, vd för Industrivärden, hade storhandlat aktier privat, kort innan bolaget annonserade att man kommer delta i en större nyemission i ett nytt bolag.

Ramaskri är sannolikt en kort och bra sammanfattning av reaktionerna. Detta oavsett om det är brottsligt eller inte. Extremt olämpligt är tillräckligt illa. Och det är mycket svår att tänka sig att någon av de börsdirektörerna skulle kunna sitta kvar som vd under en utdragen rättsprocess i ett annat land. Men i Hexagons fall har det gått bra, och styrelsen har konsekvent stöttat sin vd.

Nu är Ola Rollén en fri man, men rättsprocessen är långt ifrån över. Det är bara halvtid. Ola Rollén leder med 1-0. Åklagaren kommer med all sannolikhet överklaga. Det innebär en ny rättegång, nya förhör och en ny väntan för aktieägarna på att deras vd äntligen ska återinstallera sig på huvudkontoret för att fokusera all sin tid på Hexagon. För styrelsen, Ola Rollén själv och hela bolaget väntar en mödosam väg för återupprätta en sargat varumärke.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons