Annons

Friande domen mot Rollén överklagas.

Hexagons vd Ola Rollén friades i tingsrätten, men norska Økokrim överklagar den friande domen.
Hexagons vd Ola Rollén friades i tingsrätten, men norska Økokrim överklagar den friande domen. Foto: Tomas Oneborg

Norska Økokrim överklagar den friande domen mot Hexagons vd Ola Rollén.

– Åklagaren är oense med domstolens bedömning av bevisen i ärendet och hur domstolen har behandlat de rättsliga problem som är fallet. Økokrim överklagar därför domen, säger advokat Marianne Bender i Økokrim i en kommentar.

Under strecket
Publicerad

Den norska ekobrottsmyndigheten Økokrim överklagar frikännandet av Ola Rollén i Oslo tingsrätt. Han var åtalad för att ha haft tillgång till insiderinformation när han köpte aktier i det norska företaget Next Biometrics.

I domen som kom den 10 januari i år ställde sig rätten helt på Rolléns sida. Åklagaren Marianne Benders resonemang beskrevs i som ”ansträngda” tolkningar och ”orimliga”. Rättens slutsats var att det är övervägande sannolikt att Rollén inte hade insiderinformation.

Åklagarmyndighetet är oenig i rättens bedömning av bevisen i målet och hur domstolen har bedömt de rättsliga frågor målet gäller, säger åklagaren Marianne Bender i en kommentar.

Ola Rollén kan förbereda sig på ytterligare dagar och veckor i en norsk rättegångssal. Denna gång flyttas målet några hundra meter till Borgarting lagmansrett, som är den norska motsvarigheten till hovrätten.

Hans försvarsadvokater kommer emellertid försöka övertyga lagmansretten om att överklagandet bör avvisas.

Ola Rolléns försvarsadvokat Christan B. Hjort säger att han är överraskad över Økokrims beslut.

− I tingsrättens mycket klara dom fick Rollén medhåll på alla punkter.

Rollén och hans advokater har ännu inte fått någon detaljerad motivering för beslutet att överklaga frikännandet.

− Men vi kommer att kraftfullt yrka att överklagandet bör avvisas av lagmansretten, säger Christian. B Hjort.

Åklagaren Marianne Bender från Økokrim hade yrkat på 18 månaders fängelse och att Rollén skulle betala hela det investerade beloppet i den handel han åtalades för, drygt 25 miljoner kronor, till den norska staten.

"Ola är förtvivlad, men tapper", enligt Margrethe Geelmuyden, på den norska PR-firman som hjäpt Ola Rollén under rättegången i Oslo. Hon uppskattar att en ny rättegång kommer att genomföras våren eller hösten 2019, om inte Rolléns advokater får målet avvisat.

– Ola är fortfarande frikänd. Det är åklagaren Marianne Bender som måste bevisa att han är skyldig. Det har hon inte lyckats med, skriver Margrethe Geelmuyden i en SMS till SvD Näringsliv.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons