Annons

Jonas Gummesson:Friandet blir en baksmälla för Säpo

Säkerhetspolisens chef Klas Friberg.
Säkerhetspolisens chef Klas Friberg. Foto: Janerik Henriksson/TT

Säkerhetspolisens chef Klas Friberg tog ut segern i förskott med sitt tal om att ”vi har förhindrat ett terrorbrott”. Med Svea hovrätts friande domar i terrormålet kommer baksmällan för Säpo.

Under strecket
Publicerad

Upplösningen av rättsprocessen om förberedelse till terroristbrott blev odramatiskt och var väntad.

Två av tre åtalade gick fria redan vid domen i Solna tingsrätt i mars. För den utpekade 46-årige huvudmannen, dömd till sju års fängelse i tingsrätten, hävdes häktningen i slutet av maj i avvaktan på dom.

Friandet låg i korten när hovrätten offentliggjorde domskälen klockan 11 på onsdagsförmiddagen.

Den springande punkten i hela målet är om de tre åtalade, som greps vid en razzia i på flera platser förra våren, konspirerade för att uppsåtligen förbereda ett terrorattentat.

På åklagarens långa indicielista under rättegångarna fanns framför allt kemikalierna som 46-åringen hade köpt upp från en konkursad färgaffär i Skellefteå och vid Säpos razzia förvarade i ett förråd på tomten. I en dunk fanns spår av det explosiva ämnet väteperoxid.

Enligt åtalet var planen att använda substanserna för bombtillverkning. Tingsrätten gick på åklagarens linje och hävdade att mannen tänkt utföra ett attentat i terrorgruppen IS namn. Försvarets invändning att mannen öppet försökt sälja delar av sitt lager vidare till Strömsunds kommun avfärdades. I Svea hovrätt blev utslaget nu det motsatta:

Annons
Annons

”Även om de kemikalier, och andra föremål, som den i tingsrätten dömde mannen förvarade hos sig kan användas i brottsligt syfte menar hovrätten, till skillnad från tingsrätten, att det inte är bevisat att någon av de åtalade hade för avsikt att använda dessa för att begå ett terroristbrott”, skriver hovrätten.

Att bevisa ett förberedelsebrott är ingen enkel sak. Rent faktiskt har ju ingenting skett när det enbart rör sig om påstådd planering. Inga bomber har smällt. Beviskraven är därmed höga, särskilt i högre instans. Då skärps värderingen av det som Säpo och åklagaren lägger på bordet.

För berörda parter är detta självklarheter. Ändå kunde Säpochefen Klas Friberg inte avhålla sig för att ta ut segern i förskott i terrormålet.

I en SvD-intervju i december 2018 förklarade Friberg, redan innan åklagaren hade nått fram till åtalsbeslut, att ”utifrån vad vi visste när vi slog till så är min uppfattning att vi har förhindrat ett terrorbrott.” Rättsligt är det uttalandet nu undanröjt av hovrätten.

Uppenbarligen blev frestelsen att slå på pr-trumman för stor.

Med facit i hand blir eftersmaken av Säpochefens agerande också besk. Uppenbarligen blev frestelsen att slå på pr-trumman för stor. Kortsiktigt kan det också finnas en viss vits för Säpo att framstå som handlingskraftigt och framgångsrikt och utan reservationer basunera ut gripanden av potentiella spioner och terrorister som stora triumfer.

Samtidigt kan Säpos trovärdighet sättas i svang. Även nämndemän läser tidningar och kan ta intryck av vad höga befattningshavare säger och då kan även den rättsliga processen påverkas. Särskilt en hemlig organisation som Säpo bör inse värdet av att vårda varumärket.

I det ingår inte att förutse utfallet i kommande rättegångar. Däremot att undvika överdrifter och stora ord som kan straffa sig i efterhand.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons