Annons

Catarina Kärkkäinen:Friare hyra för fler hem

Dags för mer nyproduktion av hyresrätter.
Dags för mer nyproduktion av hyresrätter. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Med friare hyressättning hade fler människor kunnat skaffa sig en plats att kalla hem.

Under strecket
Publicerad


Mitt hem är min borg, lyder det gamla ordspråket. Den som nickar instämmande kan skatta sig lycklig. Att hemmet är en plats av trygghet och beständighet är på intet vis en odelad sanning i dag. För många är verkligheten snarare präglad av snabba kast, korta kontrakt och många vändor med livet nedpackat i blå kassar.

Bostadsbristen i Sverige är, och har länge varit, ett faktum. I år uppger 240 av landets 290 kommuner att man har underskott på bostäder. Hyresmarknaden fungerar sämre än någonsin. Bostadsförmedlingarnas köer är rekordlånga. Beståndet av hyreslägenheter nyttjas ineffektivt eftersom personer med fördelaktiga kontrakt bor kvar för stort och för länge. Hyresregleringen hämmar nyproduktion.

Människor som hade behövt flytta för arbete eller studier kan inte så göra. Det för med sig stora samhällsekonomiska förluster. De som faktiskt lyckas gör det till stor del på grund av kontakter, fusk och olaglig försäljning. I de större städerna säljs attraktiva förstahandskontrakt för hundratusentals kronor på den svarta marknaden.

Annons
Annons

Det uppmärksammar Finanspolitiska rådet i en ny studie, och föreslår av den anledningen att friare hyressättning införs i hela beståndet. Det, skriver rådets ledamöter, hade inneburit ett mer effektivt nyttjande av bostäderna. Troligen hade det också stimulerat nyproduktion av hyresrätter. Förslaget lyftes redan på 1960-talet, men fortfarande har i praktiken ingenting hänt.

Friare hyressättning skulle betyda högre hyror för en del hyresgäster – eftersom priset skulle närma sig den faktiska marknadsnivån. I Storstockholm och Storgöteborg skulle hyran för medianhushållet öka med omkring 55 procent, medan den i stora delar av landet hade varit i princip oförändrad. Det är därför en god idé att till exempel kombinera friare hyressättning med sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare.

Samtidigt skulle det skapa bättre möjligheter för de många människor som i dag är förpassade till andrahandsmarknaden, och större vinster för samhället i stort, när fler människor på riktigt hade kunnat skaffa sig en plats att kalla hem.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons