Annons

För risktagare Rollén har ”vinsten varit allt”

På onsdagskvällen föll den friande domen i insidermålet mot Ola Rollén. För att begripa hur Ola Rollén ens hamnade inför skranket måste man förstå att han är född ledare, har tagit stora risker, har fokuserat på pengar – och ville göra en ordentlig nysatsning då han gjorde de ifrågasatta aktieköpen.

Under strecket
Publicerad

Ola Rollén har i sitt liv tagit stora risker och fokuserat på pengar.

Foto: Tomas Oneborg

1 / 4

Ola Rollén har i sitt liv tagit stora risker och fokuserat på pengar.
Ola Rollén har i sitt liv tagit stora risker och fokuserat på pengar. Foto: Tomas Oneborg

LEDAREN

Den blåögde, smärte skateboardåkaren Ola Rollén är i princip född till ledare. Han växte upp i Enskede i södra Stockholm med mamma Berit Rollén som var statsekreterare (S) i Olof Palmes regering och med pappa Jarl-Erik Rollén som ägde en färgfabrik i Flen.

Själv har han sagt att han hatade att vara ledare tills han var tvungen att ta ansvar för kompisarna i hårdrockbandet Capricorn, där han var sångare. Skolan gick inget vidare, men på universitetet – där han bytte från juridik till ekonomi – tog studieintresset fart.

Efter en blixtsnabb karriär på verkstadsbolaget Kanthal blev han vd strax efter sin 31-årsdag. Så småningom tog han med sig hustrun Maria och de två barnen (som senare blev tre) till Sandviken och Sandvik.

Familjen trivdes dock inte och en headhunter lockade Ola Rollén att träffa Hexagons huvudägare Melker Schörling i Stockholm. Schörling ville ha honom som vd för det sargade konglomeratet.

Annons
Annons

Miljardären Melker Schörling.

Foto: Mark Earthy/AP

2 / 4

Miljardären Melker Schörling.
Miljardären Melker Schörling. Foto: Mark Earthy/AP

RISKTAGAREN

I mars 2000 satte sig Ola Rollén mitt emot miljardären Melker Schörling vid det ljusa träbordet i konferensrummet på Schörlings kontor på Birger Jarlsgatan i Stockholm. De båda fann varandra direkt.

Så är det när man är fattig och vill bli rik, då får man ligga i.

– Är det något jag kan så är det att bedöma människor, har Melker Schörling sagt till Affärsvärlden om Ola Rollén.

Melker Schörling grundlade sin förmögenhet genom att köpa in sig i det lilla, och tynande, Securitas när han blev vd. I takt med Securitas succé växte Schörlings kassakista.

Nu ville han att Ola Rollén skulle bli vd och köpa in sig i Hexagon. Ola Rollén lånade pengar av SEB och köpte en option på 2 procent av bolaget. För att inte gå med förlust på den var han tvungen att öka aktiekursen med minst 50 procent på fem år.

– Så är det när man är fattig och vill bli rik, då får man ligga i, har han sagt till Affärsvärlden.

Kort sagt tog han en risk.

Konglomeratet sysslade med allt möjligt, som mobiltelefonantenner och fiskimport. Frågan var vad som skulle bli affärsidén.

Ola Rollén hade tidigare tittat på ett börsnoterat amerikanskt bolag, Brown & Sharpe, som sysslade med mätteknik och tillverkade koordinatmätmaskiner som bland annat mätte hela flygplan, men även handverktyg som mätte små produkter, som mikrochips.

Flygplan blir bananformade efter ett tag och du mäter för att se att de inte är deformerade, så att de flyger.

Nu upptäckte Ola Rollén att Brown & Sharpe i princip var i konkurs. Han lät Hexagon köpa bolaget för 1,7 miljarder kronor genom att sälja av andra bolag och låna pengar. Affären var större än Hexagons börsvärde.

– Det var en riktig risk, har Ola Rollén sagt till Affärsvärlden.

Nu hade han en grundbult att bygga Hexagon kring. År 2002 flyttade han sig själv, sin familj och Hexagons huvudkontor till London.

Han var vältalig när han pratade med analytiker och journalister. Han var en av få börsvd:ar som twittrade. Och han förklarade så att ett barn kunde förstå:

– Flygplan blir bananformade efter ett tag och du mäter för att se att de inte är deformerade, så att de flyger.

Det blev succé. Aktiekursen har stigit nästan 40-falt sedan början av år 2000 medan omsättningen ökat sexfalt till drygt 30 miljarder år 2016. Ola Rollén har blivit god för flera hundra miljoner.

Annons
Annons

Hexagon, som Ola Rollén är vd för, har som ledningsfilosofi: ”Vinsten är allt”.

Foto: Björn Lindahl

3 / 4

Hexagon, som Ola Rollén är vd för, har som ledningsfilosofi: ”Vinsten är allt”.
Hexagon, som Ola Rollén är vd för, har som ledningsfilosofi: ”Vinsten är allt”. Foto: Björn Lindahl

PENGARNA

”Bryr sig mer om pengar än om människor”, sammanfattade tidningen Chef i en ledarskapsrankning av Ola Rollén. Hexagonchefen avskedade personer helt osentimentalt, någon avtackning var det inte tal om, enligt tidningen. ”Vinsten är allt” var Hexagons ledningsfilosofi.

Ola Rollén månade även om sina egna pengar, trots att han var god för flera hundra miljoner. Han fick mer än hälften av lönen från Hexagons Hongkongbolag och yrkade på att de pengarna inte skulle beskattas i Storbritannien, där han bodde. Inte behövde han betala inkomstkatt i Hongkong heller eftersom Hongkong inte tar ut skatt om arbetet utförs utanför Hongkong. Och i Ola Rolléns anställningsavtal stod att hans jobb skulle utföras utanför Hongkong.

Men 2011 upptaxerade det svenska Skatteverket honom med 35 miljoner kronor på grund av att han inte betalat full skatt här 2005–2008, trots att han haft ”väsentlig anknytning till Sverige”, enligt myndighetens syn. Hexagon hade nämligen köpt, och lyxrenoverat, en villa åt honom i Saltsjöbaden sydöst om Stockholm. Och i Sverige hade Ola Rollén även segelbåt, bil och stuga i Sälen.

Ola Rollén och Skatteverket stred i rätten. Hösten 2017 vann Skatteverket.

Men när Ola Rollén flyttade till Hongkong sommaren 2013 fick han nästen 30 procent högre lön eftersom Hexagon lade de pengar bolaget sparade på lägre sociala avgifter på hans lön.

Annons
Annons

Fingerprint Cards.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Next Biometrics kursutveckling senaste året. Aktien rusade när det blev känt den 8 oktober 2015 att Rollén gått in i bolaget.

Advokat Marianne Steensen Bender i Oslo tinghus.

Foto: Heiko Junge/TT

4 / 4

Fingerprint Cards.
Fingerprint Cards. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

AFFÄREN

Det är alltså denna självsäkra man med stjärngloria runt sig som i början av 2015 bestämmer sig för att, tillsammans med Melker Schörling, starta investmentbolaget Greenbridge vid sidan av sitt vd-jobb.

I augusti 2015 stod det klart att det norska biometribolaget Next Biometrics behövde pengar. Olla Rollén, som var storägare i det svenska biometribolaget Fingerprint Cards, blev intresserad.

I september skissade Ola Rollén och företrädare för Next på hur Greenbridge skulle kunna investera i det norska bolaget.

Men den 6 oktober 2015 började Ola Rollén även att köpa aktier i Next via börsen, till en kurs betydligt lägre än 60 norska kronor per aktie. Han köpte aktierna via sitt eget bolag Iskossala eftersom Greenbridge inte var färdigbildat.

Av skatteskäl finns Iskossala på Cypern och för att skatteupplägget ska gälla får han inte själv fatta beslut om bolagets investeringar, utan det ska en styrelse göra. Men när det gällde köpen i Next fattade han beslutet själv.

– Jag vet att du är strikt och banker, men ibland i business blir det så här, sa han till sin bankir.

– Jag kommer inte låta de såskopparna sabba en affär som vi kommer att tjäna miljarder på, sa Ola Rollén också till sin bankir, om dem som skulle ha fattat beslutet.

Next Biometrics kursutveckling senaste året. Aktien rusade när det blev känt den 8 oktober 2015 att Rollén gått in i bolaget.
Next Biometrics kursutveckling senaste året. Aktien rusade när det blev känt den 8 oktober 2015 att Rollén gått in i bolaget.

Samma dag som han började köpa aktier via börsen träffade han representanter för Next. Dagen därpå presenterade Next ett muntligt förslag som Ola Rollén accepterade. För att snabbt få stopp på aktiehandeln körde Ola Rollén över en av dem som hade hand om administrationen av Iskossala genom att säga: ”vill du hamna i fängelse?”.

Den 8 oktober skrev Ola Rollén och Nexts representanter på ett avtal om att Ola Rolléns och Melker Schörlings bolag skulle köpa nyemitterade aktier i Next för 60 norska kronor styck, totalt 120 miljoner. Nexts aktie rusade på nyheten att de svenska stjärnorna kom ombord och var som mest uppe i 171 norska kronor.

Advokat Marianne Steensen Bender i Oslo tinghus.
Advokat Marianne Steensen Bender i Oslo tinghus. Foto: Heiko Junge/TT

HÄKTAD

När Ola Rollén och hans hustru klev av flygplanet på Arlanda den 26 oktober 2016, alltså mer än ett år senare, stod två uniformerade poliser där. Norska ekobrottsmyndigheten, Økokrim, ansåg att Ola Rollén insiderhandlat på börsen när han köpte aktier till en lägre kurs än 60 kronor per aktie samtidigt som han förhandlade om en nyemission på 60 kronor.

– Det var en chock. Jag trodde först att det var ett skämt, sa Ola Rollén senare om gripandet.

Han fördes till Kronobergshäktet i Stockholm.

Fortfarande häktad och övervakad av polis presenterade han två dagar senare Hexagons kvartalsrapport på en telefonkonferens från mätteknikbolagets kontor vid Lilla Bantorget i Stockholm. Häktningen teg han dock om, vilket Hexagon fick böta drygt 6 miljoner till Stockholmsbörsen för.

– Du måste frikoppla dig från alla tankar som gäller livet utanför och koncentrera dig på det som är ens verklighet. Får inte tänka på familj, vänner. Då tappar du fattningen. Då blir du en våt fläck, sa han då han beskrev sina tio dagar i häktet för Dagens Industri.

För den fem veckor långa rättegången hade Ola Rollén anlitat stjärnadvokater och en pr-byrå. Åklagaren Marianne Bender yrkade på ett och ett halvt års fängelse och en straffavgift på drygt 25 miljoner norska kronor till den norska staten.

Ola Rollén friades av rätten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons