Annons

Fängelse för Kindberg: ”Jag är oskyldig”

Ångermanlands tingsrätt meddelade i dag dom mot ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg.
Ångermanlands tingsrätt meddelade i dag dom mot ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg. Foto: Robert Henriksson/TT

Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg döms till tre års fängelse av tingsrätten för grov ekonomisk brottslighet.

Domen kommer att överklagas.

– Det är ren rättsskandal så som domen är skriven. Jag är oskyldig, arbetena är utförda, säger Daniel Kindberg.

Under strecket
SvD, TT
Uppdaterad
Publicerad

Daniel Kindberg döms för två fall av trolöshet mot huvudman, ett fall av grov trolöshet mot huvudman, två fall av medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

Kindberg frias från två fall av trolöshet mot huvudman och ett fall av medhjälp till trolöshet mot huvudman, enligt domen från Ångermanlands tingsrätt. Åklagaren hade yrkat på fyra års fängelse och sju års näringsförbud för Daniel Kindberg.

Kindberg och de två medåtalade, en tidigare anställd på Peab och en transportföretagare från Sollefteå, har förnekat brott. Kindberg ska också, solidariskt med de två andra nu dömda männen, betala skadestånd till Peabföretaget Fältjägaren och Östersundshem på omkring 13 miljoner kronor.

– Vi har sett domen och kan konstatera att det av klubben ägda bolaget Driftaren AB fått en företagsbot om 500 000 kronor. Vi hävdar att vi inte har gjort något fel, men ska titta på domen tillsammans med advokat i eftermiddag och se om vi överklagar eller inte, säger Östersunds FK:s medieansvarige Niclas Lidström.

Annons
Annons

Bedömningen är att fakturorna i åtalet till stor del omfattar arbete som inte utförts. Enligt utredningen har det fakturerande bolaget inte haft tillräckligt med personal för att utföra arbete i den omfattning fakturorna angav. Företaget ska heller inte ha haft tillräcklig tillgång till drivmedel.

Biträdande åklagare Peter Jonsson kommenterar domen i SVT:

– Det jag kan konstatera är att tingsrätten har gått på vår linje i rätt hög utsträckning men att också vissa delar av åtalet har ogillats, säger han till SVT Nyheter.

– Det var lägre påföljder än de som vi yrkade och det kan ju hänga ihop med att delar av åtalet också har ogillats men fängelsepåföljd var den rimliga påföljden, fortsätter han.

Bevisningen har bland annat handlat om en av de åtalades förutsättningar att utföra det arbete som fakturorna angett.

– En sak är vilka förutsättningar den här Sollefteåföretagaren haft att utföra det här arbetet, mycket bevisning har gått ut på att han inte haft förutsättningar att utföra det arbete som han fakturerat, säger biträdande åklagare Peter Jonsson, till SVT Nyheter.

Även mejl- och smstrafik har bevisat det brottsliga upplägget med fakturorna, enligt Jonsson.

Texten uppdateras.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons