Annons

Sände våldtäkt på Facebook – frias och fälls

Illustration från rättegången om den uppmärksammade Facebookvåldtäkten.
Illustration från rättegången om den uppmärksammade Facebookvåldtäkten. Foto: Ingela Landström/TT

Mannen filmade och direktsände en våldtäkt på Facebook. Högsta domstolen friar mannen från anklagelser om underlåtenhet att avslöja brottet men fastställer domen gällande grovt förtal.

Under strecket
TT
Publicerad

Att han frias för underlåtenhet att avslöja våldtäkten beror på att avslöjandet måste kunna ske utan fara. Att själv bli ansvarig för brottet kan vara en sådan fara och eftersom åklagaren hade åtalat mannen för delaktighet i våldtäkten, alternativt underlåtenhet att avslöja brott, ska åtalet ogillas enligt HD.

För exempelvis ett radioprogram finns ett grundlagsskydd som gör att åtal för förtalsbrott ska prövas i särskild ordning. Frågan var om detta skydd också gällde våldtäktssändningen, men HD konstaterar att så inte är fallet.

"Det gäller inte ett rent spontanutflöde från en enskild sändare. Sändningen var i detta fall obestämd till format, inriktning och tid. Den rörde sig därför inte om ett skyddat program", skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Mannen döms till fängelse i fyra månader för grovt förtal samt ringa narkotikabrott.

Våldtäkten ägde rum i en lägenhet i Uppsala i januari 2017. Svea hovrätt dömde tre män för inblandning. Samtliga överklagade domarna, men det var enbart 24-åringen som filmade övergreppen som fick prövningstillstånd av HD.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons