Annons

Frisläppte Ola Bini: ”Känner jag är förföljd”

Det var en lättad Ola Bini som lämnade häktet i Ecuador i torsdags. Men misstankerna mot honom kvarstår och han oroar sig nu för rättsprocessen som han har framför sig.
Det var en lättad Ola Bini som lämnade häktet i Ecuador i torsdags. Men misstankerna mot honom kvarstår och han oroar sig nu för rättsprocessen som han har framför sig. Foto: Dolores Ochoa/AP

Svenska Ola Bini har släppts ur häktet i Ecuador, men misstankarna mot honom kvarstår. ”Jag är väldigt rädd över fortsättningen för jag känner att jag är förföljd av regeringen”, säger Bini i en intervju till Expressen.

Under strecket
Publicerad

Programmeraren och mjukvaruutvecklaren Ola Bini släpptes sent på torsdagskvällen efter att ha varit frihetsberövad sedan i april.

Han var på väg till Japan för ett träningsläger i kampsport när han greps på flygplatsen i Ecuadors huvudstad Quito, misstänkt för dataintrång i Ecuador.

Landets inrikesminister María Paula Romo har tidigare uppgett att Ola Bini försökt ”destabilisera” landet tillsammans med två ryska hackare. Bini och hans advokater har nekat till anklagelserna.

Tiden i häktet har varit svår, säger nu Ola Bini till tidningen Expressen.

– Jag har mått väldigt dåligt. Den största anledningen är för att jag inte har vetat när de skulle släppa mig. Jag har inte kunnat lita på att regeringen faktiskt skulle låta mig gå efter 90 dagar. Så den här osäkerheten att inte veta om jag kommer vara fängslad i dagar, veckor, månader eller till och med år – det har varit det svåraste och jag har mått otroligt dåligt av att inte veta, säger han till Expressen.

Det var samma dag som Julian Assange lämnade Ecuadors ambassad i London, som Ola Bini greps i Ecuador. Bini och Assange är vänner, men Bini säger själv att han inte har någon relation till Wikileaks och att han aldrig arbetat varken för organsationen eller Assange.

– Jag har aldrig brutit mig in i något datasystem eller telefonsystem av något slag. Jag har aldrig begått ett brott i hela mitt liv, så jag är absolut oskyldig till alla anklagelserna, säger han till Expressen.

Bini må vara frisläppt från häktet, men misstankarna som riktas mot honom kvarstår. Han säger att han befarar att den fortsatta rättsprocessen inte ska gå rättvist till och att bevis emot honom kommer fabriceras.

– Jag är väldigt rädd över fortsättningen för jag känner att jag är förföljd av regeringen och att det här är politiskt motiverad förföljelse, säger han i Expressen-intervjun.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons