Annons

”Frisörbesök kostar 3 000 – hur mycket dricksar jag?”

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Dricks är i många länder givet inte bara på krogen utan också hos frisören, på hotellet och till brevbäraren. I Sverige är dock sedvänjan avgränsad till framför allt restauranger och taxiresor, skriver SvD:s etikettexpert.

Under strecket
Publicerad

Fråga: Jag har en fråga angående dricks till frisören. Till taxichaufförer brukar man ofta ge ungefär tio procent, till servitörer vid restaurangbesök ungefär detsamma. Men när jag får håret permanentat och omskött brukar det kosta 3 000 kronor och då kan man ju inte ge tio procent. Vet inte hur mycket det är ”vanligt” att man ger. Min frisör är mycket omsorgsfull och duktig.

Vad tycker/vet du?

/Anita

Sofia Larsson: Dricks är en gammal sedvänja, som varken regleras i kollektivavtal eller lag. Det är en helt frivillig gåva från kund till personal. Men visst finns det normer och sociala förväntningar som gör att vi dricksar, ibland till och med när vi är missnöjda.

I USA är dricksen en fullkomlig självklarhet i en mängd branscher och när julen nalkas så kan en pengagåva förekomma till barnvakter, bankpersonal, sophämtare, brevbärare med flera.

I Sverige skulle jag säga att dricks är ganska avgränsat till just de två tillfällen du nämner: taxifärd och restaurangbesök. Det finns ingen exakt statistik över hur mycket folk ger i dricks, men min uppskattning är att de flesta lägger mellan 5 och 10 procent av notans summa på krogen medan det till taxichaufförer handlar mer om att ”runda upp”.

Annons
Annons

Generellt sett förekommer inte dricks i vår bransch. Möjligen på några få salonger

Det är absolut inte kutym att dricksa frisörer i Sverige, men det kan givetvis hända att det sker i enstaka fall.

– Generellt sett förekommer inte dricks i vår bransch. Möjligen på några få salonger, med lite äldre karaktär. Om jag får gissa så är det säkert vanligare på Östermalm än i andra stadsdelar i Stockholm, eller ute i landet, säger Ted Gemzell, vd på Frisörföretagarna, en bransch- och arbetsgivarorganisation.

Organisationen har inte tagit ställning i frågan om dricks är önskvärt eller ej

– Vi har inte behövt göra det, det är nästan en icke-fråga. Jag har jobbat här i snart tio år och har faktiskt aldrig fått frågan om hur man hanterar dricks från någon av våra medlemmar. Förr i tiden var det nog lite vanligare att man dricksade frisörer, det var så i alla tjänsteyrken. Men det upphörde någon gång i mitten på 80-talet, säger Ted Gemzell.

Frisörer är en kategori människor som ger mycket glädje och omsorg och som uppskattar att få det tillbaka.

Hans åsikt, och även min, är att om en kund har en lång, regelbunden relation till sin frisör så kan man mycket väl uttrycka sin uppskattning genom en gåva.

– Kanske vid årets slut. Det kan vara ett doftljus, choklad, en blomma eller prydnadssak. Men det bör inte vara vinflaska, man vet aldrig hur mottagaren kan hantera det.

Ted Gemzell är helt säker på att gåvor uppskattas:

– Frisörer är en kategori människor som ger mycket glädje och omsorg och som uppskattar att få det tillbaka. Många får energi av sin frisör och kan ha givande konversationer, det skapar starka relationer.

Det går självklart bra att dricksa i princip vem man vill (myndighetsutövande personer undantaget) när man blivit riktigt nöjd med något. Det viktiga är att inte göra det med en attityd som osar ”det är så synd om dig som jobbar i det här yrket och tjänar så dåligt”.

Fokus ska vara på att personen verkligen imponerat med sina kunskaper och gjort något utöver det vanliga.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons