Annons

Fruktad barnsjukdom härjar i Europa

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Allison Joyce/TT

Den extremt smittsamma sjukdomen mässling härjar i Europa med tusentals insjuknade och ett 30-tal döda. För ovaccinerade svenskar är risken att smittas i samband med resor utomlands påtaglig, konstaterar Folkhälsomyndigheten.

Under strecket
TT
Publicerad

Mässling orsakas av ett extremt smittsamt virus. Antibiotika hjälper alltså inte. Arkivbild.

Foto: CDC/AP/TT

Mässling orsakas av ett extremt smittsamt virus. Antibiotika hjälper alltså inte. Arkivbild.

Foto: CDC/AP/TT
Mässling orsakas av ett extremt smittsamt virus. Antibiotika hjälper alltså inte. Arkivbild.
Mässling orsakas av ett extremt smittsamt virus. Antibiotika hjälper alltså inte. Arkivbild. Foto: CDC/AP/TT

I Europa har över 41 000 människor smittats av mässling under årets sex första månader, av vilka 37 har avlidit. Det ska jämföras med knappt 24 000 i fjol och drygt 5 200 året dessförinnan.

Det konstaterar Världshälsoorganisationen WHO, som nu uppmanar länderna att vidta åtgärder mot smittspridningen. Drygt hälften av fallen har konstaterats i Ukraina, men i Frankrike, Italien och Grekland har också tusentals insjuknat. Även Storbritannien är drabbat med drygt 800 fall hittills i år.

– Mässling är så smittsamt att alla riskerar att drabbas förr eller senare, om man är ovaccinerad eller inte redan har haft sjukdomen. I 43 av 53 länder i Europa har viruset eliminerats, däribland Sverige. Men i både Italien och Frankrike cirkulerar det fortfarande, säger Hélène Englund, utredare och epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Annons
Annons

Mässling orsakas av ett extremt smittsamt virus som utsöndras genom utandningsluften och sprids via luften med hjälp av små droppar (aerosol). Sjukdomen resulterar i snabbt stigande feber och röda utslag. Eftersom den även kan leda till allvarliga komplikationer och till och med vara dödlig, bör sjukdomen tas på allvar.

– I de allra flesta fall går sjukdomen över av sig själv, men hos en tredjedel uppstår komplikationer som öroninflammation, lunginflammation eller diarréer. Man kan bli rejält sjuk och även få hjärninflammation. Den vanligaste dödsorsaken är lunginflammation och i vissa länder diarréer, som kan leda till uttorkning, säger Hélène Englund.

I Sverige är mässling en mycket ovanlig sjukdom som normalt inte finns alls, tack vare vaccinationsprogrammet och att täckningsgraden är så pass hög som den är, över 97 procent. Därmed inte sagt att mässling inte kan förekomma i Sverige, men då är det importerade fall som i vissa fall orsakar mindre utbrott.

Hittills i år har Folkhälsomyndigheten registrerat 34 fall, att jämföra med 41 fall under hela förra året.

– Vi har haft ett vaccinationsprogram sedan 1971 och är man född på 1980-talet har man med stor sannolikhet fått två doser. Men om man är född tidigare eller är osäker på om man är vaccinerad eller har haft sjukdomen eller inte rekommenderar vi att man bör vaccinera sig vid resor utomlands, för att vara på den säkra sidan. Det är inte farligt att ta en extrados, säger Hélène Englund.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons