Annons

”Tung””Fruktansvärt läsvärd” bok om våldsam rasism

Kiese Laymon, född 1974, är professor i engelska och kreativt skrivande på universitetet i Mississippi. ”Tung” är Laymons tredje bok och har tilldelats flera litterära priser, bland annat Carnegie Medal for Nonfiction.
Kiese Laymon, född 1974, är professor i engelska och kreativt skrivande på universitetet i Mississippi. ”Tung” är Laymons tredje bok och har tilldelats flera litterära priser, bland annat Carnegie Medal for Nonfiction. Foto: Larry D. Moore (CC BY-SA 4.0.)

”En bok att uppslukas av och vika hundra hundöron i”, skriver Sebastian Lönnlöv om Kiese Laymons genombrottsbok ”Tung” där epicentrum är en sårig modersrelation, infekterad av våldsam rasism.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

”Tung”

Författare
Kiese Laymon
Genre
Sakprosa
Förlag
Natur och Kultur

280 s. Översättning av Niclas Hval

Kiese Laymons genombrottsbok ”Tung” har en ovanligt stark inledning. Första meningen lyder ”Jag ville inte skriva till dig”, där duet är Laymons mamma. ”Jag ville inte skriva om oss. Jag ville skriva en amerikansk självbiografi. Jag ville skriva en lögn.” Bokens epicentrum är en sårig modersrelation, infekterad av våldsam rasism. Den lögn Laymon frestas att skriva beskrivs som ”det gamla vanliga svarta arbetet med att underlätta och ljuga” för vita.

Laymon berättar om en faderlös uppväxt där moderns närvaro är desto starkare. Hon är lärare och forskare, fast besluten om att sonen ska excellera. Han måste bli perfekt för att alls ha en chans i den värld som domineras av vitas behov och rädslor – och alltid visa respekt mot poliser, för att inte bli skjuten. Varje kväll ger hon honom extra läxor, förutom de han fått i skolan, och när han inte presterat bra nog slår hon honom brutalt.

Hon gör sonen till författare och forskare, men ger honom också en livslång destruktivitet. Titelns tyngd handlar bland annat om övervikt och ”Tung” är till stora delar en berättelse om beroenden. Laymon fastnar aldrig i drogmissbruk, men spelar bort alla sina pengar på kasino. Hans relation till mat färgas av tröst- och hetsätning, varvad med svält och träning så extrem att hans kropp till slut går sönder. Han är för van vid lögner för att kunna vara ärlig mot sina flickvänner – och så van vid våld att han avstår från alkohol, medveten om vad han är kapabel till när hans självkontroll släpper.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

Det är en bok om att försöka stå rak i en värld som vill böja och krossa dig

”Tung” är Laymons tredje bok, efter en dubbel debut 2013 med romanen ”Long Division” och essäsamlingen ”How to Slowly Kill Yourself and Others in America”. Alla tre verken är fast rotade i den amerikanska söder som Laymon både hatar och älskar. I det senaste har vi att göra med en uppväxt- och bildningsberättelse, men framför allt med en obarmhärtig självrannsakan. Det är en bok om att försöka stå rak i en värld som vill böja och krossa dig, men också om att ta itu med det egna kväsandet av andra.

Laymon skriver i samma tradition som Ta-Nehisi Coates, men är ännu närmre litterärt släkt med Roxane Gay. Precis som Gay förenklar han där det behövs, eftersom vissa saker är och måste få vara enkla, men ägnar sig främst åt att komplicera och måla fram allt fler nyanser. Resultatet är mörkt och märgfyllt, med ett sprängintressant innehåll som en recension på tretusen tecken omöjligt kan göra rättvisa.

”Tung” är precis så tung som titeln utlovar, och dessutom extremt förtätad

Det här är en bok att uppslukas av och vika hundra hundöron i. En välskriven bok, väl översatt av Niclas Hval som balanserar mellan att behålla engelska uttryck och försvenska de kreativa formuleringar som Laymons mamma vill tvätta bort ur hans tal. ”Tung” är precis så tung som titeln utlovar, och dessutom extremt förtätad; Laymon nämner i förbifarten sådant som hade kunnat bli hela kapitel.

Som läsare tvingas jag konstatera att vare sig hans liv eller budskap egentligen ryms på futtiga 280 sidor. ”Tung” är fruktansvärt läsvärd, men hade förtjänat att vara en tegelsten – eller en trilogi.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons