Annons

Fryshusets vd: Dags att lämna snällhetszonen

Han är näringslivets favorit. Johan Oljeqvist är vd:n som har förortens dödsskjutningar i fokus. Våldsspiralen är ett misslyckande, tycker han. Men Fryshusets vd sår också frön av hopp.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Johan Oljeqvist, vd för Fryshuset.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

Johan Oljeqvist, vd för Fryshuset.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1
Johan Oljeqvist, vd för Fryshuset.
Johan Oljeqvist, vd för Fryshuset. Foto: Malin Hoelstad

Han börjar med en fråga.

– Vad händer med ett lokalsamhälle där alla 13–, 14– och 15-åringar har en kompis, eller är bekant med någon, som har blivit skjuten? Vad gör det med ditt framtidshopp?

Johan Oljeqvist talar lätt och gärna. Men nu blir han tyst. Låter frågan sjunka in – som om han själv funderar på svaret.

– Så är läget i vår skola i Husby. Alla känner någon som är drabbad. Fryshuset möter också, på olika ställen, 13–14–åringar som redan lever genomkriminaliserade liv. De har inte dödat än. Men de har skjutvapen på sig. Det är skrämmande, säger Johan Oljeqvist.

Vi hittar ett ledigt bord i Fryshusets café i den stora byggnaden i Hammarby Sjöstad. Det är snart helg och caféet börjar fyllas med folk. Utanför ringlar kön lång av förväntansfulla tonåringar, de väntar på kvällens konsert med den amerikanska singer-songwritern Billie Eilish.

Annons
Annons

Det upptrappade våldet i förorterna är ett misslyckande, menar Johan Oljeqvist. Det är ett misslyckande för Fryshuset. Och det är ett misslyckande för samhället. Alltför många unga i utsatta områden känner att dom dragit livets nitlott.

Förra året sköts 45 personer ihjäl i Sverige. En ökning med över 30 procent jämfört med för två år sedan.

Vi coachar, avprogrammerar och hjälper tidigare kriminella dygnet runt.

Det är extrema tal i svenska mått mätt. De flesta var unga män, eller pojkar, som bor eller har kopplingar till utsatta områden.

– Det var därför vi startade vår verksamhet för avhoppade gängkriminella i förorterna, ”Passus”. Vi coachar, avprogrammerar och hjälper tidigare kriminella dygnet runt, säger Johan Oljeqvist.

Trycket på Passus är massivt. Fryshuset har inte ekonomi för att ta hand om alla som söker sig dit. Förra året hade man cirka 40 heldygnsklienter i Stockholm och Malmö.

Dessutom organiserar Passus individuella samtal med ytterligare drygt 200 personer som sitter i fängelse.

Vi återkommer snart till dödsskjutningarna – och hur våldet kan minska, enligt Johan Oljeqvist.

Fryhuset består i dag av ett myller av verksamheter. Alla med ungdomar i centrum. Omsättningen 2018 var 370 miljoner kronor. En ökning med 12 procent jämfört med 2017.

Cirka två tredjedelar av intäkterna kommer från skolpeng och egen försäljning. Cirka 100 miljoner är gåvor och bidrag. Mycket från näringslivet. Bland annat från Wallenbergsstiftelserna och H&M-familjen Persson.

Den största och mest kända mötesplatsen är här i Hammarby sjöstad. Men Fryshuset finns idag även i Husby, Skärholmen, Borlänge, Göteborg och Malmö. Samt i flera norska och danska städer, bland annat Köpenhamn.

Annons
Annons

Grunden är tron på ungdomars kraft. Man vill låta unga få utöva sina passioner, skapa och delta. Fryshuset vill bygga relationer där ungdomar syns, hörs och räknas.

Det finns två grundskolor, massor av olika basketlag, skejthall, gymnasieskola, ungdomskultur och entreprenörskap.

Det bästa sättet att skrämma bort de utsatta är att enbart vända sig till de utsatta.

Fryshuset vänder sig till alla ungdomar. Och man vänder sig till ungdomar som riskerar att hamna i utanförskap.

Den turordningen är viktig.

– Det bästa sättet att skrämma bort de utsatta är att enbart vända sig till de utsatta, säger Johan Oljeqvist.

– Vem vill vara med i en klubb för dem som har dragit en nitlott? Vi vill jobba med alla ungdomar. Både de från innerstan och de från Rinkeby och Bromma. Identiteten ska komma från det man gör på Fryshuset. Inte vilken hemadress man har.

Johan Oljeqvist har varit vd i åtta år. Innan dess var han på Myrorna, där han gjorde snabb karriär och slutade som vd. Han är prisad, en ledare med större uppdrag framför sig, enligt vissa.

Förra året vann han Tidningens Chefs Mångfaldspris. När det gäller mångfaldsarbetet är det dags att lämna snällhetszonen, menar han.

– Det är de lönsamma och innovativa bolagen som satsar på etnisk mångfald. Det är inte för att de ska vara snälla.

– Här på Fryshuset är frågan faktiskt inte så viktig längre. Missförstå mig rätt – vi har kommit så långt när det gäller integration ur ett etniskt perspektiv att vi har släppt det. Det ligger i vårt DNA nu.

Men mångfald när det gäller grupptillhörighet är fortfarande prioriterad. Johan Oljeqvist berättar om en elev som skulle ta studenten och hur han hade förändrat sitt synsätt: ”När jag kom hit var jag en basketspelare. Jag trodde alla skejtare var luffare, alla dansare var dumma blondiner och alla ”gejmare” datarnördar. Nu förstår jag att de är olika människor och jag kan samarbeta med dem alla.”

Annons
Annons

Hur mår Fryshuset våren 2019?

Den frågan får Johan Oljeqvist att börja låta som en börs-vd.

– Det är viktigt att vi gör vinst. Och för att göra vinst måste vi våga ta risk, säger han.

Fryshusets vd har inget problem med att hämta inspiration från näringslivet. Men det finns avgörande skillnader.

– Vinst för Fryshuset är inte kronor och ören på den nedersta raden. Vinst är om vi lyckas ge ungdomar ett bättre liv. Ge dem självförtroende och självkänsla.

Får vi bra svar på de frågorna vill jag gärna se tillväxt i kronor och ören. Ekonomin är viktig förstås.

Men det får inte bli flummiga mål, som är omöjliga att utvärdera. Johan Oljeqvist betonar att Fryshuset jobbar med kvalitetsuppföljning. Vad har de unga gjort när de varit på besök? Hur länge har de stannat? Hur har de utvecklats?

– Får vi bra svar på de frågorna vill jag gärna se tillväxt i kronor och ören. Ekonomin är viktig förstås. Det här är svårt, det finns inte så många bra sätt att utvärdera verksamheter i ideell sektor på.

Fryshusets akilleshäl är finanserna, anser Johan Oljeqvist. Verksamheten behöver mer intäkter, helt enkelt för att minska bidragsberoendet. Ökade intäkter ger större frihet.

Det egna kapitalet är bara 5–6 miljoner kronor på en omsättning på 370 miljoner kronor.

– En spännande tanke är att jobba med ”röda obligationer” eller så kallade samhällsobligationer. Att Fryshuset skulle vara med och ge ut en obligation, på kanske en miljard, säger Johan Oljeqvist.

Det förutsätter två saker. Att man hittar en investerare som är beredd att göra investeringen och att man får tag i en myndighet, eller en kommun, som är beredd att betala en eventuella avkastning i det projekt man kommer överens om.

Annons
Annons

– Allt det här är i sin linda. Mycket återstår att göra. Men samhällsobligationer är spännande och nytt. I England har man testat det på sina håll med lyckat resultat.

Tillbaka till skjutningarna i förorten. Läget är ”extremt allvarligt”, enligt Fryshusets vd. Rekryteringen av nya unga, som snabbt får ett skjutvapen i handen, är oroande.

Kärnan i problemet är de kollektivt segregerade områdena i förorterna där allt för många unga känner att det är kört, menar Johan Oljeqvist. Man växer upp med en uppgivenhet, brist på vuxna förebilder och en arbetslöshet på ibland 50 procent inom vissa grupper.

– Skolan blir avgörande i det läget. Den måste bara bli bättre. Vi måste lyckas med att ge eleverna både kunskap och en tro på sig själva. Kosta vad kostar vill, säger Johan Oljeqvist.

– Och för att lyckas i skolan måste vi ha kontakt med hemmen. Därför har vår skola i Husby en obligatorisk introduktion på 30 timmar för alla föräldrar under första året.

Fryshusets vd menar att vi behöver ett nytt samhällskontrakt. Ett kontrakt som bygger på att vi ska bli bra på att hantera olika människors olika förutsättningar. Inte som nu - att alla människor har samma förutsättningar.

– Det leder bara fel. Har du 50 procents arbetslöshet i vissa grupper i de här områdena och 3 procent i övriga områden i samma städer kommer det inte funka. För att hitta rätt lösningar måste vi ha en korrekt bild av nuläget.

Och mitt i allt mörker finns ändå hopp.

– Jag har träffat så många unga som lyckats förändra sitt liv. Det kan gå snabbt när de får ett trovärdigt och positivt alternativ.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons