Annons

”Full pott för extremister att få utrymme i medier”

Lena Andersson (t v) diskuterade svenskt samtalsklimat tillsammans med mediestrategen Brit Stakston och SvD:s Anders Q Björkman i Almedalen.
Lena Andersson (t v) diskuterade svenskt samtalsklimat tillsammans med mediestrategen Brit Stakston och SvD:s Anders Q Björkman i Almedalen. Foto: Simon Rehnström

Ska medier ge utrymme åt kontroversiella röster i dagens polariserade debattklimat? Ja, läsare klarar av att skilja på vad som är rätt och fel, menar författaren Lena Andersson. Men mediestrategen Brit Stakston varnar för att journalistiken kan normalisera extrema åsikter.

Under strecket
Publicerad

Kan man samtala med vem som helst? Den frågan aktualiserades genom SvD:s artikelserie ”Den polariserade debatten” i våras, där dramatikern Stina Oscarson samtalade med personer som på olika sätt klyver Sverige, genom sina uttalanden eller handlingar. Det var också ämnet på en debatt på SvD:s scen under Almedalsveckan i Visby, där författaren Lena Andersson och mediestrategen Brit Stakston möttes.

Brit Stakston, som uttryckt kritik mot SvD:s samtalsserie i en artikel i DN, tycker att det inom journalistiken finns en slapphet kring vilka röster man ger utrymme för – att det ofta blir personer som redan får mycket uppmärksamhet på sociala medier och på nätsajter:

– Medierna borde måna om att hitta alla de spännande röster som finns utanför nätet. Jag tycker att det är journalistikens uppgift att ge en större bredd och annorlunda perspektiv, sa hon i debatten på SvD:s scen.

När medier lyfter fram kontroversiella personer finns en risk att man ger legitimitet åt extrema åsikter, menar hon.

– Man ska inte underskatta vilken energi det ger den här typen av rörelser att hamna i de traditionella medierna. För dem är det full pott, så att säga.

Efter reklamen visas:
Kan man samtala med vem som helst?

Författaren Lena Andersson tycker i stället att det är värdefullt att få höra hur de personer som var med i SvD:s samtalsserie underbygger sina ståndpunkter:

– Det är i samtalet som man blir ombedd att förklara sig och klargöra sina åsikter. Inte minst var det intressant att få höra hur Chang Frick och Yasri Khan motiverade sig. Khan hade väldigt intressanta, genomtänkta saker att säga om varför han inte ville hälsa på kvinnor genom att ta i hand – hur illa man än tycker om den hållningen.

Hon menar att läsare klarar av att skilja mellan rätt och fel.

–Jag är inte så orolig för att man legitimerar för jag litar helt på att folk skiljer på vad som är rätt och fel av sig själva. Även om man inte gör det förrän man tänker efter ordentligt. De tror ju inte att något blir sant eller rätt bara för att någon säger det i Svenskan, särskilt inte när Stina Oscarson är där och säger emot och ifrågasätter, sa Lena Andersson från SvD:s scen i Almedalen i Visby.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons