Annons

Bistro ArsenalenFina gatan lever igen – men smakar det så kostar det

På Bistro Arsenalen kan det vara fullsatt mitt i veckan.
På Bistro Arsenalen kan det vara fullsatt mitt i veckan. Foto: Tomas Oneborg

Stimmigt och trivsamt. Bistron på Arsenalsgatan kräver sin plånbok men bjuder vällagade rätter och klassiska smaker.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg

Råraka med löjrom kostar 350 kronor för 35 gram och 550 kr för 55 gram.

Foto: Tomas Oneborg

Här finns också en cocktailbar.

Foto: Tomas Oneborg

På lördagar kostar ostron 20 kronor styck.

Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Bistro Arsenalen

Typ
Mellanklass
Kontakt
Arsenalsgatan 3, 08-611 21 10.

Betyg: 4 av 6

Arsenalsgatan är en stilla plats omsluten av banker, herrklubben Sällskapet och antikaffärer. Gatunamnet kommer från 1600-talspalatset Makalös som efter sin storhetstid blev vapenupplag, och till sist teater under Gustav III. Nära låg också Svenska Teatern som brann ner 1925.

Här var alltså en gång liv och kiv. Bistro Arsenalen – mitt emot nya, lyxiga Bank Hotel – gör sitt för att återupprätta stämningen. Stället kan en vardag vara fullsatt med propra men stimmiga 38-åringar på AW.

Ibland blir ljudvolymen svårartad. Lokalen är intim och den som vill få börstips kan låna ett öra till grannbordet. Trots volymen finns här en genuin trivselfaktor och Arsenalen kan beskrivas som en Stockholmsvariant av en fransk bistro. Kristallkronor, spegelklädda väggar, väggfasta skinnsoffor, bar med signaturdrinkar och proffsigt omtänksam personal som har koll på gästerna.

Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons

Råraka med löjrom kostar 350 kronor för 35 gram och 550 kr för 55 gram.

Foto: Tomas Oneborg

Menyn är till del franskinspirerad åt det rustika hållet, men med inslag från det spanska, italienska och svenska köket. Det är mestadels klassiskt och den som vill ha en rejäl köttbit med bearnaisesås och pommes frites eller en råbiff behöver inte leta förgäves – av råbiffar presenterar en ny variant var månad.

Vi inleder med tonfisktartar gjord på fisk som enligt personalen är hållbart fiskad. In kommer ett vackert konstverk med tonfisk, pata negra, gurka och salladslök med chilimajonnäs och crème fraiche. Det är smaker som både lyfter och kompletterar tonfisken och bildar tillsammans en harmonisk enhet.

En annan kväll provar vi råraka med Kalixlöjrom: frasig, elegant och perfekt.

Råraka med löjrom kostar 350 kronor för 35 gram och 550 kr för 55 gram.
Råraka med löjrom kostar 350 kronor för 35 gram och 550 kr för 55 gram. Foto: Tomas Oneborg

Den franska majskycklingen är saftigt smakrik och perfekt tillagad och serveras med svamp, sidfläsk, rödvinssås och uppfriskande syltlök. Potatispurén serveras snyggt vid sidan om och är lagom smörig och luftig.

Den smörstekta hälleflundran har tyvärr legat kvar på värmen lite för länge och blivit en aning torr – synd på så fin fisk. Då hjälper det inte att tillbehören är välgjorda och skyn så god att man vill äta den med sked.

Entrecôten kommer från Irland, och är en mör köttbit som serveras med pommes och grönsaker efter eget val.

Iberico består av pluma – kotlettkappa – och är en uppskuren köttbit med trevlig röksmak från grillen. Tomatsalladen är tyvärr kylskåpskall men bearnaisesåsen är ljuvlig. 

Annons
Annons

Här finns också en cocktailbar.

Foto: Tomas Oneborg

På lördagar kostar ostron 20 kronor styck.

Foto: Tomas Oneborg
Här finns också en cocktailbar.
Här finns också en cocktailbar. Foto: Tomas Oneborg

Portionerna är generösa. Men ingen måltid är väl riktigt komplett utan en dessert och vi avslutar med en tarte tatin med vaniljglass. Det är en rejäl portion som smakar helt enligt skolboken och som gott och väl räcker till att dela på två. Äppelglassen däremot överröstas helt av lemon curd. Synd.

Man serverar ett 15-tal viner på glas och har en välsorterad vinkällare där flaskorna kostar från 440 till 6 999 kronor. Champagnelistan är diger.

Högljutt, alltså – men vi kommer gärna tillbaka. Bistro Arsenalen är för den som längtar efter trygga klassiska smaker. Här bjuds inte på några större överraskningar. Bistromat, lagad med omsorg och kunskap – dock på en tämligen hög prisnivå, enligt den lärda devisen: smakar det så kostar det.

På lördagar kostar ostron 20 kronor styck.
På lördagar kostar ostron 20 kronor styck. Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons