Annons

Fullt krig i HQ-förlikning – Qviberg vill döda fallet

Båda sidor pressar konkursförvaltaren Bill Kronqvist hårt när han ska bestämma om han ska driva HQ-målet vidare i hovrätten. I förlikningsförhandlingarna vill Mats Qviberg och de andra tidigare HQ-topparna att Bill Kronqvist ser till att fallet dödas, så att inte någon annan kan driva det heller.

Under strecket
Publicerad

Mats Qviberg under förhandlingarna i Stockholms tingsrätt 2016.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Mats Qviberg under förhandlingarna i Stockholms tingsrätt 2016.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Mats Qviberg under förhandlingarna i Stockholms tingsrätt 2016.
Mats Qviberg under förhandlingarna i Stockholms tingsrätt 2016. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Konkursförvaltaren i HQ AB:s konkursbo, Bill Kronqvist, är hårt pressad av de båda sidorna i förlikningsförhandlingarna.

På den ena sidan står Mats Qviberg och de andra HQ-topparna. På den andra står HQ AB:s aktieägare, inklusive storägaren Sten Mörtstedt, som stämde bolagets tidigare styrelse i tingsrätten, på 5 miljarder kronor, inklusive ränta.

Qviberg och de övriga topparna vann på alla punkter utom en i tingsrätten. Men rätten kom med hård kritik mot flera av topparna – och HQ AB överklagade domen till hovrätten. Men sedan försattes HQ AB i konkurs eftersom bolaget inte hade råd att betala vinnarsidans rättegångskostnader på en kvarts miljard kronor.

Qvibergsidan vill att konkursförvaltaren Bill Kronqvist går med på att först ta upp fallet i hovrätten, för att sedan omedelbart dra sig ur.

Annons
Annons

Nu förhandlar parterna om en förlikning, vilket SvD tidigare rapporterat. Och nu har detaljer om vad som händer i förhandlingarna läckt ut.

Enligt uppgifter till SvD vill Qvibergsidan att konkursförvaltaren Bill Kronqvist går med på att först ta upp fallet i hovrätten, för att sedan omedelbart dra sig ur. På så vis dödas hela processen. Ingen annan kan då driva fallet vidare.

– Ja, vi vill få till stånd en förlikning som innebär att det inte blir någon förhandling i hovrätten. Att konkursförvaltaren måste ta steget in i processen för att kunna komma överens med oss är en teknikalitet, säger advokat Mikael Broomé, som företräder bolaget Öresund där Mats Qviberg är storägare och ordförande.

För att få igenom att det inte blir någon process i hovrätten har topparna, enligt en av SvD:s källor som föredrar att vara anonym, erbjudit sig att stryka sina rättegångskostnader på 260 miljoner kronor.

– Jag kan inte ge mig in på villkoren i förlikningen. Det pågår förhandlingar och vi får svaret senare i veckan, före påsk, förhoppningsvis, säger Mikael Broomé.

Hovrättsrådet Annika Malm, som är ansvarig för målet, har gett Kronqvist anstånd med beslutet om han ska driva fallet eller inte till skärtorsdagen, den 29 mars.

Aktieägarna, med likvidatorn Lars Ehrstedt i spetsen, pressar Bill Kronqvist från andra hållet, enligt en av SvD:s källor. De kräver att han driver processen i hovrätten och inte viker ned sig.

– Det är ingenting som jag kan kommentera, säger Lars Ehrstedt, som inte vill prata om förhandlingarna över huvud taget.

SvD har sökt Bill Kronqvist.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons