Annons

Trump får oväntat stöd av New Jersey-guvernör

Den avhoppade republikanska presidentkandidaten Chris Christie, guvernör i delstaten New Jersey, backar nu upp Donald Trump till presidentposten. Beskedet ökar dramatiken inför supertisdagen nästa vecka då dussinet delstater håller primärval.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: LM Otero/APBild 1 av 1
Foto: LM Otero/APBild 1 av 1
Foto: LM Otero/AP

HOUSTON, TEXAS Chris Christie ansågs vara en av de mera lovande republikanska presidentkandidaterna för ett par år sedan. När han väl ställde upp i fjol visade det sig snabbt att han, trots sin buffliga och folkliga stil, inte hade kraft nog att rå på Donald Trumps framgångsmaskin.

Efter primärvalet i New Hampshire för ett par veckor sedan, där Christie kom sexa, hoppade han av.

Men innan dess hann Christie avfärda Donald Trump som underhållning och anklaga honom för att vara en omogen gnällspik när miljardären valde att hoppa av en tv-debatt hos Fox News.

– Jag hamnade i underdebatten (där de med sämst opinionssiffror debatterade, reds anm) hos Fox News. Det tyckte jag inte var rättvist. Men jag gnällde och klagade inte över det eller gick därifrån. Utan jag gick på debatten, sa Christie till journalister med adress till Donald Trump.

Annons
Annons

Men nu väljer Christie istället att backa upp Trumps kandidatur, en så kallad ”endorsement”, som gynnar Donald Trump inför den viktiga Supertisdagen nästa vecka.

De båda framträdde vid en presskonferens i Fort Worth i Texas.

– Han har varit min vän i många år, han har varit en spektakulär guvernör, sa Trump om Christie.

– Jag är stolt över att backa upp Donald Trump. han kommer att göra precis vad som krävs för att göra Amerika till ledare i världen igen, återgäldade Christie.

Vad som ligger bakom Christies omsvängning är oklart. Han kan ha lovats en plats i en eventuell framtida Trump-regering, kanske rent av som vicepresident. Trump sa nyligen att han letar efter ”en politisk insider” som vicepresidentkandidat, och Christie kan sägas uppfylla de kraven.

Överallt i det republikanska partiet och politiska etablissemanget i Washington pågår alltmer panikartade diskussioner om hur Donald Trump kan stoppas från att bli partiets officiella presidentkandidat.

Christies uppbackning av Donald Trump försvårar för de fyra övriga republikanska kandidaterna att komma ikapp på tisdag nästa vecka, då runt ett dussin delstater röstar, även om det är omdebatterat hur viktiga sådana officiella ”endorsements” egentligen är för att svänga opinionen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons