Annons

Ned med vapnen!Fux glänser som anarkistisk aktivist

Robert Fux väcker liv i Marta, Nobelpristagaren Bertha von Suttners pacifistiska hjältinna, i en nyskriven monolog av Stina Oscarson.
Robert Fux väcker liv i Marta, Nobelpristagaren Bertha von Suttners pacifistiska hjältinna, i en nyskriven monolog av Stina Oscarson. Foto: Bengt Wanselius

När Robert Fux gör fredsaktivisten Marta i Bertha von Suttners bestseller från 1800-talet, så svänger det rejält om den trånga krinolinen. Bara stundom lyser en lite mer förnumstig plakatteater igenom.

Under strecket
Publicerad

Robert Fux i rollen som fredsivraren Marta.

Foto: Bengt WanseliusBild 1 av 2

Robert Fux i ”Ned med vapnen”.

Foto: Bengt WanseliusBild 2 av 2

Ned med vapnen!

Genre
Teater
Regi
Nora Nilsson
Medverkande
Robert Fux
Var
Kulturhuset Stadsteatern
Text
Bertha von Suttner, dramatisering Stina Oscarson

Översättning: Axel Rydstam. Scenografi: Annika Nieminen Bromberg. Kostym: Liv Pettersson. Ljus: Markus Granqvist. Ljud: Magnus Eriksson

Det vilar en aura av anno dazumal på Kulturhuset Stadsteaterns lilla scen: lager på lager av solkiga sammetsdraperier som leder tankarna till 1800-talets Wien och kejsarpalatset Schönbrunn.

Att dramatikern, Stina Oscarson, delvis väljer att återge det språk som finns i äldre svenska utgåvor av Bertha von Suttners ”Ned med vapnen – en lefnadssaga” från 1889 förstärker känslan av outvädrade rum.

Men så aktuell den fortfarande är, von Suttners utvecklingsroman om den unga aristokraten Marta Althaus som gör revolt mot familjens krigsvurm och snack om hjältedöd för att istället strida för fred.

Och Robert Fux är verkligen Marta när han ensam fyller scenen med oupphörlig entusiasm och energi genom den halvannan timme långa monologen. Som han glänser i sin blågröna krinolin. Det är tydligt att han älskar sin roll – eller roller: här passerar alla bokens gestalter revy, ibland bara som ett höjt ögonbryn eller en tvinnad mustasch.

Så är det också Fux fjärde monolog i ordningen på Kulturhuset Stadsteatern, mest hyllad blev den om Herbert Tingsten, ”Ansvaret är vårt” (2014).

Annons
Annons

Robert Fux i rollen som fredsivraren Marta.

Foto: Bengt WanseliusBild 1 av 2

Robert Fux i ”Ned med vapnen”.

Foto: Bengt WanseliusBild 2 av 2

Regissören Nora Nilsson, senast aktuell på Kulturhuset Stadsteatern med ”Århundradets kärlekskrig” (2017), tar fasta på det melodramatiska, gör ”Ned med vapnen” till en romantisk Harleqinroman. På gott och ont. På gott därför att resultatet blir att Martas romanser står i fokus. På ont därför att det i grunden allvarliga problemformuleringen i boken kommer lite i skymundan, det vill säga det pacifistiska budskapet, det som ledde till att von Suttner, som första kvinna, fick Nobels fredspris 1905 (förövrigt ett fantastiskt levnadsöde värt en egen pjäs).

Men opolitisk är den förstås inte när Stina Oscarson står för dramatiseringen.

Samtidigt är det en konst i sig att inte göra skrikig plakatteater av ett ämne som försvarsmakt, två veckor innan valet.

Robert Fux i rollen som fredsivraren Marta.
Robert Fux i rollen som fredsivraren Marta. Foto: Bengt Wanselius

Men opolitisk är den förstås inte när Stina Oscarson står för dramatiseringen. Som prolog har hon valt att lyfta in en krönika hon skrev i nyhetsmagasinet Syre 2017, och som handlar just om fredsbudskapet i ”Ned med vapnen”. En frustande rolig högläsning ur den årsfärska broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” skapar också en vass samtidsmarkör.

Därtill återges i programmet ett referat av en samtalsduell om säkerhet och demokrati som nyligen ägde rum mellan Stina Oscarson och Claes Arvidsson, sistnämnda ledarskribent på SvD, om bland annat Nato och kärnvapen.

Men det är alltså Robert Fux som gör föreställningen, när 1800-talets bestseller ”Ned med vapnen” nu för första gången blir teater på en svensk scen, en kulturhistorisk gärning i sig.

Robert Fux i ”Ned med vapnen”.
Robert Fux i ”Ned med vapnen”. Foto: Bengt Wanselius
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons