Annons

Fynd i döda grisars hjärnor chockar forskare

Amerikanska forskare har lyckats återställa vissa lokala funktioner i grisars hjärnor fyra timmar efter att djuren dött. Teorin om att däggdjurs hjärnor får omfattande skador redan minuter efter att blodcirkulationen avstannat utmanas därmed av de nya fynden.

Under strecket
SvD
Publicerad

Grisarna på bilden har inget med grisarna i artikeln att göra.

Foto: Johan Bävman/TT Bild 1 av 1

Grisarna på bilden har inget med grisarna i artikeln att göra.

Foto: Johan Bävman/TT Bild 1 av 1
Grisarna på bilden har inget med grisarna i artikeln att göra.
Grisarna på bilden har inget med grisarna i artikeln att göra. Foto: Johan Bävman/TT

När hjärtat har slutat slå och syrebrist råder tar hjärnan skada. Utan syre dör hjärnans celler snabbt. Men en ny amerikansk forskningsstudie visar att viss funktion i grishjärnor kan bestå timmar efter grisarnas död.

Forskningsartikeln publicerades i förra veckan i vetenskapsskriften Nature.

En grupp amerikanska hjärnforskare från bland annat Yale har för första gången lyckats återskapa vissa cellfunktioner i grishjärnor fyra timmar efter dödsögonblicket. I fyra timmar var 32 grisar döda, alltså helt utan syretillförsel och blodcirkulation. Därefter opererades hjärnorna ut på de avlidna grisarna och kopplades till en specialbyggd cirkulationsmaskin.

Cirkulationsmaskinen pumpade in en speciell blandning av syntetisk blodersättning med olika tillsatser. Metoden är helt ny och kallas för Brainex. Det tog forskarna sex år att utveckla alla komponenter.

Annons
Annons

Maskinen användes i sex timmar och sedan studerades hjärnornas celler. Analyserna var överraskande, och visade det sig att man lyckats bromsa eller skjuta upp celldöden, och i vissa fall återskapa enkla cellfunktioner.

– Det är viktigt att påpeka att vi inte hittade några som helst globala funktioner, utan bara lokala funktioner. Det är inte en levande hjärna, men det är en cellulärt aktiv hjärna, sa Nenad Sestan, professor i neurovetenskap vid Yale, vid en presskonferens.

Forskarna bakom studien lyfter att hjärnan tycks ha större förmåga till cellulär återhämtning än man tidigare har trott, även om grishjärnorna inte återfick en fullgod hjärnfunktion.

Fynden kan vara viktiga vid forskning om exempelvis stroke där man vill rädda så många nervceller som möjligt.

Flera amerikanska professorer har kommenterat studien och menar att fynden väcker nya etiska frågor, till exempel när organ kan tas om hand för organdonation.

I motsats till traditionella djurförsök med levande djur, så använde man sig i studien av slakteriavfall, grishuvuden, från ett närliggande slakteri.

Några av professorerna påpekar att det krävs uppdaterade riktlinjer kring hur hela hjärnor från djur får används i forskning. Det tycks finnas en gråzon där djuret varken är levande eller helt död, anser skribenterna till forskningsstudien.

Efter reklamen visas:
Minska risken för cancer genom kosten
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons