Annons

FolkparkenFynd på Sveavägen – till och med notan överraskar

Foto: Tomas Oneborg

Ta ett stycke amerikansk barbecue, lägg till en argentinsk grill och placera det hela i en lokal med rå industrikänsla mitt på Sveavägen. Vad blir resultatet? Något så svenskt som en restaurang vid namn Folkparken. 

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Folkparken

Typ
Budget
Kontakt
Sveavägen 53, tel: 08-30 10 03.

Betyg: 5 av 6

Folkparkskopplingen är kanske inte självklar. Det enda som påminner om det som gett restaurangen dess namn är dansbandsmusiken på toaletterna i källaren. Men vad gör väl det när vi trivs så bra på den nyöppnade restaurangen på Sveavägen 53.

Efter att Jensens Bøfhus slog igen tog de två ägarna Martin Magnusson och Magnus Bergh över lokalen. Inspiration till krogen hämtade de från resor till ”ruffa ställen” i Köpenhamn, London och New York.

Det är sex meter högt i tak och 700 kvm fyllt med främst långbord och ett öppet kök där det ryms såväl ett amerikanskt rökskåp som en argentinsk kolgrill. Menyn bygger också på rökt och grillat från landet ”over there”, med influenser från övriga världen. 

Vi börjar med eldade sugarsnaps som serveras med misosmör och den japanska kryddan togarashi. Det är en bra start. Sockerärtorna är sotade men spänstiga och de japanska smakerna bryter fint.

Potatisarna är kokta, lätt tilltryckta och sedan friterade, vilket är en höjdare.

Även den höeldade oxfilén är att rekommendera. Den är perfekt tillagad och de tunna skivorna kompletteras av en rökt talgmajonnäs med fin syra, kapris och rostat bovete för knaprighet. Tyvärr är inte det halstrade ostronet fullt lika fräscht. 

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

Bland huvudrätterna väljer vi Jerk Chicken och Smoked Porkrib med friterad Anjapotatis, majskolv och coleslaw som tillbehör. Revbenen faller nästan isär som sig bör och är härligt kladdiga, medan kycklingen tyvärr är något torr.

1/3
Foto: Tomas Oneborg
2/3
Foto: Tomas Oneborg
3/3
Foto: Tomas Oneborg

Bland tillbehören är den friterade potatisen ställets storsäljare. Potatisarna är kokta, lätt tilltryckta och sedan friterade, vilket är en höjdare. Majskolven serveras med luftigt riven pecorino-ost vilket är en spännande smakkombination.

Vid ett annat besök testar vi sharingmenyn som är ett fynd för 295 kronor. Här ryms en skara rätter som kommer både från “sides”-delen av menyn (tre rätter) och från “rök och eld” (fyra rätter). Toppar upplevelsen gör flanksteken, som är perfekt rosastekt och med chilisting, de koreanska kycklingvingarna är sötsalta och med fräsch koriander. Den grillade spetskålen är krispig och tahiniyoghurten ger en frisk syra.

Även efterrätterna är en fröjd. Folkparken har en egen konditor och det märks. Det är hemgjord glass, saftiga kakor och krispiga smulor.

”Hjortron” är en frisk mylta med rostad mandelglass, mandelkaka och knapriga kaksmulor. Det är en höjdare med sin kombination av syrlighet, sötma och sälta.

Lika fantastisk är marängsvissen där chokladsåsen är djup och mörk, marängerna sega och glassen på brynt smör bland de bättre vi ätit. 

Utöver att vi berikats av finstämda smaker och vänlig service så är också notan en glad överraskning. Här kan vi unna oss till ett rimligt pris. Vi hoppas bara att Folkparken står pall för trycket och fortsätter att leverera sin höga och trevligt tillgängliga nivå.

Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons