Annons

Klitoris verkliga utseende avslöjat först 1998

Foto: Karin Grip och RFSU

Organet gömmer sig som ett isberg under huden. Först 1998 insåg forskarna hur det egentligen ser ut. Det är även förklaringen till den så kallade G-punkten. Här är fem viktiga punkter om klitoris.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Klitoris. Illustration: RFSU

Bild 1 av 1

1 / 5

Klitoris mäter 8–10 centimeter

Människan hann sätta män på månen, grunda internet och uppfinna mobiltelefonen innan klitoris storlek blev känd.

Länge beskrivs detta njutningsorgan ”en liten knapp”. Sanningen är att klitoris är 8–10 centimeter stor. Alltså nästan lika stor som en mindre penis.

Klitoris. Illustration: RFSU
Klitoris. Illustration: RFSU

Det lilla man kan se utanpå kroppen har tidigare misstagits för att vara hela klitoris. Men det är bara toppen av isberget. Det konstaterades 1998 av den australiska urologen, professor Helen O’Connell.

Nu vet vi att klitoris består av ett ollon fäst vid ett 3–4 cm långt skaft, som övergår till en kropp som kan vara cirka tio centimeter lång inuti kroppen. Klitoris har också två svällkroppar, som sitter mellan benen på vardera sidan av slidan.

Det är också vetenskapligt belagt att klitorisstimulans ofta är avgörande för att en kvinna ska kunna få orgasm. Trots att organet har en så stor och viktig betydelse för njutning har klitoris betydelse och till och med existens ifrågasatts genom historien.

Annons
Annons
Foto: Karin MalmhavBild 1 av 1

2 / 5

Få får orgasm av vaginalt sex

Foto: Karin Malmhav

I dag vet vi att klitorisstimulans är avgörande för sexuell njutning för kvinnor och personer med vagina. Ofta beror svårigheter att få orgasm på en bristande klitorisstimulans. Ändå tror många att penis-i-slida-samlag – penetration – ska räcka för att uppnå orgasm. Men det gör det sällan. Enligt flera studier är det få kvinnor som får orgasm av vaginalt sex. De flesta kvinnor får det däremot genom att stimulera klitoris. Det finns flera studier som visar att bara 65 procent av heterosexuella kvinnor får orgasm vid samlag med en man. Motsvarande siffra för män är 95 procent. Det här kallas orgasmglappet. En sannolik anledning är att kvinnors klitoris inte ges tillräckligt stor uppmärksamhet.

De kvinnor som i studien uppgav att de oftare får orgasm sa bland annat att de i större grad får oralsex, att de har sex under en längre tid samt att de berättar för sin partner vad de gillar i sänghalmen.

Orgasmglappet har jämförts med löneglappet som ett exempel på strukturellt förtryck av kvinnor. Sex som gynnar mäns chans till orgasm favoriseras, medan tricks och fix med klitoris betraktas som överkurs.

Lesbiska kvinnor får oftare och fler orgasmer än heterosexuella kvinnor. Bland homosexuella kvinnor svarade 86 procent att de nästan alltid får orgasm vid sex medan det bland heterosexuella kvinnor alltså är 65 procent. En förklaring är att lesbiska kvinnor inte har samma fokus på penetration eller att få orgasm samtidigt.

Det här visar att kunskap om klitoris kan öka jämställdheten och ge möjlighet till skönare sex.

Annons
Annons
Foto: AlamyBild 1 av 1

3 / 5

Så stimuleras klitoris till orgasm

Foto: Alamy

Att stimulera klitoris är det vanligaste sättet för personer med vagina att onanera. För de flesta är det också det enklaste och snabbaste sättet att få orgasm – själv eller ihop med någon annan.

Det går att stimulera klitoris på många olika sätt. Till exempel slicka, pussa, nafsa, daska, smeka, massera med tungspetsen, använda ett eller flera fingrar eller hela handflatan.

Det går att hålla klitoris ollon mellan fingrarna och klämma och rulla, eller med små försiktiga rörelser föra huden upp och ner. Det går att gnida sig mot någonting eller gnida något mot klitoris.

Kan ge både fontänorgasmer och en ny känsla.

Vi är ofta fokuserade på att heterosexuellt sex är lika med penetration, men så behöver det inte vara. Smek varandra, använd sexleksaker, ha oralsex, onanera tillsammans … Möjligheterna är oändliga oavsett om sexet inkluderar penetration eller inte. Numera finns det även vibratorer som stimulerar klitoris med tryckvågor.

Annons
Annons
Foto: Sandra Qvist/TTBild 1 av 1

4 / 5

Sanningen om G-punkten

Foto: Sandra Qvist/TT

Ända sedan 1950-talet har det talats om ett specifikt område i kvinnas slida som ska kunna ge särskilt fantastiska sensationer. På 80-talet namngavs G-punkten för första gången och sedan dess har debatten om dess vara eller icke vara böljat fram och tillbaka.

Nu är forskarna däremot eniga om att det finns ett område på den främre slidväggen några centimeter in som kan vara extra känsligt och orgasmframkallande. Och att klitoris är förklaringen.

Det som förut kallades för G-punkten benämns i nyare forskning som CUV-komplexet. Namnet är en sammansmältning av de engelska orden för klitoris, urinrör och vagina och beskriver bättre vad det är det handlar om. Nämligen ett helt område som med rätt stimulans kan ge både fontänorgasmer och en ny känsla.

Att CUV-komplexet är så skönt att stimulera beror på ett samarbete mellan klitoris, urinröret och den främre slidväggen. Här möts både slidväggens nerver, prostatavävnaden runt urinröret och delar av klitoris vilket gör området speciellt.

Klitorisorgasmen, vaginalorgasmen, G-punktsorgasmen, fontänorgasmen, djuporgasmen och alla de andra är egentligen samma sak, fast framkallade med olika tekniker som gör att upplevelsen varierar i intensitet och karaktär, enligt många forskare.

Annons
Annons
Foto: AlamyBild 1 av 1

5 / 5

Freud hade fel om orgasmerna

Foto: Alamy

Redan Aristoteles kände till att kvinnan hade visste att kvinnan hade ett njutningscentrum benämndes ”den lilla kullen” – kleitoris.

Men de gamla grekerna visste inte att klitoris har bara ett enda syfte: Att ge njutning.

Länge var klitoris världens kanske mest outforskade och missförstådda kroppsorgan. Det var ju inte viktig för reproduktion och barnafödande.

Fram till 1500-talet så ansågs könsorganen hos män och kvinnor vara ungefär densamma: Båda hade en penis. Skillnaden var att den hos kvinnor var inåtvänd. I vissa fall varnades kvinnor för att om de betedde sig som män kunde deras penis trilla ut och bli utåtvänd. Detsamma kunde även ske hos män där penis kunde dra sig inåt.

Myt som gjorde att mängder av kvinnor blev ”frigida”.

Först 1844, då medicinaren Georg Ludwig Kobelt beskriver klitoris struktur och funktion in i minsta detalj. Han säger dessutom att klitoris yttre del, ollonet, är ett mer känsligt organ än slidan, med tanke på mängden nerver som finns där. Men hans kunskap försvinner. Klitoris betraktas först som värdelös, sedan direkt farlig. I slutet av 1800-talet ansågs sinnessjukdom, epilepsi och hysteri kunna botas genom att den synliga delen av klitoris togs bort.

I många tidiga böcker om mänsklig anatomi finns klitoris inte ens med. Däremot finns tydliga bilder på det manliga organet. Ett tydligt tecken på att kvinnors njutning inte ansetts viktig.

I början av förra seklet ”återupptäcktes” klitoris officiellt av psykoanalytikern Sigmund Freud. Han menade att det fanns två sorters orgasm: klitorisorgasm och slidorgasm. Slidorgasmen, ansåg han, var den ”mogna” och eftersträvansvärda orgasmen. En mogen kvinna njöt av vaginala samlag. Därmed basta. En myt som gjorde att mängder av kvinnor kände sig fel, tappade lusten och blev ”frigida”.

Källor: RFSU, Sexologen Suzann Larsdotter, Ottar, Umo.se, med flera.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons