Annons

Fyra års fängelse för regeringsprotester

En demonstrant i Moskva kräver att aktivisten Konstantin Kotov släpps fri. Kotov dömdes på torsdagen till fyra års fängelse för brott mot demonstrationslagar sedan han krävt fria lokalval i Moskva.
En demonstrant i Moskva kräver att aktivisten Konstantin Kotov släpps fri. Kotov dömdes på torsdagen till fyra års fängelse för brott mot demonstrationslagar sedan han krävt fria lokalval i Moskva. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Straffet för återkommande regeringsprotester blev fyra år för den ryske aktivisten Konstantin Kotov. En domstol i Moskva dömde honom på torsdagen enligt en strängare lag som infördes 2014 och som förlänger straffet för den som deltar i ej tillståndsgivna protester fler än två gånger under ett halvår.

– Jag har inte och kommer inte att erkänna ett brott. Jag anser inte att det är ett brott att delta i en fredlig demonstration, säger Kotov. Han dömdes för sin delaktighet i en demonstration i augusti då man krävde rättvisa lokalval i Moskva den 8 september. Ledande oppositionskandidater tillåts inte ställa upp i valet.

Tidigare i veckan har fyra andra demonstranter dömts till fängelse mellan två och tre och ett halvt år, brotten var våld mot polis.

De strängare lagarna om demonstrationsförbud infördes efter massprotesterna 2011–2012 då Vladimir Putin åter blev president efter att ha varit premiärminister.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons