Annons

Fyra avrättade efter Delhi-våldtäkt

Familjen till den kvinna som 2012 våldtogs och mördades firar att Indiens högsta domstol i januari nekade gärningsmännen resning i fallet.
Familjen till den kvinna som 2012 våldtogs och mördades firar att Indiens högsta domstol i januari nekade gärningsmännen resning i fallet. Foto: Manish Swarup/AP/TT
Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Fyra män som dömdes för att ha våldtagit och mördat en ung kvinna på en buss i Delhi i Indien 2012 har avrättats.

– Vi är glada över att min dotter äntligen fått rättvisa skipad efter sju år. Kräken har hängts, säger kvinnans mamma.

Premiärminister Narendra Modi vägrade benåda de fyra efter att Indiens högsta domstol nekat dem resning.

Det var i december 2012 som kvinnan tillsammans med en manlig vän skulle ta bussen hem efter ett biobesök. De attackerades av de fyra nu avrättade männen samt yttrligare två personer.

Vännen slogs medvetslös och kvinnan släpades längst bak i bussen där hon våldtogs och misshandlades. Kvinnan och vännen dumpades sedan i ett dike och efter två veckor på sjukhus avled kvinnan av sina skador.

Dådet utlöste massiva protester med tiotusentals deltagare på flera håll i Indien och i ett senare led skärpt lagstiftning. Trots det har det inte skett några stora förändringar i statistiken. Totalt anmäldes nästan 34 000 våldtäkter i landet under 2018 och dessutom är det troligen många våldtäkter som aldrig anmäls.

Efter reklamen visas:
Fyra avrättade efter Delhi-våldtäkt
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons