Annons
Kommentar

Carolina Neurath:Fyra bakslag för näringslivets superimperium

Centrala personer som gör sorti. Insidermisstankar. Omdömeslösa affärer och försämrad hälsa. Det är några av orden som beskriver den decimerade Schörlingsfären just nu.

Under strecket
Publicerad

Melker Schörling.

Foto: Tomas Oneborg

Melker Schörling.

Foto: Tomas Oneborg
Melker Schörling.
Melker Schörling. Foto: Tomas Oneborg

Uttrycket ”en olycka kommer sällan ensam” har knappast varit mer passande i svenskt näringsliv än nu. Få har seglat igenom flera decennier på börsen utan kriser och katastrofer som Melker Schörling och hans samlade företagsimperium. Tills det plötsligt kom fyra stora bakslag inom loppet av några månader.

1. Det började med att vd:n för maktbolaget Melker Schörling, MSAB, Ulrik Svensson sa upp sig i somras. Han ska gå tillbaka till flygbranschen och bli finansdirektör på den tyska flygjätten Lufthansa. Melker Schörling var öppen i medierna att han hade velat behålla honom.

2. Måndagen den 24 oktober meddelar affärsmannen Melker Schörling att han måste lämna alla styrelseuppdrag, bland annat som ordförande i de egna bolagen MSAB, Hexpol, AAK och Hexagon. Den framgångsrika miljardären lider av försämrad hälsa. Aktiekurserna i flera av bolagen backar, inte minst i MSAB. Men även här är det nog många som tänker att det är tur att direktören som kallats ”börsens guldgosse”, Ola Rollén som är vd för det mest framgångsrika innehavsbolaget. På marknaden spekuleras i att han ska lämna som vd och greppa ordförandeklubban i Hexagon. Men det är fortsatt "business as usual" hälsar Rollén samma dag. Det ska visa sig blir en rätt dålig prognos på den kommande veckan.

Annons
Annons

3. Två dagar senare, onsdagen den 26 oktober, grips Ola Rollén på Arlanda misstänkt för insiderhandel. Inom några timmar väntas han släppas fri efter att ha suttit häktad i Olso i nästan en vecka. Han är den första storbolags-vd:n i modern tid som hamnar bakom lås och bom i häktet. ”Jag känner mig säker på att jag är oskyldig till insiderhandel”, säger Rollén i ett pressmeddelande och ser fram emot att återgå till sitt jobb som vd. Det kan bli svårt så länge insidermisstankarna kvarstår. Och även om det visar sig att affären inte var brottslig kan den ändå ha varit olämplig. Något som kan uppfattas som insiderhandel på den nivån att en person häktas bygger förmodligen inte bara på luft.

4. Men Rollén är i sådana fall i gott sällskap. Som om det inte räckte med turbulens i sfären har även Carl-Henric Svanberg, som är på väg in i MSAB:s styrelse, försatt sig i en knepig situation. Han gjorde en osedvanligt vältajmad försäljning av alla sina aktier i Melker Schörling (MSAB). Eller för att tala klarspråk: en rätt omdömeslös affär.

Svanberg kände till Melker Schörlings gradvis försämrade hälsa – och visste med all sannolikhet hur hans sorti skulle påverka börsen – när han i september sålde aktier för nära en miljard kronor i MSAB.

– Vid tillfället då transaktionen gjordes hade jag ingen insikt i att Melker senare under hösten skulle gå ut och informera om att han avser att lämna sina styrelseuppdrag till våren 2017, säger han till Dagens Industri.

Enligt Schörling har Svanbergs försäljning ”noga undersökts” av externa advokater innan den gjordes. Kanske vore det bra med en Note-to-self-lapp inför nästa gång: ”måste externa advokater kopplas in för att säkra att affären verkligen inte är olaglig, låt bli den!”

Ett tips som fler i sfären kunde ta del av för att undvika framtida problem.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons