Annons
Analys

Frida Bratt:Fyra missar många gör när de tar ut pensionen

Foto: Ill: Thomas Molén

För kortsiktig, för feg – för välbetald. SvD Näringsliv tipsar om hur du undviker fyra vanliga fallgropar vid pensionsuttaget och slipper betala mer skatt än du måste.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Miss 1: Att maxa pensionsuttaget

Du kan välja att ta ut din tjänstepension på fem år, tio år, 15 år eller livsvarigt. Om du tar ut kapitalet på exempelvis fem år så får du en högre summa utbetald varje månad. Väljer du livsvarig utbetalning så ska samma kapital fördelas på fler månader och år – vilket ger en lägre summa varje månad.

Vilken utbetalningstid du ska välja är förstås helt upp till dig, och hur du vill leva ditt liv som pensionär. Den första tiden som pensionär är hälsan oftast som bäst och du kanske lever ett väldigt aktivt liv med nöjen, resor och golf. Då kan det kännas bra att ha mer pengar att röra sig med.

Men tänk på att vi lever allt längre. Många av oss kan räkna med att leva 20–25 eller till och med 30 år efter pensionen. Då är det inte kul om pengarna från tjänstepensionen tar slut efter bara fem år. Inkomstpensionen betalas alltid ut livsvarigt så den finns kvar oavsett, men vi vet att nivåerna på inkomstpensionen blir allt lägre.

Tips: Välj olika utbetalningstider på olika försäkringar, så att du får blandade uttag. Och välj kortast utbetalningstid på den försäkring som inte är flyttbar och som drar höga avgifter. Bestäm dig i god tid hur du ska göra.

Annons
Annons

Miss 2: Att få högre skatt i onödan

Många pensionärer tvingas vända och vrida på varenda krona, och prognosen för inkomstpensionen för kommande generationer är dyster.

Men har du arbetat hela livet, haft en mycket hög lön med bra tjänstepension och dessutom sparar rejält i ett privat pensionssparande så kan du vara en av de som faktiskt kommer att få en riktigt bra pension.

Och då ska du se upp. Även pensionsinkomster beskattas med statlig inkomstskatt och värnskatt om de överstiger respektive brytpunkt. I år går den nedre brytpunkten, det vill säga då du också måste börja betala statlig skatt på 20 procent, vid en inkomst på 39 100 kronor om du har fyllt 65 år. Har du inte fyllt 65 år går gränsen vid cirka 37 000 kronor.

Vid en inkomst på 54 800 kronor höjs den statliga inkomstskatten ytterligare, till 25 procent.

Tips: Har du så hög pension att den överstiger brytpunkterna för statlig inkomstskatt så kan en god idé vara att sprida ut utbetalningarna lite mer för att undvika den högre skatten. Exempelvis kan du ta ut den allmänna pensionen och tjänstepensionen men vänta med den privata pensionsförsäkringen. Den kanske du istället tar ut när du plockat ut allt från tjänstepensionen.

Miss 3: Att det dras för lite skatt

Har du haft många olika arbetsgivare under dina arbetsår? Då har du kanske också många olika tjänstepensionsförsäkringar, som kanske dessutom inte är flyttbara.

Många små försäkringar kan göra att det sammantaget dras för lite skatt, och du riskerar då att få trist kvarskatt.

Tips: Håll koll på alla de försäkringar du har genom att logga in på tjänsten Minpension.se. Då ser du var du har alla försäkringar. Kolla om någon eller några går att flytta till det eller de bolag där du har ett större belopp samlat. Är du osäker på hur du ska göra med alla små försäkringar så hör med Skatteverket.

Miss 4: Att placera allt till låg risk

Du går i pension och vill därmed minska risken i ditt sparande. Klokt tänkt. Men du kanske lever i 20 år efter pensioneringen, och du plockar ju ut pension successivt under alla dessa år. Det betyder att pengarna kommer att ligga kvar ett bra tag till i den aktuella försäkringen. Under den tiden behöver en del av pengarna få en chans att fortsätta växa.

Tips: Här gäller det att hitta en balans i risknivån. Har du haft rena högriskfonder kanske du ska göra dig av med dessa. Men det kan vara klokt att inte placera allt i exempelvis korta räntefonder eller på sparkonto. Blandfonder är ett alternativ. Det finns billiga varianter som inte gör att ditt kapital äts upp av avgifter. En annan strategi kan vara att dela upp kapitalet så att en mindre del får ligga kvar i aktiefonder och den andra delen läggs i räntefonder. Du börjar sedan plocka ut först från räntefonderna.

”Lura hjärnan för att rädda pensionen”

Efter reklamen visas:
Psykologiska knepet för att rädda pensionen
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons