Annons

Therese Larsson Hultin:Fyra svar om valet: Kan bli hård brexit

Premiärminister Boris Johnson, Tories.
Premiärminister Boris Johnson, Tories. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Valkampanjen är över – nu handlar allting återigen om brexit. Men frågetecknen är många när britterna går till valurnorna. SvD:s utrikesanalytiker Therese Larsson Hultin reder ut vad som står på spel.

Under strecket
Publicerad

Liberaldemokraternas partiledare Jo Swinson kampanjade för att stoppa brexit. Här i Wimbledon 11 dec.

Foto: Frank Augstein/APBild 1 av 2

Labourledaren Jeremy Corbyn efter att ha röstat på en skola i Londonstadsdelen Islington där han bor.

Foto: Vianney Le Caer/ShutterstockBild 2 av 2

Liberaldemokraternas partiledare Jo Swinson kampanjade för att stoppa brexit. Här i Wimbledon 11 dec.

Foto: Frank Augstein/APBild 1 av 1

Hur stor chans har Boris Johnson att vinna?

 

Det är givetvis 10 000-kronorsfrågan. Brittiska val är ökänt svåra att bedöma på grund av valsystemet där vinnaren tar allt i var och en av de 650 valkretsarna. Det är alltså i praktiken 650 små val och inte ett stort.

Det konservativa Tory-partiets ledning har varit stor under hela valrörelsen, men Labourpartiet har spurtat på slutet och nu ser det ut att kunna bli svårt för Johnson att få egen majoritet i parlamentet.

Men i de tre senaste valen har flertalet av de stora opinionsinstituten haft fel i sina förutsägelser.

Liberaldemokraternas partiledare Jo Swinson kampanjade för att stoppa brexit. Här i Wimbledon 11 dec.
Liberaldemokraternas partiledare Jo Swinson kampanjade för att stoppa brexit. Här i Wimbledon 11 dec. Foto: Frank Augstein/AP

Vad händer om inget parti får egen majoritet?

Då börjar koalitionsförhandlingarna och då har Boris Johnson problem. Tories är det enda parti, förutom Brexitpartiet, som vill att britterna lämnar EU den 31 januari 2020 som är det datum som nu gäller.

Annons
Annons

Labourledaren Jeremy Corbyn efter att ha röstat på en skola i Londonstadsdelen Islington där han bor.

Foto: Vianney Le Caer/ShutterstockBild 1 av 1

Det gör det väldigt svårt för de konservativa att bilda regering utan majoritet – även om de skulle bli största parti. Efter valet 2017 lyckades Johnsons föregångare, Theresa May, övertyga nordirländska DUP att stötta hennes minoritetsregering. Det är knappast ett alternativ den här gången eftersom DUP är stora motståndare till Johnsons brexitavtal med EU.

Labour kommer knappast bli största parti, men kan ändå komma att bilda regering med stöd av skotska nationalisterna SNP. Priset är lär i sådana fall vara ytterligare en folkomröstning om skotsk självständighet.

Även Liberaldemokraterna skulle – möjligen – kunna stödja Labour eftersom arbetarpartiet sagt att de vill ha en ny brexitomröstning. Lib Dems partiledare Jo Swinson har sagt att hon aldrig kommer medverka till att Labours Jeremy Corbyn får flytta in på 10 Downing street, men skulle troligen vika sig för att stoppa brexit.

Labour vill omförhandla avtalet med EU på nytt, för att sedan låta folket ta ställning till om de ska stanna kvar eller lämna på de nya villkoren.

Labourledaren Jeremy Corbyn efter att ha röstat på en skola i Londonstadsdelen Islington där han bor.
Labourledaren Jeremy Corbyn efter att ha röstat på en skola i Londonstadsdelen Islington där han bor. Foto: Vianney Le Caer/Shutterstock

Kan det fortfarande blir en hård brexit?

Definitivt. Framför allt om Johnson vinner med egen majoritet.

Då lämnar britterna EU den sista januari nästa år och den så kallade övergångsperioden börjar. Den sträcker sig till 31 december 2020.

Annons
Annons

Under den perioden ska nästa avtal med EU hinna förhandlas fram.

Problemet är att EU-länderna inte kan diskutera sin förhandlingsposition förrän efter Storbritannien lämnat. De samtalen inleds i februari. Det gör att nästa förhandlingsfas mellan Bryssel och London troligen inte kommer att starta förrän i mars – enligt en källa i Bryssel som deltar i förhandlingarna.

Dessutom måste samtliga parlament i medlemsländerna hinna ratificera ett nytt avtal innan nästa årsskifte. Vilket förutsätter att uppgörelsen är klar senast i början av november. Då har parterna har åtta månader på sig att hitta en lösning på allt från fiske, till handelsfrågor, till rymdfrågor och säkerhetssamarbete. Och allt däremellan.

Lyckas de inte nå en uppgörelse slutar övergångsfasen i en hård avtalslös brexit för Storbritannien.

Kan inte britterna förlänga övergångsfasen?

Jo, det går. Men en sådan förfrågan måste vara inlämnad till Bryssel innan halvårsskiftet 2020. Annars måste EU:s regelverk ändras och det är en komplicerad historia eftersom britterna formellt inte längre är medlemmar i unionen.

Boris Johnson har helt uteslutit att han kommer att be om en förlängning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons