Annons
Ledare

Maria Ludvigsson:Fyra timmars jobb om dagen är MP:s svar

Maskrosor och 4 timmars jobb per dag.
Maskrosor och 4 timmars jobb per dag. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Miljöpartiets starka tro på politikens förmåga att göra oss lyckliga är imponerande.

Under strecket
Publicerad


Det var fel när Anders Borg som finansminister hade synpunkter på hur mycket vi arbetar. Det är lika fel när miljöpartister har det.

Borg tappade modet när det nådde honom att det fanns medborgare som, tack vare att jobbskatteavdragen gjorde att de fick behålla större del av sin lön, valde att gå ner i arbetstid. För mindre insats fick de in samma summa på lönekontot varje månad. Tid kunde ägnas åt annat. Men eftersom Borgs plan var ökad konsumtion, beklagade han arbetstidsminskningen.

MP står inte Anders Borg efter. I Expressen (25/5) förklarar tre partiföreträdare vad vi bör göra med vår tid. De tycker precis som Borg, fast tvärtom. En rimlig målsättning bör enligt MP vara fyra timmars arbetsdag för alla.

”Om vi minskar normalarbetstiden kan fler dela på jobben, vilket ger lägre arbetslöshet och färre sjukskrivningar. Varför ska några slita ut sig medan andra tvingas sitta hemma utan att ha ett arbete att gå till?”

Inte bara är det verklighetsfrånvänt som zombie-serier är. Det ger också vibbar av en auktoritär syn på politik, att lagstadgad arbetstid styr även hur människor mår, värderar sin fritid, rent av vad de gör med den.

Annons
Annons

Vad är det som säger att lagstadgad arbetstid på fyra timmar skulle leda till att de som är utan jobb skulle få ta över de fyra timmar som blir över? Är sjukskrivningar verkligen högst bland dem som jobbar 60- eller 80-timmarsveckor? Vilka garantier har MP för att utfallet av arbetstidsförkortningen skulle leda till just det scenarium de själva önskar?

Det är coronatidens nya arbetsformer med hemmakontor och flexibla arbetstider som ger MP tillfälle att ta upp frågan. Modern teknik gör att många av oss kan arbeta utmärkt utan att infinna oss på en bestämd plats varje dag klockan 9. Förhoppningsvis får det bästa av denna nya vana bestå även efter pandemin. MP nöjer sig inte med detta.

”Minskar vi arbetstiden med tio procent kan det minska vårt ekologiska fotavtryck med tolv procent och vårt koldioxidavtryck med 15 procent. Det är en otroligt effektiv miljöåtgärd som uppnås samtidigt som vi stärker sammanhållningen i samhället, minskar polariseringen på arbetsmarknaden och sänker sjukskrivningstalen.”

Det vill till en tro stark som den religiöses för att inte le en smula åt vansinnet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons