Annons

Linda Bakkman:Fyra tips – så lätt bakar du veganskt

Citron och vaniljsocker kan göra växtbaserad grädde fluffigare. Illustrationer: Thomas Molén
Citron och vaniljsocker kan göra växtbaserad grädde fluffigare. Illustrationer: Thomas Molén

Även bakelser, bröd och efterrätter kan lätt göras helt och hållet på vegetabilier. Ägg, smör, mjölk och grädde är inget måste.

Under strecket
Publicerad

Ska smeten bli fluffig eller kompakt? Det avgör vad du kan byta ut ägget mot när du bakar veganskt.

Bild 1 av 4

Det finns veganskt margarin att ersätta smör med. Kokosolja är ett annat alternativ.

Bild 2 av 4

Mjölk är bland det lättaste att byta ut i bakning och matlagning – välj ett växtbaserat alternativ.

Bild 3 av 4

Blanda i lite citron och vaniljsocker för att få din växtbaserade grädde att likna ”vanlig” grädde, tipsar vegobloggaren.

Bild 4 av 4

Ska smeten bli fluffig eller kompakt? Det avgör vad du kan byta ut ägget mot när du bakar veganskt.

Bild 1 av 1

Vad är en vegetarian? Svaret beror förmodligen på vem du frågar. Ursprungligen innebär ”vegetarisk kost” uteslutande mat från växtriket, alltså vad de flesta definierar som ”veganskt”. Men i dagligt tal avser begreppet ”vegetarian” oftast en person som också äter ägg och mjölkprodukter, en ”lakto-ovo vegetarian” för att vara mer exakt.

Stockholmsvegetarian, eller pescetarian, brukar innebära någon som också äter fisk, medan flexitarianen även äter kött då och då.

Lyckligtvis behöver vi inte sätta någon etikett alls på oss själva för att äta mer växtbaserat. Jag har tidigare skrivit om enkla sätt att byta ut köttet i maten mot proteinkällor från växtriket. Även bakelser, bröd och efterrätter kan lätt göras helt och hållet på vegetabilier. Här följer en utbyteslista för den som vill baka utan ingredienser som ägg, mjölk och grädde.

Ska smeten bli fluffig eller kompakt? Det avgör vad du kan byta ut ägget mot när du bakar veganskt.
Ska smeten bli fluffig eller kompakt? Det avgör vad du kan byta ut ägget mot när du bakar veganskt.
Annons
Annons

Det finns veganskt margarin att ersätta smör med. Kokosolja är ett annat alternativ.

Bild 1 av 1

Baka utan ägg: Beror på funktion

Ägg förekommer i de flesta bakverk. Beroende på äggets funktion i receptet bör valet av växtbaserade alternativ se olika ut.

Om ägget ska användas som bindemedel kan du ersätta det med mosad banan. Eftersom bananen är lite söt kan mängden socker eller övrig sötning minskas. Det går även bra att använda blötlagda frön, exempelvis krossade linfrön eller chiafrön.

I en pannkaka eller kladdkaka, som ska vara kompakt snarare än luftig, fungerar det utmärkt att byta ut ägg mot kikärtsspad. Antingen vätskan som färdigkokta kikärtor ligger i, eller det reducerade kokvatten du får kvar efter att du själv kokat kikärtor. Kikärtsspad, även kallat Aqua faba (vatten och böna), lämpar sig också utmärkt istället för äggvita i maräng. När du vispar aqua faba får du ett hårt vitt skum, precis som med äggvita, och tillsammans med socker har du marängsmet.

Om ägget ska göra kakan fluffig (recept där ägg och socker ska vispas poröst) kan du använda äppelcider- eller vitvinsvinäger tillsammans med bakpulver.

Ska du använda ägget för att glasera bullar så kan du istället pensla med mjölkfritt margarin.

Byt ut 1 ägg mot exempelvis:
• 1/2 mosad banan
• 1 msk chiafrön eller krossade linfrön och 3 msk vatten
• 3 msk kikärtsspad
• 1 msk vinäger + 1 tsk bakpulver

Det finns veganskt margarin att ersätta smör med. Kokosolja är ett annat alternativ.
Det finns veganskt margarin att ersätta smör med. Kokosolja är ett annat alternativ.
Annons
Annons

Mjölk är bland det lättaste att byta ut i bakning och matlagning – välj ett växtbaserat alternativ.

Bild 1 av 2

Blanda i lite citron och vaniljsocker för att få din växtbaserade grädde att likna ”vanlig” grädde, tipsar vegobloggaren.

Bild 2 av 2

Baka utan smör: Minska mängden med olja

Smör kan du byta ut mot olja eller margarin. Margarin är en blandning av olja och vatten eller mjölk. Vill du ha ett veganskt margarin behöver det alltså vara mjölkfritt. Fettsyrauppsättningen i margarin ger det en något mjukare konsistens än smör, vilket kan underlätta när man exempelvis gör en pajdeg.

Byter du ut smör mot olja kan du minska mängden eftersom fetthalten i olja är 100 procent medan den i smör är 80 procent. Resultatet kan bli något kompaktare och lite mer färglöst när du använder olja istället för smör. Ett tips är att välja en olja med neutral smak (smörsmaken, om du gillar den, är dessvärre knepig att få till). Kokosolja är en favorit för många att baka med och finns i neutral version.

När det ska vara smält smör enligt receptet går det ofta bra med nästan vilket matfett som helst.

Byt ut 100 gram smör mot exempelvis:
• 100 g mjölkfritt margarin
• 80 g olja (neutral)

Mjölk är bland det lättaste att byta ut i bakning och matlagning – välj ett växtbaserat alternativ.
Mjölk är bland det lättaste att byta ut i bakning och matlagning – välj ett växtbaserat alternativ.

Baka utan mjölk: Lätt att ersätta

Mjölk i recepten kan enkelt bytas ut mot växtbaserade mjölkdrycker på soja, havre, mandel eller kokos. Jag har tidigare skrivit om att drycker ofta är utbytbara beträffande funktion men att näringsinnehållet varierar.
Byt ut 1 dl mjölk mot:
• 1 dl växtbaserad mjölkdryck

Blanda i lite citron och vaniljsocker för att få din växtbaserade grädde att likna ”vanlig” grädde, tipsar vegobloggaren.
Blanda i lite citron och vaniljsocker för att få din växtbaserade grädde att likna ”vanlig” grädde, tipsar vegobloggaren.

Baka utan grädde: Knepigt att vispa

Veganska alternativ till vispgrädde kan vara lite knepiga att få tjocka och fluffiga. Du kan hitta vispbara varianter gjorda på exempelvis soja, havre eller kokos – men det kan behövas en större volym än vad som anges i receptet. Fettinnehållet är dock markant lägre än vispgräddens 40 procent. I sojavisp ligger fetthalten vanligen runt 25 procent, i havrevisp och kokosgrädde något lägre.

Ett tips från vegobloggaren Gustav Johansson är att blanda i lite citronsaft och vaniljsocker för att bäst efterlikna konsistens och smak på animalisk grädde.

Ska du vispa kokosgrädde bör du att separera den vattniga delen och bara använda den tjocka. Se till att grädden är kall när du vispar för bäst resultat (det gäller all grädde).

Byt ut 1 dl vispgrädde mot:
• drygt 1 dl växtbaserad vispgrädde

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons