Annons

Jesper Sundén:Efter Sarkozys svek – dags för Gaddafis hämnd

Resväskor fulla med pengar, Frankrikes president, en galen diktator och till sist ett krig som begraver alla skulder. Gripandet av tidigare president Nicolas Sarkozy kan leda till ett uppnystande av en historia som liknar en konspirationsteoretikers våta dröm.

Under strecket
Publicerad

Nicolas Sarkozy tar emot Libyens Muammar Gaddafi i Paris 2007 – samma år som han blev vald till fransk president. Gaddafi fick sätta upp sitt tält i en trädgård intill presidentpalatset.

Foto: IBLBild 1 av 1

Nicolas Sarkozy tar emot Libyens Muammar Gaddafi i Paris 2007 – samma år som han blev vald till fransk president. Gaddafi fick sätta upp sitt tält i en trädgård intill presidentpalatset.

Foto: IBLBild 1 av 1
Nicolas Sarkozy tar emot Libyens Muammar Gaddafi i Paris 2007 – samma år som han blev vald till fransk president. Gaddafi fick sätta upp sitt tält i en trädgård intill presidentpalatset.
Nicolas Sarkozy tar emot Libyens Muammar Gaddafi i Paris 2007 – samma år som han blev vald till fransk president. Gaddafi fick sätta upp sitt tält i en trädgård intill presidentpalatset. Foto: IBL

Finansierade Libyens diktator Nicolas Sarkozys framgångsrika presidentvalskampanj 2007?

Det misstänker den franska polisen, som utrett saken i fem år. Sarkozy har avvisat alla anklagelser, men tisdagens besked om att fransk polis frihetsberövat honom tyder på att de fått fram något substantiellt.

Historien börjar när Nicolas Sarkozy träffar Muammar Gaddafi i hans tält i Libyen. Året är 2005. Sarkozy är fransk inrikesminister med presidentambitioner och Gaddafi är i färd med att återställa relationerna med Västvärlden. Under mötet diskuteras finansieringen av Sarkozys kommande valkampanj, enligt en anteckning publicerad av nyhetssajten Mediapart.

Ett år senare uppges Libyen föra över stora summor till Sarkozys kampanj. Enligt fransk-libanesiske affärsmannen Ziad Takieddine transporterar han själv tre resväskor fulla med pengar, totalt 5 miljoner euro, från Tripoli till Paris. Sarkozys kampanjchef hyr ett stort kassaskåp på banken BNP Opéra, som han sedan besöker många gånger före och efter presidentvalet. Men bara för att där förvara tal och andra dokument, säger han till utredarna.

Annons
Annons

Efter Sarkozys valseger blomstrar de franska relationerna till Libyen. Sarkozys dåvarande fru, som inte har någon officiell roll, lyckas få ett antal fängslade bulgariska sjuksköterskor frigivna. Stora affärer följer och mannen med resväskorna – Ziad Takieddine – tros ha fått flera miljoner kronor i provision när Frankrike säljer mängder av vapen till Libyen. I december besöker Gaddafi Paris och håller hov i sitt tält, uppställt i en trädgård intill det franska presidentpalatset.

Vi gav honom hjälp för att arbeta för det libyska folket, men han svek oss. Ge oss våra pengar.

Men ryktet om Sarkozys pengar sprids. I mars 2011 grips Takieddine – med en resväska full med pengar. I förhör med polisen börjar han prata. Sarkozy ser nu ut att ligga pyrt till, men samtidigt har ett uppror startats mot Gaddafis regim i Libyen. Är man lagd åt det konspiratoriska hållet anar man nu en möjlighet för Sarkozy att sopa igen spåren av pengaleveranserna.

Bara dagar efter Takieddines gripande blir Frankrike det första landet som erkänner rebellstyret som Libyens rättmätiga regering. President Sarkozy uppmanar världssamfundet att ingripa mot Muammar Gaddafi.

Familjen Gaddafi blir av naturliga skäl upprörd. Saif al-Islam Gaddafi kräver att Sarkozy ska lämna tillbaka pengarna: ”Vi gav honom hjälp för att arbeta för det libyska folket, men han svek oss. Ge oss våra pengar. Vi har alla detaljer, bankkonton, dokument och transaktioner. Vi kommer att avslöja allt snart.”

Men se, det hann han inte. Frankrike driver fram ett krig och får ihop en koalition där till och med Sverige deltar, för att marknadsföra sina fina Gripenplan. Snart ligger Tripoli i spillror och när Gaddafi flyr bombas hans konvoj, under oklara omständigheter. FN:s säkerhetsråd hade antagit en resolution om att skydda civilbefolkningen, men inte att avsätta Gaddafi.

Sarkozy kunde lugnt ställa upp till återval 2012, men förlorade som bekant. Nu tycks rättvisan ha hunnit upp honom. Att Saif al-Islam Gaddafi på tisdagen också meddelade att han ställer upp i Libyens kommande presidentval ser ut som mer än en tillfällighet.

Dags för Gaddafis hämnd?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons